Menü

Dobjuk ki a fültisztító pálcikát!

A fülzsír sok kisgyereknél okozhat problémát oly módon, hogy gyorsabban termelődik, mint ahogy az öntisztító folyamat végbemegy és ilyenkor úgynevezett fülzsírdugó keletkezik.

A fülzsír, más néven fülviasz, latinul cerumen, fontos szerepet játszik a fül védelmi vonalában. A sárgás masszát ugyanis a hallójáratban elhelyezkedő mirigyek azért termelik, hogy megvédje a fület és meggátolja a különböző kórokozók bejutását a belső részekbe és megakadályozza azok elszaporodását.

Nem is hinnénk, de a fülzsír bizony nemcsak termelődik, hanem folyamatosan ürül is a fülből, ez a szervünk ugyanis öntisztító. Éppen ezért a fültisztító pálcikák használata sok esetben csak meggátolja ezt a tisztulási folyamatot. Sőt, annak gyakori használata, főleg a kisgyerekek esetében akár fülzsírdugó kialakulásához is vezethet.

A hallójáratot eldugító fülzsír egy idő után teljesen légmentesen lezárja azt, így általában hallásromlást, fülfájást, fülzúgást észlelhetünk a gyermekünknél. Ez a dugó az idő előrehaladtával egyre inkább magába gyűjti az elhalt hámsejteket, a szőrszálakat a kívülről érkező szennyeződéseket, például a port, vagy a szmogot és egyre jobban megkeményedik. Csak alapos orvosi vizsgálattal deríthető ki, mekkora ez a dugó és, milyen károkat okozott a fülben.

Szerencsére a legtöbb esetben fülmosással eltüntethető, de olyan is előfordul, hogy napokon át paraffinos cseppet, vagy egyéb olajat használva kell meglazítani, hogy aztán a szakember el tudja távolítani. Persze akkor is kialakulhat fülzsírdugó, ha valaki egyáltalán nem használ fültisztító pálcikát, csak egyszerűen hajlama van rá.

A szakemberek azt javasolják, kerüljük a fülpiszkák rendszeres használatát és a fülünket inkább csak egy törölköző sarkával töröljük szárazra.

Fotó:
pixabay.com

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.