Menü

Tévhitek a szoptatással kapcsolatban II.

  • Dátum: 2013.05.12., 10:39

Összeszedtük a leggyakoribb tévhiteket a szoptatással kapcsolatban, melyeknek köszönhetően hamar abbamaradhat az egyik legcsodálatosabb időszak egy anya életében.

Régen nagycsaládok voltak. Több generáció élt együtt. A kis totyogótól az öreg dédiig. Változik a világ, sajnos ezt mára „elveszítettük”. Pedig ez volt az egyik kulcsa annak, hogy mindenki tudta, hogyan is kell szoptatni. Cikkünk első részében öt gyakori tévhitet oszlattunk el, most pedig további 11 tévhit következik.

6. két órán belül nem szabad mellre tenni a babát

Ennek okaként ezt szokták emlegetni: “ha friss tej keveredik a félig emésztetthez a baba gyomrában, az hasfájást okoz.” Csakhogy az anyatej a baba számára a legtökéletesebb táplálék, nagyon könnyen és gyorsan megemészti. Ehhez kb. másfél órára van szüksége, hogy az elfogyasztott mennyiséget teljesen megeméssze. Így teljesen természetes, ha a baba 1-2 óránként szopizik.

7. a szopott mennyiséget mérni kell

Az anyatej összetétele folyamatosan változik még egy napon, sőt egy szopáson belül is. Hiába tudjuk tehát, hogy egy csecsemő hány gramm tejet szopott egy alkalommal, nem tudjuk megmondani, hogy az adott mennyiséget milyen összetételű tejből fogyasztotta.

Reggel minden édesanyának több tej van a mellében, ebben a több tejben viszont nagyobb a hígabb, első tej aránya. Ahogy telik a nap, a tej mennyisége csökken, a zsíros, hátsó tej aránya viszont nő. Ennélfogva az este szopott tej lehet, hogy mennyiségét tekintve kevesebb, viszont sokkal laktatóbb és táplálóbb.

8. nagy melegben a babát teáztatni kell, vagy vízzel itatni

Az anyatej mintegy 87%-a vizet tartalmaz, mely kielégíti a baba folyadékszükségletét. Nagy melegben a babát gyakrabban tegyük mellre, hogy a laktózdús, szomjoltó első tejből minél többhöz hozzájusson.

9. A babának naponta testsúlyának egyhatodával egyenlő mennyiségű anyatejet kell elfogyasztania

Minden baba máshogy hasznosítja az anyatejet, így ha a baba egészséges, szépen gyarapszik, akkor nem érdemes azzal foglalkozni, hogy grammokban mérve mennyit eszik.

10. próbaszoptatással megállapítható, hogy mennyit eszik a baba

Nem igaz, ugyanis az adott szoptatás alkalmával a szopott mennyiség csak attól függ, hogy a baba mennyire volt éhes. Ahogy a felnőtt emberek étvágya is változó (napszaktól, évszaktól, időszakoktól függően), úgy a babák sem esznek mindig egyforma mennyiséget.

11. fejéssel megállapítható, hogy az anyának mennyi teje van

A lefejt tej mennyisége egyetlen dologról ad felvilágosítást: arról, hogy az anya mennyit tud fejni.
Még a legrutinosabban fejő kismama sem lehet annyira hatékony és ügyes, mint szopizó kisbabája.

12. fertőzés vagy mellgyulladás esetén, ill. lázasan nem lehet szoptatni

Fertőzés esetén a babának az a legjobb, ha szopizik, hiszen az anya a fertőzés ellen ellenanyagokat termel, mely megtalálható az anyatejben is, így védi babáját attól a fertőzéstől, mely az anyát megbetegítette. A mellgyulladás legjobb gyógymódja a mell minél teljesebb kiürítése, így a szoptatás felfüggesztése a mellgyulladás alatt nemhogy segítene, de akár még árthat is. A lázasan szoptatás ellen pedig az a nevetséges tézis él, hogy ilyenkor a tej leforrázza a baba torkát 

13. ha a baba hány vagy hasmenése van, fel kell függeszteni a szoptatást

az ilyen fertőzések esetén kár lenne a babától elvonni a legjobb „gyógyszertől”, ez segíti legjobban helyreállítani a baba bélrendszerét. A szopás mint tevékenység pedig megnyugtatja, vigasztalja, csökkenti a pici fájdalmát, levertségét a nehéz napokban.

14. ha az anya gyógyszert szed, nem szoptathat

Nem igaz, mert szinte minden gyógyszercsoportban található olyan gyógyszer, mely összeegyeztethető a szoptatással, csupán az orvost kell tájékoztatni arról, hogy szoptatunk, és ennek megfelelően írjon nekünk gyógyszert

15. a tápszer majdnem ugyanolyan jó, mint az anyatej

Nem igaz, ugyanis a tápszer csupán az anyatej silány „utánzata”, teljesen más összetételű, minden babának ugyanolyan, míg az anyatej mindig az adott baba igényeit szolgálja. A tápszer nem tartalmaz ellenanyagokat, enzimeket, hormonokat és élő sejteket, valamint fehérje és zsírsavösszetétele sem olyan, mint az anyatejé. Igyekeznek mindig dúsítani valami vitaminnal, egyéb összetevővel, de messze elmarad még így is az anyatejtől.

16. Nem normális dolog, ha a baba akkor szopizik, amikor akar, meg kell tanulnia a rendet.

Miért, az normális, hogy egy újszülöttet 3 óránként szoptatunk, amikor másfél óránként kiürül a gyomra? Az igény szerinti szoptatás jó a babának, és a mamának is, hiszen a gyermek megtanulja a táplálékfelvétel kontrollját, így annyit eszik, amennyi szükséges, és az anyának megtanítja elfogadni gyermeke igényeit. Így az igény szerint hosszú távon szoptatott baba esetében ritkábbak a táplálkozási zavarok és az elhízás. Arról nem is beszélve, hogy az igény szerinti szoptatás esetén a baba nem csak akkor kerül mellre, ha éhes, hanem ha vigasztalásra vágyik, álmos, vagy csak épp csak szopizni akar (ezt hívjuk komfort szoptatásnak).

Tóthné Takács Diána
Forrás: lll.hu
Fotó: sxc.hu

Kapcsolódó cikkünk:
Tévhitek a szoptatással kapcsolatban I.

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.