Menü

Praktikák depresszió ellen

Már-már kezdjük érezni, hogy a tavasz eljövetele nem is olyan reménytelen, de a még hátralévő hidegebb, szürkébb napokra is van megoldás.

Az emberek többsége még a téli álom kábulatában bolyong, a télre jellemző szürkés árnyalatú hangulatba azért csepegtethetünk némi élénkséget.

Ilyenkor is tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy aktívak maradjunk, tervezzünk programokat, és a társasági életet se az időtől tegyük függővé. A magány és a depresszió ugyanis nemcsak hangulatunkra, hanem egészségünkre is kedvezőtlen hatást gyakorol.

Ne álljunk be azoknak a sorába, akik a téli napok, vagy az esetlegesen rosszabb idő miatt állandóan panaszkodnak. Minden évszak mást jelképez, és más dolgok felé fordítja figyelmünket. Ilyenkor talán több idő jut az olvasásra, a befelé fordulásra (de nem a depresszióra), ráadásul számos apró praktikával tehetjük hangulatosabbá a borongósabb, téli napokat.

Lehangoltság ellen bevethetjük a gyógynövények és az illóolajok természetes hatását, az orbáncfű például remek immunerősítő, a citromfű pedig a feszültségoldásban lehet segítségünkre. Az illóolajok jótékony hatását elérhetjük párologtatással, vagy csepegtessünk belőlük az esti fürdővízhez (például: használhatunk citrom-, narancs-, levendula, vagy bergamottolajat).

Hangulatingadozásokat a táplálkozásunkkal is befolyásolhatjuk. Olyan omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszert érdemes fogyasztani, mint például: lenmag, dió, tengeri halak, melyek természetes hangulatjavítók. De szintén pozitív hatással lehet hangulatunkra: a datolya, a pulykahús és a zsírszegény tejtermékek is.

Fotó:
pixabay.com

A nemet mondás gyümölcse

Akaratunk érvényesítése azért fontos, mert a boldogságunk abban az útban rejlik, amit bejárunk életünk során. Vannak balra, jobbra kanyarok, stop táblák, amelyek döntések sorozatát jelentik számunkra. Minden embernek van egy itt és mostja, ehhez a belső hangokra való figyelés elengedhetetlen szerepet játszik. Ha mindig a külvilágnak akarunk megfelelni, nem engedjük önmagunkat érvényesíteni, akkor falakba ütközünk. Az elkövetkezendőkben számos tippet kaphatsz arra, hogyan erősítsd magad és ezáltal a jövőben könnyebben tudj nemet mondani.

Túl sokszor kérsz elnézést?

Mindannyian ismerünk olyan embereket, akik túl sokszor kérnek elnézést. De vajon mi is egy vagyunk-e a sok közül?

A sírás biológiája – 2. rész - Tippek

Habár a sírás sokaknak egy elkeserítő, esetleg szégyellnivaló téma, mégis léteznek olyan aspektusok, amelyek felől ezt is érdemes megközelíteni. Például, hogy hogyan érdemes kontrollálni. Tippek következnek.

Mit is nevezünk EQ-nak?

Az EQ, vagyis érzelmi intelligencia az IQ későn felfedezett része. Általában, aki szuper intelligens, az az érzelmeit is helyén tudja kezelni. Hogyha egy ember felhalmozott lexikális tudással rendelkezik, viszont szociális kapcsolataiban nem korrekt, a konfliktusokat sem tudja jól kezelni, akkor kiegyensúlyozatlanná válik. A boldog élethez 20 százalék IQ és 80 százalék EQ szükséges.

Kedves emberek pszichológiája

„Hogy vagy? Minden rendben? Hogy telt a hétvégéd?” – Varázsszavak azoktól, akik minden energiájukat másokra fordítják, és akik a konfliktusokat csupán hírből ismerik. Mosolyognak, hízelegnek, vidámságot árasztanak, és mindezzel a fél világgal megszerettetik magukat. A fél világgal, mert a másik fele viszont alig tudja őket elviselni. Na de miért?