Menü

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük. Helyi termékek vásárlásával a helyi termelőket, élelmiszer-feldolgozókat is segíthetjük.

Miért fontos, hogy a helyi termékeknek kiemelt szerepük legyen? A magyar gazdálkodók országszerte minőségi élelmiszereket termelnek, cél, hogy elsősorban a hazait kínáljuk, fogyasszuk. A helyi termelők hozzájárulnak a kulturális örökség megőrzéséhez, népszerűsítik a magyar ízeket, a magyar gasztronómiához biztosítják az alapanyagokat, és a fogyasztóknak módjuk van személyes kapcsolatot építeni velük.

A helyi termékek megvásárlásával segíthetjük a vidéki termelők és a vidéki lakosság megélhetését.

Mit jelent a rövid ellátási lánc?

A rövid ellátási lánc (REL) és annak értékesítési formái rávilágítanak arra, hogy hogyan csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, és hogyan lehetséges, hogy a termelés, a feldolgozás és az értékesítés, valamint a fogyasztó a lehető legközelebb legyen egymáshoz.

A helyi élelmiszer fő jellemzője, hogy a termelés, feldolgozás és az értékesítés, valamint a fogyasztó a lehető legközelebb vannak egymáshoz, rövid az ellátási lánc.

Az utóbbi években szerencsére egyre több helyen tudunk hazai, kisléptékű gazdaságokból származó helyi élelmiszereket vásárolni, sorra alakulnak a helyi vásárló közösségek és nyílnak a termelői boltok.

Szerencsére, egyre több településen találhatunk termelői piacokat a hagyományos piacok mellett. A helyi termelői piac a kistermelők számára teremt lehetőséget arra, hogy az általuk megtermelt árukat lehetőleg a gazdaságukhoz minél közelebb tudják értékesíteni.

Miért jó a vevőknek helyi piacon vásárolni?

A vásárlók számára lehetőséget teremt arra, hogy biztonságos élelmiszerhez jussanak és akár hosszú távú személyes kapcsolatokat alakíthassanak ki a helyi termelőkkel, akiket azután rendszeresen felkereshetnek, sőt akár lehetőség is nyílhat a tagok számára, hogy személyesen megismerhessék a termelőket, valamint a termesztés, a gazdálkodás folyamatát.

A helyi élelmiszer és a fenntartható gazdaság

A helyi termék forgalma, a helyi termékek keresletének megerősödése a helyi gazdaságot fejleszti, a helyi szereplőket segíti, valamint környezetileg, társadalmilag is a fenntartható gazdálkodáshoz vezet. Sokat tehetünk tehát környezetünkért és egészségünkért, ha helyi termékeket fogyasztunk.

Mi számít helyi élelmiszernek?

Pontos szabály tehát nincs arra vonatkozóan, hogy hány kilométeres körzetben eladott termék nevezhető “helyi élelmiszernek”. Magyarországon alapvetően a helyi élelmiszer jelzővel, a 40 km-es távolságban előállított terményt szokás jelölni, de más országokban ez a szám lehet nagyobb is, akár 150 km.

Ha előnyben részesítjük a helyi élelmiszereket, nemcsak az egészségünkért teszünk, hanem hozzájárulunk a helyi termelők, kisgazdaságok felvirágzásához. Amennyiben eddig nem tettük, vagy nem sűrűn, akkor ezután gyakrabban látogassunk el a helyi piacokra és csatlakozzunk a helyi termelői közösségekhez támogatva ezzel a helyi gazdaságokat, őstermelőket. Vásároljunk helyi élelmiszereket és támogassuk a környékünk helyi kézműves termelőit.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.