Menü

Egészséges életmód – a növényi olajok és a margarin – mi az igazság?

Az előzőkben már foglalkoztunk a gyümölcslevekkel és a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült ételekkel, górcső alá vettük a sportitalokat és a népszerű müzli szeleteket, s kísérletet tettünk arra, hogy felfedjük, mit is tartalmaznak. Számos olyan élelmiszer van még, amely az utóbbi időszak kampányainak következtében nagy népszerűségre tett szert. Azonban ezek egy részéről kiderült - mint ahogy az előzőekben vizsgált példákból is láttuk -  nem egyértelműen egészségesek, vagy legalábbis az utóbbi időben kialakult egyfajta bizonytalanság, hogy tényleg hasznosak-e szervezetünk számára…

Manapság a növényi olajok fogyasztása körül folyamatos mizéria folyik, mely főként annak köszönhető, hogy a telített zsírok fogyasztását hosszú ideje negatív jelzőkkel illetik, aminek hatására folytatódik az állati eredetű zsírok teljes kizárása az étrendből, s helyette pedig a finomított növényi olajok, a kukorica, szója, repce, és napraforgó olaj fogyasztása pedig egyre magasabb méreteket ölt. Ezek túlnyomó többsége ultra- feldolgozott élelmiszer, gyakorlatilag tápértékkel nem rendelkeznek. Az ilyen ételek kizárólagos fogyasztásakor az omega-3 és omega-6 zsírsavak egyensúlya megbomolhat, amely krónikus gyulladások kialakulásához vezethet szervezetünkben.

Ezek közül a növényi olajok közül a szójaolaj az egyik legrosszabb élettani hatású. Ez lehet részlegesen hidrogénezett, szerves, vagy újabb szójababfajtákból készült olaj, melynek leglényegesebb tulajdonsága, hogy magas ösztrogéntartalma miatt hormonális diszfunkciót okozhat a szervezetben már a sejtek szintjén is.

A margarint a XIX. század közepén még kézzel készítették, a nagyüzemi gyártás a XX. századra vált elterjedtté. Otthon is lehet margarint készíteni, amit növényi olajokból, természetesen is szilárd növényi zsírból és vízből lehet kikeverni. Egy lehűtött tálban a legfinomabb növényi olajokat kell összekeverni egy kis kókuszzsírral és vízzel, az ízeket pedig különféle fűszernövényekkel, sóval, metélőhagymával lehet gazdagítani.

 Ma azonban főként ipari körülmények között állítják elő a margarint, amelyről rengeteg információ kering. Az egyik, hogy tele van olyan transz- zsírokkal, mely annak a hidrogénezési folyamatnak eredményeként jönnek létre, amelynek célja a növényi olajok szilárddá tétele. Tény, ha valaminek magas a transz-zsírsav tartalma, az hosszútávon felelős lehet a szív és keringési rendszer problémáinak kialakulásáért, valamint hatással lehet a rák, csont-elváltozások, hormonális és meddőségi problémák, alacsony születési súly és növekedési problémák, valamint tanulási nehézségek kialakulására. Azonban a ma már a jó minőségű margarinokban nincs hidrogénezett növényi olaj, mert a mai modern gyártási technológiák során nem kell ilyen eljárásokat használni, így a transzzsírsav-tartalmuk a megengedett egészségügyi határérték alatt van, amit ellenőrizhetünk a csomagoláson.  Az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet is ajánlja a light margarint a változatos és kiegyensúlyozott étrend részeként, mert a margarin alapját képező növényi olajok telítetlen zsírsavtartalma élettanilag kedvező hatású, tehát érdemes beépíteni az étrendbe.

A margarin végeredményben olajok és víz keverékéből áll. Gyártáskor kiválasztják a minőségi alapanyagokat, vagyis a minőségi növényi olaj mellett, az ivóvíz-minőségű vizet és természetesen is szilárd növényi zsírt.  A minőségi növényi olajból lehet, repce, napraforgó, vagy lenolaj, amely különféle esszenciális zsírsavakat tartalmaz, ehhez pálma vagy kókuszzsírt adnak, illetve vizet használnak a keverés során. Ebbe a keverékbe kerülnek aztán a vitaminok, és a különböző színanyagok. Ezután a kristályosítást, hűtéssel végzik, így nyeri el könnyen kenhető formáját. Miután kristályosodott, pihentetik, majd csomagolásba kerül a késztermék. A gyártó nagyvállalatok szigorú minőségellenőrzési rendszerrel biztosítják a termékek kiváló minőségét és tisztaságát. A jó minőségű margarint manapság tehát már nem hidrogénezik, mivel a gyártók természetesen szilárd növényi zsírokat használnak fel keményítésre a margarinkészítés során.

Így valójában a margarin is igazi egészséges élelmiszer, mely természetes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, zsírsavakkal, olyanokkal, amire a szervezetnek szüksége van.

Fotó:
pixabay.com

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!