Menü

Magas a magyarok koleszterinszintje

  • Dátum: 2015.05.26., 08:23

Jó és rossz koleszterin

A koleszterin szervezetünk fontos építőeleme, mint sejtmembránalkotó minden sejtünkben jelen van. Magas koncentrációban tartalmaz koleszterint az agy, de számos létfontosságú molekula, például a szteroidhormonok vagy a D-vitamin előanyagaként is szolgál.

A vér magas koleszterinszintje két fő forrásból származik. Részben a táplálkozásból, elsősorban állati eredetű zsírok túlzott fogyasztásából (kb. 30%), másrészt a koleszterin belső, májban történő termelődéséből (kb. 70%), melynek fokozódása gyakran öröklötten fordul elő.

A koleszterin nem vízoldékony, a vérben fehérjéhez kötve, ún. lipoprotein formájában kering. A lipoproteinek közül a nagy sűrűségű (HDL) érvédő hatású, míg az alacsony sűrűségű (LDL) érelmeszesedésre hajlamosít. Amennyiben valamely társbetegség vagy állapot (például magas vérnyomás, cukorbetegség, dohányzás) hatására elindul az érrendszer károsodása, az LDL nagy mennyiségben jut be az érfal belsejébe és ott gyulladásos folyamatot indít el. A folyamat számos következménye közül a legismertebb az érfal meszesedése, szűkülete, mely éppúgy érinti a szív koszorúereit, mint a végtagokat vagy az agy érrendszerét.

Szövődmények megelőzése

Az enyhén emelkedett koleszterinszint kezelése életmódváltással, diétával is lehetséges, a mérsékelten vagy súlyosan emelkedett értékek azonban folyamatos kontrollt és gyógyszeres kezelést igényelnek. Az is kiemelten fontos, hogy a betegségben érintettek az orvosi előírásoknak megfelelően szedjék a koleszterinszint-csökkentő készítményeket. Sajnos gyakori probléma, hogy a betegek nem rendszeresen szedik, vagy teljesen el is hagyják a gyógyszert, ugyanis az emelkedett koleszterinszint nem jár fájdalmas tünetekkel. Azonban a terápiakövetés hiánya a már korábban említett súlyos következményekkel, akár szívinfarktus kialakulásával is járhat. A gyógyszerválasztás során ne feledkezzünk meg róla, hogy nem lipidkozmetikumra van szükségünk, hanem olyan gyógyszerre, amely LDL-csökkentő és HDL-emelő hatása mellett az érrendszeri szövődményeket is előnyösen befolyásolja. Magyarországon – orvosi rendelvényre – többféle ilyen (sztatinok csoportjába tartozó) készítmény kapható.

Bővebb információ, a szűrőkamion állomásainak listája: www.egeszsegprogram.eu

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.

A fènyérzèkeny szem okai

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!