Menü

Gyógyvizeink - Kétszáz éves története van

A szájhagyomány úgy tartja, Máriagyűd lankái közt mindig is bugyogott egy melegvizes gyógyforrás, ám a harkányi gyógyvizet hivatalosan csak 1823-ban fedezték fel. A kénes víz ma már Európa szerte ismert, elismert, évente tízezrek tapasztalják különleges hatását.

Már a XVIII. századbeli térképvázlatokon is jeleztek egy helyet a mai Harkány helyén, amelyet úgy hívtak Büdösrét. A szájhagyomány szerint pedig Máriagyűd környékén mindig is bugyogott egy gyógyforrás, de a terület később elláposodott. Nos, teljes bizonyságot a gyógyvíz léte felől csak 1823-ban nyertek az emberek. Ekkor csatornázták Batthyány Antal birtokait, ahol a munkálatok során nem is olyan mélyről melegvíz tört fel. A víz jótékony hatását először a munkások tapasztalták meg. Az egyikőjük bottal közlekedett, a lábát alig tudta hajlítani, mindene sajgott. A vízben való munka során a lába fokozatosan javult, majd a botot is eldobhatta, visszanyerte teljes egészségét.

Batthyány Antal is ráébredt a gyógyvíz erejét bizony használni, hasznosítani kell, ezért kádakat helyeztek a forrás köré, később szállodát, gyógykórházat is építettek a közelbe. Azóta működik hivatalosan is a harkányi gyógyfürdő, melynek vizéről csodákat mesélnek.

A harkányi gyógyvíz alkáli-hidrogén-karbonátos-kénes hévíz. Több forrás is akad Harkányban, amelyből átlagosan 62 Celsius fokos víz tör fel.

Gyógyászati szempontból a legjelentősebb ásványi anyaga a kénvegyület. Érdekesség, hogy az aprócska kén szemcséket akár szabad szemmel is megfigyelhetjük.

A jellegzetes illatú gyógyvíz kémiai hatása leginkább abban jelentkezik, hogy a benne található kén beépül a porcokba, segíti azok regenerálódását, gyógyulását, újjáépülését. A mozgásszervi betegek többségénél, különböző okok miatt elsőként a boka, a térd, a csípő porcai mennek tönkre, kopnak el, de egy harkányi kúra segítségével a porcok szinte megfiatalodnak.

Az ízületi betegségekben szenvedőkön kívül Harkányban gyógyulást, javulást remélhetnek a krónikus nőgyógyászati gyulladástól szenvedők, azok, akiknek csontritkulása van, vagy a nyirokkeringésük nem megfelelő. Különböző bőrgyógyászati betegségeknél is eredménnyel alkalmazzák a harkányi gyógyvíz erejét, főleg a pikkelysömört gyógyítja igen hatékonyan.

Fotó:
campinharkany.hu

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.