Menü

Létezik-e a Nagy Ő?

A fogyasztói társadalom világában nemcsak új lehetőségek, hanem újfajta kapcsolati problémák is sorakoznak, a Nagy Ő létezésének kérdése továbbra is aktuális, de az örökkön- örökké jelige már korántsem magától értetődő igény.

A fogyasztás ösztönzése az élet minden területére kihatással van, a „cseréld le”, „vegyél újat” divat a párkapcsolatok szféráját sem kíméli. Így aztán egy viszonylag stabil, boldog párkapcsolatot is megmételyezhetnek, olyan dilemmák, mint például: „talán mással boldogabb is lehetnék”, „ez is jó, de lehet jobb is”, „mással talán jobb lehet a szex” és így tovább. Persze önmagában a lehetőségek és az igények növekedése korántsem baj, sőt újfajta párkapcsolati dimenziókat nyithatnak meg, mégis számtalan kétellyel és a bizonyosság állandó megkérdőjelezésével találkozunk a világban, amely gondolkodásunkra is hatással van.

A Nagy Ő létezése hit kérdése is, és sokan elve nem is gondolkodnak ilyen fogalmakban, hanem egyszerűen csak megélik. Mindenesetre, aki egyedülálló és elkezd vágyni a Nagy Ő iránt, könnyen csapdahelyzetbe kerülhet. Az álmodozás nem rossz, sőt nagyon pozitív része lehet életünknek, de ha túlzott módon kezdünk képzelegni nagy szerelemről, esküvőről, családalapításról, szem elől téveszthetjük a lényeget. Elkezdünk vágyódni a helyzetek (esküvő, családalapítás) iránt, ez válik elsődleges céllá, így pont társunk személyének megválasztásánál csökken az igényszint, és a figyelem. Majd miután megéljük az oly régóta áhított helyzeteket, űr támad bennünk, melyet párunk már nem tud kielégíteni és a párkapcsolat bizony zátonyra fut.

A cél inkább valami olyasmi lenne (a Nagy Ő keresésében), hogy nem maga a helyzetek fontosak, hanem hogy ezekben a helyzetekben Ő van mellettünk, és ez bizony lényeges különbség. Az Igazi mellett pedig önmagunk lehetünk a szó szoros értelemben, sem szorongás, sem kényszer nem feszélyez egy ilyen kapcsolatban. És ha sikerül megtalálnunk Őt, akkor bizony hiába változnak a külső körülmények, helyzetek a személye lesz a biztos pont, a kölcsönösség révén pedig az ilyen párkapcsolat bizony „kibírja” az „örökkön örökké”-t.

Fotó:
pixabay.comm

A lélek is lehet beteg

Sokan nem is tudják, hogy depresszióban szenvednek, mert a tünetei megtévesztőek. Azonban ha fennáll a depresszióra jellemző tünetegyüttes, érdemes lehet elgondolkozni.

Ötletek téli depresszió ellen

Januárban nem nehéz depresszióssá válni. A napok rövidek és sötétek, alig süt a nap. Az év végi stressz és a fényhiány okozhat levertséget, rossz hangulatot, depressziót. Télen lemerül a szervezet energiaszintje, jellemző a fáradékonyság, a nyomott hangulat, a kedvetlenség.

Ismerjük meg a szeretetnyelveket!

Nem érti, miért nem veszed észre, hogy szeret, pedig (szerinte) mindent megtesz? Ilyenkor jön képbe a szeretetnyelv. Mint egy igazi nyelv esetében, a különböző nyelvet beszélők nem értik meg egymást. Bár a szeretetnyelv elsősorban pár- és pszichoterápiai fogalom, könnyű érthetősége és gyakorlati alkalmazása miatt érdemes olvasni róla.

Mosolyogj a világra!

Az egészséget nem csak testileg, de lelkileg is ápolni kell. A lelki bajok gyógyítására az egyik leghatásosabb módszer egy mosoly. Akár egy erőltetett mosoly is csodákra lehet képes, illetve pozitív hatással is bírhat.

Nulladik levél a fiamnak

Karácsony alkalmából egy nagyon őszinte, személyes hangvételű írásomat osztom meg az Olvasókkal, 7 hónapos terhesen. Mit mondhatok a fiamnak, aki még csak most készülődik a világra, és magam is csak most próbálok felkészülni az érkezésére...?