Menü

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és egyes gyógyszerek (főként az antibiotikumok) könnyen felboríthatják a bélflóra törékeny egyensúlyát, ekkor van szükség probiotikum és prebiotikum fogyasztására.

A probiotikumokat és prebiotikumokat egyaránt tartalmazza az úgynevezett szimbiotikum, mely tökéletes megoldás lehet a bélflóraproblémákra. A reklámokból jól ismerjük a probiotikum és prebiotikum kifejezéseket, melyek együtt igazán hatékonyak.

A probiotikumok probiotikus baktériumok, melyek nagyban meghatározzák szervezetünk működését. A probiotikus baktériumok a természetes bélflóra helyreállítását segítik, továbbá támogatják az emésztést és az immunrendszert. A prebiotikumok pedig ezen bacilusok életfeltételeit javítják, szaporodását serkentik.

Mit is tudnak a probiotikumok?

Ezek olyan baktériumok, amelyek a vastagbélben lévő bélflóra legfontosabb alkotóelemei, nagyon jótékonyak az anyagcserére, emésztésre, védik a bélrendszer egészségét és még sorolhatnánk.

Táplálékkal legegyszerűbben az erjesztett tejtermékekkel, sajtokkal, joghurtokkal pótolhatóak, de kiváló forrás a savanyú káposzta, a kovászos uborka.

Miért szükségesek mellettük a prebiotikumok?

A prebiotikumok ahhoz kellenek, hogy a probiotikumok jótékony hatásai érvényesüljenek. A prebiotikumok pótlása érdekében együnk minden nap almát, articsókát, banánt, csicsókát, diót, shiitake gombát, spárgát, zablisztet.

Mivel a prebiotikumok bevitele elengedhetetlen a probiotikumok szaporodásának érdekében, így érdemes egyszerre gondoskodni ezek beviteléről, ezt tudja a szimbiotikum, mely probiotikumokat és prebiotikumokat is tartalmaz, tulajdonképpen ezek ideális keveréke.

Hogyan választhatja ki a megfelelő probiotikumot?

Érdemes tudni, hogy nem minden probiotikum ugyanolyan, így nem egyszerű laikusok számára a választás. Az első szabály, hogy olvassuk el, hogy az adott készítmény pontosan mit is tartalmaz és milyen hatást szeretnénk elérni.

Miért fontos antibiotikum szedés esetén a használatuk?

Az antibiotikumok célja a rossz baktériumok elpusztítása a fertőzés során, de mivel nem tudnak különbséget tenni a rossz és a jó baktériumok között, mindkettőt elpusztítják, ami a bélflóra egyensúlyhiányához és hasmenéshez vezet. Ezért fontos a probiotikumok és prebiotikumok bevitele.

A prebiotikumok és a probiotikumok merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben, ugyanakkor ahhoz kétség sem férhet, hogy mindkettő elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez és bélműködéshez, illetve általában véve a jó egészséghez.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.