Menü

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak. Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

De mi lenne mindennek az oka? Miért érezzük magunkat rosszul, amikor már a tavaszi napsütés csodálatos érzését megtapasztaltuk?

A valódi okok, a tavasszal kialakult vitaminhiányban, napsütéses órák hiányában, nem megfelelő táplálkozásban és az időjárás változásában keresendőek. Mit tehetünk?

Nem, lehet elégszer hangsúlyozni az étkezés fontosságát, válasszunk könnyű vitaminban gazdag ételeket , naponta többször kisebb adagokban vigyük be őket. Igyunk a megszokottnál több folyadékot, 3-4 liter/nap és figyeljünk oda a vitaminbevitelre is. Véleményem szerint ilyenkor is fontosabb a magasabb dózisú vitamin. ( Egyes pácienseim a folyamatos nagymennyiségű vitaminbevitelnek köszönhetően sokkal könnyebben mozognak, izomfájdalmaik kevesebbszer alakulnak ki.)Kerülje vagy legalábbis mérsékelje a koffein és alkoholfogyasztást. Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű pihenésre is, napi 8 óra alvás minimum javasolt. Illetve keressünk a szabadban végezhető sportokat, szabadidő eltöltési módokat. Kerékpáozzunk, szaunázzunk, jógázzunk, masszíroztassunk. A tanácsaim megfogadásával, könnyedén elkerülheti a tavaszi fáradtságot, és könnyebben élheti mindennapjait!

1. Írd be a naptárba

‘What gets scheduled, gets done.’ - tartja a mondás, azaz ami szerepel a naptárban, annak legalább már van esélye megvalósulni. Ha nem blokkolunk ki időt a feltöltődésre, a naptárunk borítékolhatóan megtelik más teendőkkel.

2. Ne bíráld felül önmagad

Gyakran előfordul, hogy hiába tervezünk be énidőt, azaz feltöltődésre lehetőséget adó időblokkot, sajnos ezt írjuk felül a legkönnyebben. Határidős munka, egy hirtelen bekúszó, top prioritású meeting, vagy egy szívesség teljesítése valakinek - mind olyan események, amik könnyen kiradírozzák a korábbi terveinket. Az önmagunkra szánt idővel legalább akkora tisztelettel bánjunk, mintha valaki mással lenne megbeszélt találkozónk.

3. Fedezd fel a saját feltöltődésed

A feltöltődésnek gátja lehet az is, hogy olyannyira régen szántunk rá időt utoljára, hogy hirtelen zavarba jövünk, ha felteszik nekünk a kérdést: Mi tölt fel téged igazán?

A szabadidőnk eltöltése gyakran kimerül sorozatok nézésében és a telefonunk görgetésében, de fontos, hogy tudatosítsuk: a legtöbbször ezek nem valódi feltöltődéssel járó tevékenységek. Tedd fel magadnak a kérdést: jobban érzed magad 20 perc Facebook-ozás után, mint előtte? Érdemes magad elé venni egy papírt és leírni minden ötletet, ami csak eszedbe jut:

Mi tölt fel engem?

Mitől szoktam jobban érezni magam?

Mikor vagyok igazán flow-ban?

A feltöltődés nem luxus, hanem szükséglet.

Ahhoz, hogy eredményesen működjünk a munkánkban, és megfelelően kézben tartsuk a különféle szerepeinket, ahhoz meg kell adnunk magunknak az erre szánt időt. Aki nem tud ellazulni, nem tud megfeszülni sem.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Sportolási ötletek a nyári időszakra

Ahogy beköszönt a nyár, sokan keresünk lehetőségeket a szabadban való tevékenységekre, hogy kihasználjuk az évszak adta lehetőségeket. A nyári hónapok ideálisak a szabadtéri sportolásra és testmozgásra, hiszen a napsütéses napok lehetővé teszik, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Viszont tény, hogy a nyári forróság fullasztó tud lenni, emiatt a szabadtéri sportolás terén kompromisszumot kell kötni. Az alábbi cikkben néhány nyári sportolási lehetőséget nézhetünk meg, amelyek aktív, és szabadtéri kikapcsolódást jelentenek.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.