Menü

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Mi a coaching?

A coaching kifejezéssel kezdeném, mely az ügyféllel való partneri együttműködést jelenti. Olyan gondolatébresztő és kreatív folyamat, amely abban segíti az ügyfelet, hogy a legtöbbet hozza ki önmagából, akár személyes, akár szakmai szempontból. A coaching nem terápia, nem is tanácsadás és nem is mentoring. Különbözik egy tréningtől vagy továbbképzéstől.

A coaching inkább egy irányított beszélgetés egy szakemberrel, melynek során egy coach segít konkrét céljaink megvalósításában.

A coach pedig tulajdonképpen az olyan személy, aki egy bizonyos célt segít nekünk elérni, segíti a fejlődésünket, erősítve bizonyos képességeinket. Célja, hogy az ügyfél találja meg és valósítsa meg ami számára a legjobb.

A coaching a 90-es évek óta létezik Magyarországon, és multi cégeknél jelent meg először. Manapság a coachok két leggyakoribb szakterülete a life és a business, mely két külön szakma.

Mivel foglalkozik egy life coach és mivel egy business coach?

A life coach szakterülete a személyes problémák megoldása, a business coach pedig a munkahelyi teljesítmény fejlesztésével foglalkozik. A life coaching speciális ágai például a párkapcsolati vagy az egészség, életmód coach.

Van, aki nem tudja elkülöníteni a coach-ot a kineziológustól és a pszichológustól, pedig ezek nagyon különböző hivatások. A coach nem pszichológus, ő egy konkrét cél megvalósításában nyújt segítséget, a pszichológus mentális problémák hosszútávú gyógyításával, kezelésével foglalkozik, a kineziológia pedig az izomtesztelésre épül, melynek alapja az, hogy bármilyen stressz, negatív gondolat változást idéz elő a testben, így az izmokban, izomtónusban is, és ez az, amit a kineziológus az izomteszteléssel érzékel.

Kinek van szüksége coachra? Mi történik egy konzultáción, ha coachhoz fordulunk?

Az ügyfél elsőként meghatározza, hogy milyen célt szeretne elérni, a szakember pedig felméri a helyzetet és kidolgozza a megvalósítás folyamatát. Általában 5-6 alkalom szükséges a fejlődéshez, a formája pedig szabadon választható: lehet személyes vagy online.

Mit jelent a sport coaching? Kinek és miért lehet szüksége sport coachra?

Szakemberek szerint a sportolóknak, edzőknek, szülőknek egyaránt.

A sportolóknak azért, mert nekik együtt kell élniük a sikerekkel, kudarcokkal. Előfordul, hogy a pozitív és negatív a tapasztalatokat nem tudják megfelelően feldolgozni, bizonytalanabbá válnak, tele lesznek kételyekkel, hogy elég jók-e, aggódnak, hogy hogy megfelelnek-e az edzőiknek, a szüleiknek, képesek lesznek-e elérni a saját céljaikat.

A sportolóknak tehát egyértelműen szükségük van segítségre, egy hozzáértő szakemberre. A Sport coach támogathatja a szülőket, edzőket is, hiszen a sport extra kihívás, plusz feladat a családnak és a szülőknek is.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.