Menü

Illóolajak, amiket otthon tartok

Régóta tudjuk, hogy a növények és a gyógynövények komoly hatással vannak az életünkre és egészségünkre. Vannak olyanok, amiket illóolajként érdemes otthonunkban tartani.

Az aromaterápia egy nagyon jó terápiás módszer, igen sokan használják különböző okokból, lehet az egy hangulat idézése, egy betegség kiűzése vagy éppen a betegségek elkerülése is. Nagyon fontos kérdés, hogy otthoni használatra is mindig válogassunk olyan üzletből, drogériából, gyógyszertárból, ahol megbizonyosodhatunk arról, hogy ellenőrzött minőségű terméket tartunk a kezünkben, mert a rossz olaj nagyobb kárt tehet, mint amennyi hasznot hozna. Megrögzött illatmániás vagyok, és hiába van egy csomó egészségügyi dolgozó a közvetlen környezetemben, az illóolajakat nem tudom nélkülözni. Na, de nézzük, hogy szerintem mi az, ami nélkül nem működne a háztartásom.

Számomra az első az eukaliptusz olaj. Három asztmás tünetekkel küzdő gyerek mellett elengedhetetlen a megfázásos időszakban. Éjszaka a hálószobákban kis tálnyi forró vízbe csepegtetve csodákra képes, megkönnyíti a légzést. Arra viszont nagyon oda kell figyelni, hogy nehogy műanyag pohárba cseppentsük, mivel ezt szépen megeszi. Mellé állítom a citrom olajt, ami párologtatva fertőtleníti a levegőt, megküzd a levegőben terjedő kórokozókkal, de például a hajbalzsamhoz keverve egészségesebb és fényesebb külsőt kölcsönöz.

A teafa egy igazi aduász, hiszen nem csak kiváló vírus- és gombaölő, de a rovarcsípésekre is remekül bevált szer. Illata is kellemes, a felmosó vízbe cseppentve fertőtlenít, fürdővízbe pedig segít a bőrgyulladások leküzdésében. A kamilla szerintem a házi gyógyszertár egyik alap darabja, légúti fertőzéseknél kiváló az inhalátorokba, egy kádnyi vízben pedig az ízületi és húgyúti gyulladások egyik legjobb orvosa. Imádom a levendulát, már a színe is jobb kedvre derít, de a levendula jól hat stresszre, fejfájásra, este a fürdető vízbe csepegtetve nyugodtabb alvás érhetünk el. Mindegyiket használhatjuk masszázshoz is, de mindig hígítva, egy kanál bázisolajba 6-8 cseppet használjunk.

Remek bázisolaj lehet például napraforgó olaj vagy kókuszolaj. Szájon át magunktól egyiket se alkalmazzuk, kizárólag aromaterápiás szakember ellenőrzése mellett, mivel a közvetlen érintkezés, főleg nyálkahártyán erős irritációt, sőt komoly sérüléseket vagy a fennálló problémák felerősödését okozhatják. Gyerekek elől mindig zárjuk el őket, pont ezért, hogy jó illatuk ne legyen csalogató egy kóstolásra.

Az illóolajakat könnyen be tudjuk szerezni, sokféleképpen fel tudjuk használni, segíthetnek a betegségekkel való küzdelemben, fertőtleníthetnek vagy támogathatják a nyugodt, pihentető alvást.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?