Menü

Létezik-e a Nagy Ő?

A fogyasztói társadalom világában nemcsak új lehetőségek, hanem újfajta kapcsolati problémák is sorakoznak, a Nagy Ő létezésének kérdése továbbra is aktuális, de az örökkön- örökké jelige már korántsem magától értetődő igény.

A fogyasztás ösztönzése az élet minden területére kihatással van, a „cseréld le”, „vegyél újat” divat a párkapcsolatok szféráját sem kíméli. Így aztán egy viszonylag stabil, boldog párkapcsolatot is megmételyezhetnek, olyan dilemmák, mint például: „talán mással boldogabb is lehetnék”, „ez is jó, de lehet jobb is”, „mással talán jobb lehet a szex” és így tovább. Persze önmagában a lehetőségek és az igények növekedése korántsem baj, sőt újfajta párkapcsolati dimenziókat nyithatnak meg, mégis számtalan kétellyel és a bizonyosság állandó megkérdőjelezésével találkozunk a világban, amely gondolkodásunkra is hatással van.

A Nagy Ő létezése hit kérdése is, és sokan elve nem is gondolkodnak ilyen fogalmakban, hanem egyszerűen csak megélik. Mindenesetre, aki egyedülálló és elkezd vágyni a Nagy Ő iránt, könnyen csapdahelyzetbe kerülhet. Az álmodozás nem rossz, sőt nagyon pozitív része lehet életünknek, de ha túlzott módon kezdünk képzelegni nagy szerelemről, esküvőről, családalapításról, szem elől téveszthetjük a lényeget. Elkezdünk vágyódni a helyzetek (esküvő, családalapítás) iránt, ez válik elsődleges céllá, így pont társunk személyének megválasztásánál csökken az igényszint, és a figyelem. Majd miután megéljük az oly régóta áhított helyzeteket, űr támad bennünk, melyet párunk már nem tud kielégíteni és a párkapcsolat bizony zátonyra fut.

A cél inkább valami olyasmi lenne (a Nagy Ő keresésében), hogy nem maga a helyzetek fontosak, hanem hogy ezekben a helyzetekben Ő van mellettünk, és ez bizony lényeges különbség. Az Igazi mellett pedig önmagunk lehetünk a szó szoros értelemben, sem szorongás, sem kényszer nem feszélyez egy ilyen kapcsolatban. És ha sikerül megtalálnunk Őt, akkor bizony hiába változnak a külső körülmények, helyzetek a személye lesz a biztos pont, a kölcsönösség révén pedig az ilyen párkapcsolat bizony „kibírja” az „örökkön örökké”-t.

Fotó:
pixabay.comm

Az Alzheimer-kór

A demenciában szenvedő betegek több mint hetven százaléka Alzheimer-kóros és ez a szám egyre csak emelkedik.

A barátság hatása az egészségre

Családi környezetben lenni, barátságokat kötni annyira hozzátartozik az életünkhöz, hogy el sem tudnánk képzelni nélküle. Nem azzal a céllal szerzünk barátokat, hogy jobb legyen az egészségünk, pedig akár ez is lehetne az oka. Mutatjuk, miért.

Önismerettel a stressz ellen

A modern világ talán egyik legnagyobb problémája az emberekre nehezedő egyre nagyobb nyomás és stressz, amit, ha nem kezelünk megfelelően, testünk is megsínyli.

Az antidepresszánsokról őszintén

Ahogy a legtöbb esetben, az antidepresszánsoknál sincs pozitív hatás mellékhatások nélkül.

Érzelmek kezelése

Az érzelmek kezelése nemcsak a külvilág felé mutatott reakcióinkból áll. Kezelni ugyanúgy kell mások érzéseit is, mint a sajátjainkat. És ha valahol hiba kerül a gépezetbe, könnyen borulhat a kártyavár. Ha Neked is problémáid vannak azzal, hogyan mutasd ki az érzelmeidet, vagy hogyan reagálj másokéra (és a sajátjaidra), érdemes egy kicsit gondolkodnod. Ebben segítünk Neked.