Menü

Az élet kipróbálása

Közismert tény, hogy a játék nem pusztán egy kellemes időtöltés, főleg gyermekkorban bír nagy jelentőséggel, a fejlődés elengedhetetlen eszköze. Ezért érdemes a szülőknek is tudatosan viszonyulni a gyerekek játékához, nem mindegy ugyanis, hogy mivel és hogyan játszik a gyerek.

Először is, az olyan berögzüléseket, mint például minél drágább egy játék, annál jobban örül neki a gyerek, fel kell számolni. Ahogyan azt is, hogy a játékvásárlással szeretetünket akarjuk kifejezni, persze lehet ajándékozni, jutalmazni a gyereket, de ne az igazi törődést és odafigyelést helyettesítsük vele.

Bár ahogyan fejlődnek a gyerekek, egyre inkább az önálló illetve a kortársakkal való játék kerül előtérbe, de a szülőkkel való közös játéknak is fontos szerepe van. Az együttjátszás minőségi időtöltés gyermekünkkel, amely nemcsak a gyerek-szülő közötti viszonyra van jó hatással, hanem a gyerek személyiségfejlődésére is.

A játék az élet „kipróbálása”, a gyerekek általa utánozzák a felnőttek viselkedését, tevékenységét. A játék a gyerekek legfőbb tevékenységi formája, melynek segítségével megismerik, felfedezik környezetüket, de más fontos funkciója is van.

Játék közben megjelenik a gyermek gondolat világa, vagyis érzelmeinek, élményeinek kifejező eszközévé is válik. Ez azért nagyon fontos, mert általa csökken a gyerekben lévő feszültség, mely egyaránt származhat pozitív illetve negatív élményekből is.

Általános tapasztalat, hogy nem feltétlenül a drága játékok az értékesek a gyerekek számára. Főleg kiskorban jellemző, hogy a legegyszerűbb tárgyak (például egy krémnek a doboza, vagy egy vizes palack) kelti fel leginkább a babák érdeklődését. Nem érdemes mennyiségi téren sem túlzásba esni, egy kis időre el is tehetünk bizonyos játékokat, majd ismét elővéve újból felkelthetjük vele gyermekünk figyelmét.

Fotó:
pixabay.com

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.