Menü

Az evés boldogít?

Most nem az érzelmi evés pszichológiáját fogjuk firtatni, sokkal inkább érdekel bennünket, hogy mely ételek boldogítanak, azaz mely élelmiszerekben található meg a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán. Ezt a létfontosságú esszenciális aminosavat a szervezet nem tudja előállítani, kizárólag táplálék útján juthat be a szervezetbe.

Mi tartalmaz triptofánt?

Tartalmazza a tojás, a tej, a sajt, a túró, a hal és a hús, de a búzacsíra, a szójabab vagy paradió is, ami azt jelenti, hogy ezek az ételek jó kedvre hangolnak, emelik hangulatunkat.

Fogyasszunk bátran kesudiót is! Ennek az olajos magnak 100 grammjában 450 milligramm „boldogító” triptofán és telítetlen zsírsav van, emellett biotin is, mely gondoskodik a szép bőrről és az egészséges körömről.

A sajtot említettük már, az ementáli sajtban 460 milligramm triptofán van, mondhatjuk, hogy igazi jókedv csomag. A tejtermékekben megtalálható kalcium pedig az erős csontokért és egészséges fogakért is felel.

Ha már említettük az olajos magvakat, itt a napraforgómag is, mely hiába apróka, 100 grammjában 310 milligramm triptofán van, ami igen jelentős mennyiség.

A hangulatkeltő zab is lehet az egyik kedvenc reggelink mostantól, érétkes gabona, sok értékes fehérjét és fontos aminosavakat tartalmaz.

Amellett, hogy gyulladáscsökkentő és koleszterincsökkentő hatású, igazi hangulatkeltő is, mivel azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyek fokozott szerotonin kiválasztásra ösztönzik a testet.

Ha eddig kételkedtünk benne, hogy az életek boldogítanak, akkor íme egy tudományos kutatás: az egyik milánói egyetem viselkedéstudományi tanszéke negyven 25-50 év közötti férfiakat és nőket vizsgált tésztaevés közben és megállapította, hogy a tésztaevés hatékonyan „aktiválta a kognitív memóriafolyamatokat” és segített a pozitív érzelmek kiváltásában és a boldog arckifejezések. Eredményesebbnek bizonyult, mint például a zenehallgatás.

Az egyetem professzora szerint akkor vagyunk érzelmileg a legaktívabbak, amikor tésztát eszünk, ugyanis a kutatás szereplőinek hetvenhat százaléka tapasztalta, hogy a tésztaevés boldoggá teszi.

Egy másik kutatás azért szólt a tésztafogyasztás mellett, mert a mediterrán étrend része, ugyanis aki tésztát eszik, jó eséllyel fogyaszt mellé paradicsomot vagy paradicsomszószt, hagymát, fokhagymát, olívaolajat és érlelt sajtokat, esetleg más zöldségfélét. A rendszeres mozgás mellett mértékkel fogyasztott tésztaételek pedig nem hizlalnak.

A baromfifogyasztás mellett is van érvünk! A pulyka például az L-triptofán legjobb étrendi forrása, de az összes állati fehérje nagy mennyiségben tartalmazza ezt az aminosavat.

A tenger gyümölcsei közül az egyik legegészségesebb élelmiszer a rák, ami igen agy mennyiségben tartalmaz L-triptofánt, 4 dkg-omként 330 mg található belőle. A halak, mint a tonhal, a laposhal, a lazac, a laposhal, a szardínia, a tőkehal és a fésűkagyló is nagy koncentrációban tartalmaznak L-triptofánt.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!