Menü

A feltöltődés alfája és ómegája

Amikor az alvásról esik szó, szinte mindig előkerül az a bűvös nyolc óra. Miért annyi? Miért nem annyi? Pontosan mi számít, és mi a fontos a megfelelő pihenéssel kapcsolatban?

Mindenki tudja, hogy testünk, agyunk és lelkünk megfelelő pihenése az alvásnál kezdődik. Ez a feltöltődés alfája és ómegája. Nincs mese, aludni kell, persze nem mindegy, hogy mennyit, ugyanakkor az sem, hogyan.

Aludjunk sokat, aludjunk jól – általános, közhelyes tanácsok, ráadásul baromi nehéz őket megfogadni. Mert, ugyan kinek van ideje nyolc teljes óra alvásra, illetve ha valaki nem alszik jól, mégis hogyan találjon rá megfelelő gyógymódot?

Kezdjük a mennyiségnél! A nyolc órát szokták beállítani, mint alsó határt, vagy elfogadható mennyiséget, ám ez egyáltalán nem biztos, hogy igaz. Egyénfüggő a dolog, ráadásul kutatások szerint ennél kisebb mennyiség is elegendő lehet, ha rendben van a minőség. Azaz, ha jól alszunk.

Na, de azt hogy kell csinálni? Ha valakinek problémája van vele, valóban nem könnyű a megoldás. Először érdemes kevésbé drasztikus módszerekhez folyamodni, s csak utána a szakember-gyógyszer kombinációhoz.

A mozgásszegény, pörgős életmód mellett a táplálkozásban is lehet a hiba, több (általában gyenge minőségű tartósított, és/vagy gyorskaja) élelmiszer is okozhat alvászavart. A lefekvés előtti nyugalmi(bb) állapotba kerülés, például az olvasás, a relaxáció, a jóga, vagy a meditáció segíthet, ahogyan a különböző, fontos vitaminok és ásványi anyagok (például a D-vitamon, kálium, L-glutamin) megfelelő szintje is.

Fotó:
pixabay.com

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.