Menü

Évekkel ezelőtt engedélyezték, mégis illegális- Az abortusztabletta

Az abortusz, vagyis a művi terhesség megszakítás mindig kényes téma, az érvek és ellenérvek szinte vég nélkül ütköztethetőek, nem csoda, hogy a körülötte lévő vita egy-egy újabb hír kapcsán mindig kiéleződik.

Az egyik legújabb hír volt a témában, hogy mostantól kezdve Csehországban is legális az abortusztabletta használata. Az abortusztabletta használata korántsem számít új dolognak a nap alatt, még a 80-as években fejlesztette ki egy francia cég, azóta számos országban alkalmazzák, mint például a szomszédos Ausztriában is.

Az abortusztabletta nem azonos azzal a tablettával, mellyel az együttlét után 72 óráig még megakadályozható a fogantatás, vagyis ami megakadályozza a hímivarsejtek bejutását a petesejtbe. Az abortusztabletta spontán vetélési állapotot vált ki a szervezetben, a fogantatástól számított 35. napig alkalmazható. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet már törzskönyvezte a tablettát, de forgalmazását még nem engedélyezték itthon.

A közvélemény kutatások szerint a társadalmi támogatottság meg lenne itthon is a szakemberek szerint is kíméletesebb terhesség megszakítás mód bevezetése, engedélyeztetése mellett, azonban a téma nyilvánvalóan nemcsak orvosi szempontokat érint.

Az orvos szakmai engedély ellenére hazánkban a tabletta forgalmazása és használata továbbra is illegális, ennek tudható be, hogy az elmúlt években felerősödött az úgy nevezett abortuszturizmus a környező országok, például Ausztria felé.

Mivel egyre több országban engedélyezik a terhesség megszakítás ezen módját, hazánkban is fel- fel élénkülő szakmai és társadalmi vitát vált ki a kérdés.

Fotó:
pixabay.com

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.