Mit, mivel, hogyan? 3.- Növényápolás
- Dátum: 2013.04.03., 11:52
Úgy tartja a mondás, hogy aki a virágokat szereti, az rossz ember nem lehet. Igen ám, de szeretet ez esetben gondozást jelent, az alábbi ötletek segíthetnek abban, hogy hogyan ápoljuk növényeinket!
Korábbi cikkünkben a feng shui gondolatvilágából megközelítve vizsgáltuk otthonunkban lévő növények és virágok hatásait. Ez úttal nem azt nézzük, hogy mit tehetnek értünk a növényeink, hanem, hogy mit tehetünk mi értük!
Az első kardinális kérdés, hogy hogyan öntözzük a szobanövényeket? Fontos, hogy szobahőmérsékletű vízzel locsoljunk, a hideg ugyanis árthat a növényeknek, legjobb, ha állott vizet használunk. Kevesen tudják csak, hogy a tojás főző vize (kihűtve) kiválóan alkalmas öntözésre, mivel ásványi sót tartalmaz. Mielőtt öntöznénk, érdemes kezünkkel megvizsgálni a virágföld nedvességét. Ez azért fontos, mert a különböző növényeknek, más-más mennyiségű vízre van szüksége. Így nem biztos, hogy minden virágunkat, mindig ugyanakkor kell meglocsolnunk, a sok víz pedig megrohaszthatja a növény gyökérzetét. A gumós illetve hagymás növényeket mindig alulról öntözzük! Télen kevésbé fűtött helyiségekben lévő növényeket, nem kell gyakran öntözni, ha pedig szellőztetünk, ne feledkezzünk meg arról, hogy a növények is megfázhatnak!

Következő fontos kérdés lehet, hogy hogyan védjük meg növényeinket a kártevőktől? Ha levéltetveket fedeznénk fel a virágunkon, akkor érdemes lemosni a leveleket. A fekete levéltetvek ellen szalmiákszeszes oldat is hatékony lehet, oldjunk fel két evőkanál szalmiákszeszt egy liter vízben, majd ezzel locsoljuk meg a növényt. Mindenféle növényi kártevő és féreg ellen hatásos védőszer, ha a növény cserepébe egy fokhagyma gerezdet dugunk.
A vágott virágok esetében örökzöldkérdés, hogy hogyan tehetjük tartósabbá őket. Íme, néhány praktika! Ha vágott virágot kaptunk ajándékba, mindig vágjuk vissza a szárát ferdén, majd tegyük bele friss vízbe. Ügyeljünk rá, hogy levelet ne érjen a víz, mert az hamar rothadni kezd. A vízbe tehetünk ecetet és cukrot, ami szintén tartósabbá teszi. Vágott virágot hűvösebb helyen érdemes tartani, ott lassabban hervad el.
És végül jöjjön egy kis biokertészet! Összeszedtünk néhány természetes praktikát, amelyek segítségével környezetbarát módon védhetjük meg növényeinket a kártevőktől. A hagyma és a fokhagyma védi a salátát, a petrezselymet, a babot a falánk kártevőktől, elsősorban a csigáktól. A krumplibogár ellen a torma véd, ültessük ezért a krumpli mellé! Ha sok a hangya, forró vízzel űzzük ki azokat a hangyabolyból. A biokertészethez feltétlenül hozzátartozik a komposztdomb. A tojáshéjat ne dobjuk el, hanem összetörve szórjuk a komposzt tetejére. A forrázott tealevél a rózsa legjobb trágyája. A kerítés mellé érdemes konyhakerti növényekből úgy nevezett „pótkerítést” ültetni. A gyökerek olyan anyagot választanak ki, amelyek távol tartják a kerttől a kártevőket.
Fotó:
sxc.hu
A cikksorozat előző részei:
Mit, mivel, hogyan? 2.- Nagytakarítás
Mit, mivel, hogyan? 1.- Folttisztítás természetesen
A karácsony üzenete a rohanó világban
A karácsony minden évben különleges megállót jelent az idő sodrásában. Miközben a hétköznapokban határidők, értesítések és elvárások irányítják figyelmünket, az ünnep csendes, mégis határozott módon emlékeztet arra, hogy léteznek értékek, amelyek túlmutatnak a mindennapi teljesítménykényszeren.
Karácsony, az emberi kapcsolatok tükrében
A karácsony nem csupán egy dátum a naptárban, hanem egy morális és érzelmi origó, amelyhez évről évre visszatérünk, hogy újraértelmezzük kapcsolatainkat és önmagunkat
Pár nap karácsonyig – amikor már minden kicsit másképp számít
Három nap van karácsonyig. Mikor ezt írom már csak - vagy még - három nap. Ez az a furcsa időszak, amikor a naptár szerint még dolgozunk, a fejünkben viszont már rég a mézeskalács és a csillagszóró pattog. Az utcákon siető emberek kezében egyszerre van jelen a kapkodás és az ünnep ígérete, a boltokban pedig ugyanaz a kérdés kering: „Vajon még van időm mindent beszerezni?”
Az ünnepi asztal csapdái
Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.
Kiegyensúlyozottság a karácsony előtti hetekben
Az év végi hajtás sokszor úgy ránt magával, mintha versenyt futnánk egy láthatatlan stopperrel. Pedig ezen időszaknak nem a rohanásról kellene szólni, hanem arról a csendes, mégis erős harmóniáról, amit mindenki meg tud teremteni magának, ha ráhangolódik az ünnepi időszakra. A kérdés az, hogyan tudunk közben egyensúlyban maradni önmagunkkal és a környezetünkkel.