Menü

Mit, mivel, hogyan? 3.- Növényápolás

  • Dátum: 2013.04.03., 11:52

Úgy tartja a mondás, hogy aki a virágokat szereti, az rossz ember nem lehet. Igen ám, de szeretet ez esetben gondozást jelent, az alábbi ötletek segíthetnek abban, hogy hogyan ápoljuk növényeinket!

Korábbi cikkünkben a feng shui gondolatvilágából megközelítve vizsgáltuk otthonunkban lévő növények és virágok hatásait. Ez úttal nem azt nézzük, hogy mit tehetnek értünk a növényeink, hanem, hogy mit tehetünk mi értük!

Az első kardinális kérdés, hogy hogyan öntözzük a szobanövényeket? Fontos, hogy szobahőmérsékletű vízzel locsoljunk, a hideg ugyanis árthat a növényeknek, legjobb, ha állott vizet használunk. Kevesen tudják csak, hogy a tojás főző vize (kihűtve) kiválóan alkalmas öntözésre, mivel ásványi sót tartalmaz. Mielőtt öntöznénk, érdemes kezünkkel megvizsgálni a virágföld nedvességét. Ez azért fontos, mert a különböző növényeknek, más-más mennyiségű vízre van szüksége. Így nem biztos, hogy minden virágunkat, mindig ugyanakkor kell meglocsolnunk, a sok víz pedig megrohaszthatja a növény gyökérzetét. A gumós illetve hagymás növényeket mindig alulról öntözzük! Télen kevésbé fűtött helyiségekben lévő növényeket, nem kell gyakran öntözni, ha pedig szellőztetünk, ne feledkezzünk meg arról, hogy a növények is megfázhatnak!

Következő fontos kérdés lehet, hogy hogyan védjük meg növényeinket a kártevőktől? Ha levéltetveket fedeznénk fel a virágunkon, akkor érdemes lemosni a leveleket. A fekete levéltetvek ellen szalmiákszeszes oldat is hatékony lehet, oldjunk fel két evőkanál szalmiákszeszt egy liter vízben, majd ezzel locsoljuk meg a növényt. Mindenféle növényi kártevő és féreg ellen hatásos védőszer, ha a növény cserepébe egy fokhagyma gerezdet dugunk.
A vágott virágok esetében örökzöldkérdés, hogy hogyan tehetjük tartósabbá őket. Íme, néhány praktika! Ha vágott virágot kaptunk ajándékba, mindig vágjuk vissza a szárát ferdén, majd tegyük bele friss vízbe. Ügyeljünk rá, hogy levelet ne érjen a víz, mert az hamar rothadni kezd. A vízbe tehetünk ecetet és cukrot, ami szintén tartósabbá teszi. Vágott virágot hűvösebb helyen érdemes tartani, ott lassabban hervad el.

És végül jöjjön egy kis biokertészet! Összeszedtünk néhány természetes praktikát, amelyek segítségével környezetbarát módon védhetjük meg növényeinket a kártevőktől. A hagyma és a fokhagyma védi a salátát, a petrezselymet, a babot a falánk kártevőktől, elsősorban a csigáktól. A krumplibogár ellen a torma véd, ültessük ezért a krumpli mellé! Ha sok a hangya, forró vízzel űzzük ki azokat a hangyabolyból. A biokertészethez feltétlenül hozzátartozik a komposztdomb. A tojáshéjat ne dobjuk el, hanem összetörve szórjuk a komposzt tetejére. A forrázott tealevél a rózsa legjobb trágyája. A kerítés mellé érdemes konyhakerti növényekből úgy nevezett „pótkerítést” ültetni. A gyökerek olyan anyagot választanak ki, amelyek távol tartják a kerttől a kártevőket.

Fotó:
sxc.hu

A cikksorozat előző részei:
Mit, mivel, hogyan? 2.- Nagytakarítás
Mit, mivel, hogyan? 1.- Folttisztítás természetesen

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.