Menü

Extrém sportok: A grappling

A grappling egyre népszerűbb küzdősport hazánkban. Az első magyar bajnokságot ugyan mindössze három évvel ezelőtt bonyolították le, azonban azóta töretlen a sportág fejlődése.

A grappling elnevezése - talán ezt már sokan kitalálták - az angolból ered. Az angol to grapple ige annyit tesz dulakodik. A grappling azonban nem egyszerű dulakodás, a birkózásból, a cselgáncsból, a jujitsuból és a szambóból alakult ki, ezek technikáit, szabályait ötvözi, kizárva az ütést és rúgást. Ebben a sportban döntetlen nincs. A lényeg, hogy a versenyzők az ellenfél eldobását, vagy egyéb módon való földre vitelét követően földharcban, a szőnyegen, speciális fogásokkal, elsősorban kar- és lábkulcsok segítségével a harc feladására kényszeríti riválisát. Ezt elérheti fojtással, kar-, vagy lábfeszítéssel is. A feladás jelezhető kézzel, lábbal, vagy hangadással is.

A szakág önmagát a Mixed Martial Arts (MMA, vagyis kevert, illetve vegyes harcművészetek) önvédelmi ágazati között határozza meg.

A grapplingnek létezik egy biztonságos és amatőrök által is gyakorolható formája, az úgynevezett combat grappling. Itt kötelező védőfelszereléssel és korlátozott támadási lehetőséggel életszerű küzdelmi helyzetekre készülhet fel a sportoló.

A profik számára többféle kategóriát is kínál a sportág, ahol a ruházat és az alkalmazható technikai repertoár is más és más.

Érdekesség, hogy míg az első grappling világbajnokságot 2008-ban rendezték meg és ott a magyar csapat a nemzetek rangsorában az előkelő 14. helyen végzett, addig 2010-ig kell várni arra, hogy az első magyar grappling bajnokságot hazánkban megrendezzék. Most, 2013-ban nagyjából harminc olyan klubról tudunk, ahol grapplingezni lehet. Fontos, hogy 2009-től már hivatalosan is képeznek itthon grappling edzőket, versenybírókat is.

Fotó:
hajráveszprém.hu

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?