Menü

Az elektromos cigi káros hatásai

Az elektromos cigaretta egyszeri használata is ártalmas és bajt okozhat, ennek ellenére nagyon népszerű: több millió ember érintett. Akik ezt az eszközt használják, vagy csak kipróbálták, azoknál egy nagyon veszélyes betegség kockázata nő meg. Az elektromos cigi káros hatásait vizsgáljuk.

Az EU célja, hogy 2040-re dohánymentes generáció jöjjön létre, és az emberek kevesebb mint 5%-a dohányozzon. Ennek egészségügyi, környezeti és gazdasági előnyei is vannak, az azonban tévhit, hogy az e-cigik segítik a leszokást. A dohányzók alig 4–5%-ára jellemző, hogy teljesen leszoktak a hagyományos termékekről, és csak e-cigit szívnak. Azok száma pedig elenyésző, akik teljesen leszoktak az e-cigik segítségével, tehát már az utóbbival sem élnek. A fiatalok körében nagyobb az érdeklődés az elektronikus eszközökre. Általánosságban úgy tűnik, hogy a dohányosok felváltva használják a különböző eszközöket.

MI AZ AZ E-CIGARETTA?

Az e-cigi esetében a nikotint nem füstön, hanem gőzön keresztül lélegezzük be egy olyan elektromos eszköz segítségével, amelyben az e-folyadékot - ami nikotint és más összetevőket tartalmaz – egy fűtőszál hevíti gőzzé.

Tagadhatatlan, hogy van előnye annak, hogy az e-ciginek nincs égésterméke, így többek között kátrány sem jut a tüdőbe, emiatt az e-cigi használata mellett ritkább a dohányos nehézlégzés és a fulladás. Az elektromos és folyadékos technikával kapcsolatban azonban az probléma, hogy mivel fiatal módszer, kevés mérés történt az egészségkárosító hatására vonatkozóan.

Az, hogy az egészségügyi szervezetek szerint az e-cigik 95%-kal kevésbé káros, mint a rendes dohányzás, az nem jelenti azt, hogy ezek a gőzzel működő termékek biztonságosak.

Egy új kutatás szerint az elektromos cigaretta veszélyesebb még annál is, mint amit korábban ismertek róla. Egy cigaretta akár egy végzetes kimenetelű betegség kockázatát is megnövelheti és ehhez elegendő az is, hogy valaki mindössze egyszer kipróbálja.

Az elektromos cigaretta használata 19%-kal növeli a szívelégtelenség kockázatát, de más egyéb káros hatásai is vannak. Ezek az eredmények komoly aggodalomra adnak okot, a legnagyobb baj pedig az, hogy sokan biztonságosnak vélik az e-cigizést. Némileg valóban biztonságosabb a hagyományos cigarettához képest, de ettől függetlenül a nikotin önmagában káros hatással bír a szív működésére, az e-cigikben pedig főleg a nikotin az, ami kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát növeli, de a benne lévő többi anyag is veszélyes, melyek szintén a tüdőbe, egyúttal a szervezetbe kerülnek.

A szakemberek szerint különösen fontos, hogy az e-cigaretták ne legyenek elérhetőek a tizenévesek számára, mert, ha egyszer nikotinfüggővé válnak, valószínűleg hosszú ideig nikotinhasználók is maradnak.

A potenciális kockázatok ellenére vannak szakemberek, akik az e-cigarettát biztonságosabbnak látják, mint a dohányárukat, de ők sem támogatják az e-cigaretta használatát. Egy kivétel van, ha a valódi dohányról sikerül teljesen erre átváltani.

Az, hogy az egészségügyi szervezetek szerint az e-cigik kevésbé károsak, mint a rendes dohányzás, az nem jelenti azt, hogy ezek a termékek biztonságosak lennének. Senki sem javasolja, hogy hobbiszinten űzzük a használatát, a legjobb, ha csak arra az időszakra használjuk, amíg megpróbálunk leszokni a cigarettáról. Kutatók szerint nagyon fontos minél szélesebb körben tájékoztatni az e-cigizés veszélyeiről.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.