Menü

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!

A sav-bázis egyensúly rendkívül fontos szerepet tölt be az egészségünk szempontjából. A való életben úgy a legjobb, ha a lúgos anyagok kissé túlsúlyban vannak, de ez egy nagyon érzékeny egyensúly, bármikor felborítható, bármelyik oldalra elbillenthető. Alapvetően tudni kell, hogy az anyagcsere folyamatok közben savak képződnek, ami egy teljesen természetes dolog. Például a fehérjék feldolgozása közben kén- és foszforsav keletkezik, ami elkerülhetetlen, hiszen így működünk, de nem mindegy, hogy ez mennyire van hatással a már említett egyensúlyra, ezt pedig a választott életmódunk erőteljesen befolyásolja.

A lényeg, hogy amikor túl sok sav termelődik a szervezetben és kimerülnek bázistartalékok, akkor például lassul a vérkeringés, a szervek sem működnek 100 %-on, és az ellenálló képességünk is csökken. Innen egyenes út vezet a betegségekhez. Az „elsavasodás” tünetei közé tartozik a levertség, stressztűrő-képesség csökkenése, fáradtság, gyakori fejfájás, falási rohamok vagy éppen étvágytalanság. Persze ezek lehetnek egyes betegségek tünetei is, de érdemes gondolni a savasodásra is. Erről egy egyszerű vérvétellel megbizonyosodhatunk, hiszen ha a vér pH-értéke 7,35 alá megy, akkor bizony ez az egyensúly felborult. Nyugalom, tehetünk ez ellen, csak kicsit oda kell figyelnünk pár dologra.

Amikor arról beszélünk, hogy segítünk a szervezetünknek lúgosodni, akkor első körben az életmódunkon kell elgondolkodnunk. Első körben oda kell figyelnünk az étkezésünkre, olyan ételeket kell fogyasztanunk, amik magnéziumban, kalciumban és vasban gazdagok, ezek például a zöldségek és gyümölcsök. Ilyen a hagyma, a retek, a tökfélék, uborka, cékla, a zöld banán, a kókusz, az alma, a dinnye és meglepő módon a citrom is. Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, használjunk olívaolajt, kerüljük az alkoholt, a dohányzást és a cukros, szénsavas üdítőket. Igyunk a lehető legtöbb szénsavmentes vizet vagy válasszunk a zöldteák közül.

Próbáljunk pihentetően és eleget aludni és iktassunk be a napi teendők közé rendszeres testmozgást. Ami pedig elengedhetetlen, hogy ha stresszes életet élünk –na, de ki nem?!- akkor keressük meg azt a módszert, amivel ezt elkerülhetjük vagy levezethetjük. Lehet ez egy jóga, futás, tandemugrás, mindegy, csak leljük benne örömünket. Figyeljünk arra oda, hogy ne essünk át a ló túloldalára, mert annak is megvannak a maga káros következményei.

A szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartása nagyon fontos, hogy jól működjünk és elkerüljük az ez által beköszöntő betegségeket. Mozogjunk, étkezzünk egészségesen, igyunk sok vizet és próbáljunk egyensúlyt tartani a napjainkban az aktív időszakkal és az alvással is.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.