Menü

A jövő olimpiájára nekünk is lehet esélyünk

Érdekes, hogy Magyarországon az olimpiai rendezés kérdése régóta éles viták középpontja, pedig eddig sanszunk nem volt az ötkarikás jog elnyelésére. Most viszont már van. Kérdés, fellángolnak-e az ellentétek.

Magyarországon olimpia? Az emberek nagy része ezen csak nevetni tudott, mások értetlenkedtek és nagyon sokan dühössé váltak, minek dobna ki ennyi pénzt egy viszonylag szegény ország.

Csak egy kisebbség gondolkozott úgy, hogy az ötkarikás játékok megrendezéséből akár profitálni is lehet.

Utóbbi csoport most komoly muníciót kapott.

A Nemzetközi Olimpiai bizottság (NOB) ugyanis elfogadta azt a reformcsomagot, amely a tervek szerint véget vett a milliárdos gigaolimpiák időszakának. A NOB célja az, hogy az utóbbi időben elszabadult költségeket visszahozzák a földre, s ezzel párhuzamosan kinyílik a kapu egy sor olyan ország és város előtt, amelyeknek eddig sansza nem volt olimpiát rendezni.

Mint nálunk.

A szövetségnél nem tagadják, a döntés egyik fő motivációja az volt, hogy napjainkra alig akadt olyan helyszín, amely akar és gazdaságilag is képes olimpiát rendezni. A NOB-nak számos terve van a költségek racionalizálására, például a szigorúbb ellenőrzés és a különböző (például helyszíni és infrastrukturális) kötöttségek lazítása.

A következő olimpia Brazíliában, Rio de Janeiro városában lesz 2016-ban, aztán 2020-ban Tokió rendezi a játékokat. 2024-re akár már mi is pályázhatnánk, persze ez nem ilyen egyszerű, el kell nyerni a közvélemény nagy részének támogatását. Meg kell győzni az embereket, hogy a világ legnagyobb sporteseménye hasznos és értékes dolog lehet. Ha jól bánunk bele.

A Magyar Olimpiai Bizottság február elején dönt egy lehetséges pályázatról.

Fotó:
pixabay.com

Négy ok, amiért a nyáron sem hagyhatod abba az edzést

Konditerembe jársz? Esetleg aerobikozol? Úszol? Valami egyéb sportot űzöl? Néhány sportegyesület a nyári szünidő alatt szünetelteti az edzéseket is, de ez nem azt jelenti, hogy nem kell időt fordítanod magadtól is a mozgásra. Íme, négy érv, hogy miért éri meg edzened a nyár folyamán.

Mit sportoljak? – III. A futás

Mostanában a futás reneszánszát éli, de még mindig vannak, akik nehezen szánják rá magukat. Pedig, az egyik legrugalmasabban űzhető testmozgás.

Mit sportoljak? – II. Jóga

Bár a jóga egyesek szerint csak pihenés, nem sport, mégis megdolgoztat annyi izomcsoportot, mint egy aerobik edzés. A testi egészség mellett, pedig a lelki egészségre is rendkívül jó hatással van.

Fáj és befeszült? Ezért nagyon jók a vény nélküli izomlazító krémek

Az izomfájdalom vagy mozgásszervi fájdalom a mozgás kerüléséhez, rossz tartáshoz, ami aztán még erősebb fájdalomhoz vezet. Egy hatékony izomlazító krém ezért nem csak gyors enyhülést hoz, de a hosszabb távú problémák megelőzésében is a segítségedre lesz.

Félmaraton fél lábbal – avagy „Mi a fenét keresek én itt?”

"Bárki, aki fut, megelőzi azt, aki gyalogol és bárki, aki gyalogol, megelőzi azt, aki üldögél."