Menü

Medvehagyma szez-ON

Tavasz, zöldellő erdő, kezd életre kelni a természet, ennek egyik hírnöke a medvehagyma, ami egy egészséges és szuper finom növény.

A medvehagyma egy az amarillisz félék családjába tartozó növény, amit Európa szerte megtalálunk, de szerencsére Magyarországon is több helyen vadon terem, például Baranya, Zala, Tolna és Somogy vármegyében is szedhetjük. Nevét arról kapta, hogy a medvék előszeretettel kiássák a talajt, hiszen imádják ízét. Maga a növény hosszúkás, a végén elhegyesedő leveleket hoz, melyek 15-25 centiméter magasra nőnek virága pedig fehér szirmú. Ez a kis növény, a mi és a vaddisznók nagy szerencséjére évelő, így nem kell félnünk attól, hogy ha levelét leszedjük, akkor nem lesz több belőle.

Illata jellegzetes, az erdő a kora tavaszi időszakban fokhagyma illatba borul. Leveleit szedni virágzás előtt lehet úgy, hogy hagymáját nem sértve, a fölből nem kiemelve óvatosan letépjük. Nagyon fontos megjegyezni, hogy attól, hogy levele nem tartozik a védett növények közé, naponta fejenként maximum két kilogramm szedhető belőle.

Próbálunk odafigyelni arra, hogy az egy hagymából származó levelek közül ne mindegyiket tépjük le, hanem hagyjunk ép levelet a hagymán, így megadjuk a növénynek a lehetőséget a további életben maradáshoz. Figyeljünk arra is, hogy ne tévesszük össze levelét a hozzá nagyon hasonló gyöngyvirág levelével, ami viszont igencsak mérgező.

Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, úgy ellenőrizhetjük, hogy ha a levelet megtörjük és a fokhagyma szaga van, akkor az biztosan medvehagyma.

A medvehagyma jótékony hatásai a népi gyógyászatban már régóta közismertek. Kiváló a magas vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében. Antibakteriális hatású, azért segít a gyomorpanaszok leküzdésében, mivel tisztítja a beleket, emellett a vérünket és a vesénket is. Vírusellenes hatása tízszer magasabb, mint az erre jól bevált fokhagymáé. Eme hatását a felső légúti betegségeknél is kihasználhatjuk, kitisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést, és még az allergiás tüneteket is enyhíti.

Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, erősíti az erek falát. A tavaszi fáradtságot is segít elűzni, számos vitamint találhatunk benne, vas tartalma pedig igen magas. A bőrünknek is jót tesz, a pattanásokkal, ekcémával, bőrgyulladásokkal küzdőknek is ajánlják.

Felhasználását tekintve is széles a skála. Készíthetünk teát belőle, ezt pedig nem csak belsőleg, hanem küldőleg borogatásként is bevethetjük. Remek fűszer, keverhetjük darálva vajba, így isteni pirítóst készíthetünk. Baranya vármegyében nagy hagyománya van a medvehagymás pogácsa sütésének, de közkedvelt alapanyaga a szószoknak vagy akár egy jó főzeléknek, akár levesnek is. Leveleit megmosva, a vizet leitatva zacskóban jól fagyasztható, így érdemes annyit szedni, amit eltehetünk az őszi-téli időszakra is.

A medvehagyma egy olyan növény, melynek számos jótékony egészségre gyakorolt hatását ismerjük, emellett vadon megtaláljuk és meghatározott mennyiségben ingyen hozzájuthatunk. Remek fűszer és alapanyag, fogyasszuk egész évben.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!