Menü

Az érzelmi intelligencia fontossága, fejlesztése

Egyre többet hallani az érzelmi intelligenciáról. Ha eddig nem volt fontos számunkra az érzelmi intelligenciánk és/vagy nem tudtuk, hogyan lehet fejleszteni, továbbá érdekel bennünket, hogy mely csillagjegyek jók kiugróan ezen a téren, akkor érdemes elolvasni erről szóló mai cikkünket.

Azok, akik magasabb érzelmi intelligenciával rendelkeznek, könnyebben tudnak kialakítani jól működő emberi kapcsolatokat, és boldogabb a szerelmi életük is. A boldogsághoz, a sikerhez és a kiegyensúlyozott emberi kapcsolatainkhoz és a stresszkezeléshez érzelmi intelligenciára is szükségünk van, hiszen ez nagyban befolyásolja döntéseinket. Jó hír, hogy ez a képesség fejleszthető!

Fejleszthető az érzelmi intelligencia? Melyik fontosabb az IQ vagy az EQ?

A kérdés igen megosztó. Van, aki szerint az érzelmi intelligencia hányadosa fontosabb a munka és a karrier világában, mint az IQ. Bármelyik is kap nagyobb hangsúlyt, az biztos, hogy az érzelmi intelligenciának jelentős szerepe van abban, hogy a munka világában hogyan teljesítünk és mennyire leszünk sikeresek, hiszen fontos, hogy a magas IQ mellett rendelkezünk-e önbizalommal, empátiával.

A viselkedés pedig tanulható, éppen ezért szükséges az érzelmi intelligenciát fejleszteni.

Akinek az érzelmi intelligenciája fejlesztésre szorul, ők stresszesek, gyakran szoronganak, nehezen érvényesülnek, nem empatikusak, hamar ítélkeznek, hiányzik belőlük a jó modor, nem tudják kezelni a konfliktushelyzeteket, nehezen bocsátanak meg és mindig másokat hibáztatnak. Az alacsony EQ-nak előbb-utóbb negatív egészségügyi következményei lesznek, ezért szükséges fejleszteni az adott területet.

Hogyan fejleszthető az EQ?

Folyamatos gyakorlással, tudatos viselkedéssel fejleszthető. Gondolkodjunk, mielőtt cselekszünk, vagy beszélünk, alkalmazzunk stresszkezelési technikákat, tanuljunk meg uralkodni az érzelmeink felett.

Segít egy módszer empatikus képességeink fejlesztésében: ha minden szituációban egy kicsit megpróbáljuk magunkat beleképzelni a másik ember élethelyzetébe, akkor kevésbé ítélkezünk vagy mondunk véleményt azonnal.

Az érzelmi intelligencia fejlesztésével hatékonyabbak lehetünk az élet összes területén.

S végül kik azok a csillagjegyek, akik kiugróan jók ezen a téren?

Ha egy csillagjegynek magas az érzelmi intelligenciája, akkor hamarabb felismeri, hol van szükség segítségre, és hol tud hatékony lenni, ilyen például a Rák csillagjegy.

Uralkodó bolygója a Hold, így a lélekkel kapcsolatos dolgokban magasan a legjobb. Érzelmi intelligencia terén a Rák jegy együttérző és empatikus, hiszen rendkívül gondoskodó, ebben családja és környezete is kitüntetett figyelmet kap.

A Halak jegynek is nagyon erős az intuíciós képessége, és teljes mértékben rá tud hangolódni embertársaira. Magas érzelmi intelligenciájáról ismert, kiváló az együttérző képessége és mélyen empatikus, aki megértik mások érzelmeit.

A Mérleg jegy legjellemzőbb tulajdonsága, hogy mindent mérlegel, ezáltal minden lehetséges eredményt felmér, és alaposan elemez, majd ebből von le következtetést. Így van ezzel az emberi kapcsolataiban is.

Természetesen az alacsony érzelmi intelligenciával rendelkező csillagjegyek semmivel sem rosszabbak társaiknál csak kevésbé érzik át egymás érzelmi szintjét.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?