Menü

A középfülgyulladás okai

A heveny középfülgyulladás az egyik leggyakoribb fülészeti betegség, mely legtöbbször vírusos nátha szövődményeként jelentkezik. A középfülgyulladás megjelenésében a gyermekkori érintettség dominál, de nem ritka a felnőtteknél jelentkező, sokszor vissza-visszatérő formája. Ez utóbbi gyakran torkollik krónikus, idült állapotba.

A középfülgyulladás, orvosi nevén otitis media, egy gyulladásos állapot, amely a középfülben található. A középfül a dobhártya mögötti üreges terület, és fontos szerepet játszik a hallásban. A középfülgyulladás leggyakrabban gyermekkorban fordul elő, de felnőtteknél is előfordulhat.

A középfülgyulladás általában a felső légúti fertőzésekkel, például náthával vagy torokfájással kezdődik. A fertőzés terjedhet a középfülbe, ahol gyulladást okozhat. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a fájdalom, a fülben érzett nyomás vagy teltség érzése, halláscsökkenés, láz és az általános rossz közérzet.

A középfülgyulladást különböző típusokra lehet osztani, például akut vagy krónikus középfülgyulladásra, valamint gennyes vagy nem gennyes középfülgyulladásra. Az akut középfülgyulladás általában hirtelen kezdetű és rövid ideig tartó gyulladás, míg a krónikus középfülgyulladás hosszabb ideig fennállhat.

Középfülgyulladás kialakulásakor a kórokozó az orr-garatűr felől a fülkürtön (garatot a középfüllel összekötő vékony nyálkahártyával bélelt járat) keresztül jut el a dobüregbe. A heveny középfülgyulladás kezdeti tünetei lehetnek láz, fülfájdalom, halláscsökkenés, elesettség, étvágytalanság . Ha a kisgyermek feltűnően gyakran piszkálja, nyomogatja a fülét, mindig gondoljunk egy esetleges középfülgyulladásra. A fertőzés előrehaladtával a tünetek erősödnek, magas láz, erős fájdalom, a dobhártya átszakadásával fülfolyás alakul ki. Mindehhez gyakran társul orrfolyás, torokfájás. Gyermekkorban tartósan fennálló fülkürtműködési zavar, általában megnagyobbodott orrmandula következtében kialakulhat savós- nyákos középfülgyulladás, melynek egyetlen jele a halláscsökkenés. Fájdalommal, egyéb tünettel nem jár.

Az akut (heveny) középfülgyulladást legtöbbször nátha, esetleg garatgyulladás előzi meg. A két betegség ilyen szoros összefüggését anatómiai és élettani okok magyarázzák. Az orrüreg hátsó részén, az orrmandula közelében mindkét oldalon egy kis csatorna (fülkürt vagy más néven Eustach-kürt) indul a dobüreg felé.

A fülkürtnek igen fontos szerepe van a normális dobűri nyomás biztosításában, mely a tökéletes hallás alapvető feltétele. A hanghullámokat a dobhártyáról a belső fül felé továbbító hallócsontocskák csak megfelelő nyomásviszonyok mellett működnek tökéletesen. Hangtovábbító feladatukat csak akkor tudják optimálisan ellátni, ha az üregben uralkodó nyomás megegyezik a külső légnyomással.

Bármilyen - akár pozitív akár negatív – nyomásbeli eltérés, valamint, ha az üreg levegő helyett folyadékkal telik meg, halláscsökkenést eredményez. Előbbit saját magunk is tapasztaljuk, ha autóval szerpentinen hirtelen ereszkedünk vagy repülővel leszálláskor. Ilyen esetben a nyelés illetve ásítás az előbb említet fülkürtöt nyitja meg, biztosítva ezáltal a középfül és a külső levegő nyomásának kiegyenlítődését.

Amennyiben a dobüreg normális légnyomási viszonyait nem tudja szervezetünk biztosítani, hallásunk csökken. Ez történhet úgy, ha fertőzés miatt a levegő helyét váladék foglalja el, illetve, ha a fülkürt működési zavara miatt a kiegyenlítő funkció esik ki.

Emellett allergiás reakciók, például az orrnyálkahártya duzzanata, szintén hozzájárulhatnak a középfülgyulladás kialakulásához, mivel az allergiás tünetek fokozzák a fülkürt diszfunkcióját és a középfülben lévő folyadék felhalmozódását.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.