Menü

Omega-3, amit tudni kell róla

Manapság trendin hangzik, hogy ilyen-olyan táplálék kiegészítőket fogyasztunk, összekötve vitaminokkal, de sokszor csak azért tesszük, mert a reklámok ezt sulykolják, nem azért, mert tudjuk, hogy szervezetüknek miért is van szüksége rá. Íme pár infó arról, hogy miért van szükségünk nekünk az omega-3-ra.

Az omega-3 egy többszörösen telítetlen zsírsav, mely mindig is része volt a táplálkozásunknak, de jelentőségét csak később fedezték fel. A telítetlen zsírsavakat általában a szervezet nem tudja magától előállítani, ezért nekünk kell gondoskodni arról, hogy a szervezetünk hozzájusson. Tehetjük ezt úgy, hogy olyan ételeket fogyasztunk, melyek magas omega-3 tartalmukról híresek, de szedhetjük tabletta vagy kapszula formájában is.

Amennyiben az utóbbit választjuk, figyeljünk oda arra, hogy sok termék ezen zsírsavak csak bizonyos fajtáit tartalmazzák és nem mindent, amire szükségünk lehet. Két fajtája, az EPA és a DHA inkább halak húsában, az ALA típus pedig a növényekben, leginkább magvakban található meg. Omega-3 zsírsavakban gazdag ételek a hal húsok, a tonhal, a hering, a makréla, lazac, pisztráng, a szardínia, növényeknél pedig a dió, a lenmag, a mandula, a pekándió. Sütéshez, főzéshez is használhatunk különböző olajokat, mint a lenolaj, szójaolaj, repceolaj, melyek linolénsavban gazdag olajok.

Na, de miért is jó ez nekünk?

Nos, sokat segít a szív- és érrendszer helyes működésének fenntartásában. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, mellyel csökkenthető a szívinfarktus kockázata. Az olyan népeknél, akik többségében halat esznek, szinte elő sem fordul ilyen jellegű betegség. Ezek mellett csillapítja az ízületi gyulladásokat és az ezek által generált fájdalmakat, illetve erősítik a gyulladáscsökkentő gyógyszerek hatékonyságát. Erősíti szervezetünket az autoimmun betegségek elleni küzdelemben.

Segíti a pihentető alvást, de jót tesz a bőrünknek is, hiszen a DHA felelős a sejtmembránok egészséges működéséért, amik a bőr jelentős részét alkotják. Szellemi teljesítőképességünkre is jótékony hatással van, mivel javítja a memóriát, és a reakcióidőt. Hiányában az agyban működési zavarok léphetnek fel, melyek azt eredményezik, hogy nehezebben fogunk tudni megküzdeni a stresszhelyzetekkel. Gyermekeknél segítséget nyújt az asztmatikus betegségek kialakulásának csökkentésében, csecsemő- és kisgyermekkorban pedig a szellemi fejlődésben és az éles látás kialakulásában nyújt segítséget. Magzati korban a helyes fejlődésben és a koraszülés elkerülésében is fontos szerepet játszik.

Az omega-3 zsírsav egy nagyon fontos telítetlen zsírsav, melyre szerveztünk helyes, egészséges működéséhez mindenképpen szükségünk van. Fogyasszunk sok halat, magvakat, próbáljunk főzés során különféle olajokat, ezekkel segíthetjük a megfelelő mennyiségű bevitelt.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!