Menü

Jordan 50 – A legenda örökzöld szavai

  • Dátum: 2013.02.20., 10:18

Vasárnap töltötte be 50. életévét Michael Jordan, a „Levegő Ura”, aki példátlan pályafutása során nemcsak szórakoztatott, hanem életre szóló tanácsokat is adott.

Michael Jordan minden idők egyik, ha nem a legjobb kosárlabdázója. A Chicago Bulls történetének legjobb játékosa a pontszerzés, gólpassz és labdaszerzés tekintetében is. Kétszeres olimpiai bajnok (1984, 1992) és hatszoros NBA bajnok (1991–1993, 1996-1998). Számos rekordot döntött meg az NBA történetében, tízszer lett az NBA gólkirálya (1987-1993, 1996-1998), és 2009-ben beválasztották a Hírességek Csarnokába (Hall Of Fame). Az 1992-es Barcelonai Olimpián győztes, legendás Dream Team vezéregyénisége volt, az amerikai válogatott akkoriban legyőzhetetlennek bizonyult. Azóta több generációt neveztek Dream Teamnek, és számos játékost kiáltottak ki Michael Jordan utódának, de sem a válogatottak, sem az utódjelöltek nem tudtak elődeik és Jordan nyomába érni.

A páratlan pályafutás és a rendkívüli népszerűség ellenére Michael Jordan élete is bővelkedett hullámvölgyekben. Szerencsejáték szenvedélye komoly családi problémákat okoztak, két tizenéves megölte édesapját, miközben el akarták lopni a kocsiját. 1993-ban bejelentette visszavonulását, és a baseballt választotta, adózva ezzel édesapja emlékének, aki azt szerette volna, ha profi baseball játékos lett volna belőle. Nem lett belőle jó baseball játékos, és miután összeszedte magát, 1995-ben visszatért az NBA-be. Scottie Pippen és Dennis Rodman társaságában újabb bajnoki címet szerzett, és gólkirály, valamint a liga legértékesebb játékosa (MVP) lett.

Szavaira a világsajtó folyamatosan odafigyelt. Számos mondata, gondolata maradt meg az utókor számára, melyek motiválnak, és segítséget nyújtanak az élet nehézségeinek leküzdésére. Íme néhány híres idézet Michael Jordantől:

- El tudom fogadni, ha valaki hibázik valamiben. De nem tudom elfogadni, ha valaki meg sem próbálja. (I can accept failure, everyone fails at something. But I can't accept not trying.)

- Több mint 9000 dobást elhibáztam pályafutásom során. Közel 300 mérkőzést elveszítettem. 26-szor hibáztam el a győzelemhez szükséges utolsó dobást. Életem során újra és újra hibáztam. Ez volt az oka, hogy sikeres lettem. (I've missed more than 9000 shots in my career. I've lost almost 300 games. 26 times, I've been trusted to take the game winning shot and missed. I've failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.)

- Ha mások elvárásainak akarsz megfelelni, különösen a negatív emberekének, akkor soha nem fogsz eredményt elérni. (If you accept the expectations of others, especially negative ones, then you never will change the outcome.)

- Soha nem gondoltam azt, hogy egy példaképnek negatívnak kell lennie. (I never thought a role model should be negative.)

Forrás: basketball.com, www.nba-live.com, wikipedia.org

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.