Menü

Házi praktikák: Ha odakozmál a lekvár

A lekvár főzés közben előfordulhatnak balesetek, például nem figyelünk oda néhány percig, mert mondjuk épp tisztába kell rakni a legkisebbet és akkor nem kavargatjuk a gyümölcsöt, ami egy csöppet odakozmál. Persze ez más ételekkel is előfordulhat, enyhébb és durvább verzióban is. De mi ilyenkor a teendő?

Az odaégett lábost a reklám szerint egy csöppmárkás mosogatószerrel tisztára varázsolhatjuk. De mi van akkor, ha a varázsszerünk éppen nem működik, ha a reklám egyáltalán nem mondott igazat.

Nagyanyáink szerint a leégett részt sóval kell meghinteni, majd egy-két órás pihentetés után egyszerűen csak tisztára kell mosni az edényt.

Az ecet is segíthet ilyenkor. Ecetes vizet kell az edényben felfőzni, egyesek szerint elég önmagában, mások szerint vöröshagymával még hatékonyabb.

A szódabikarbónával is hasonlóan járjunk el. Hintsük meg a lekozmált részt vele, hagyjuk néhány percig állni, aztán öntsünk rá egy ujjnyi vizet és addig forraljuk, amíg az odakozmált darabkák nem jelennek meg a víz felszínén. Ezután pedig mossuk el alaposan.

A hipó segítségével sem marad leégve az edényünk. Öntsünk rá a foltra egy adagnyit, aztán másnapig hagyjuk állni. Utána egyszerűen öblítsük ki és mossuk el a lábast.

Használhatunk még hideg zsíroldót, esetleg sósavat, de az előbb felsorolt módszerek valamivel környezet barátabbak.

Fontos tanács, hogy késsel, villával, vagy egyéb éles konyhai eszközzel, semmi esetre se vakargassuk a leégett részt. Maximum fakanalat használjuk az odakozmált étek felszedésére. Az éles tárgyakkal ugyanis könnyen kárt tehetünk az edényekben, amelyekben így újra és újra leég, odapirul majd az étel.

Fotó:
pixabay.com

A fènyérzèkeny szem okai

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.