Menü

Díszit, ízesít és akár gyógyít is

Ki gondolná, hogy az egyszerű petrezselyem zöldje Európa szerte, Közel-Keleten, és még Amerikában is az egyik leggyakrabban használt zöldfűszer, mely korántsem csupán díszíti ételeinket.

A petrezselyem nyersen is fogyasztható, előszeretettel használják az ételek díszítéséhez, de illatos- zamatos levele alapvető ízesítési hozzávaló is. A friss petrezselymet könnyen háztartásunk állandó elemévé tehetjük, hidegtűrő növényről lévén szó, már kora tavasszal vethető, de akár cserépbe is elültethetjük benn a lakásban. Érdemes kertünkbe levélpetrezselymet vetni, így mindig kéznél lesz friss zöld a főzéshez. Lakásban is ültethetünk, ha veszünk petrezselyem csokrot gyökérrel együtt, akkor a zöld eltávolítása után, a gyökeret nedves homokot tartalmazó edénybe tegyük. Fontos, hogy ablak mellé, világos helyre helyezzük el az elültetett gyökereket, és ügyeljünk oda, hogy a homok ne száradjon ki. 

Amellett pedig, hogy alapvető főzési hozzávalóról van szó, a petrezselyem gyógyhatással is bír. A zamatos, aromás zöldnövény olyan értékes vitaminokat tartalmaz, mint például C- és B- vitamin, de fogyasztásával karotinhoz és káliumhoz is juttatjuk szervezetünket. Ezeken kívül étvágygerjesztő hatást is tulajdonítanak neki, valamint a következő gyógyhatásokat: gyomorerősítő, vesetisztító, gyulladáscsökkentő. Népi megfigyelések szerint a leheletet is frissíti, még a foghagyma rendkívül erős aromáját is tompítani tudja.

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.

A fènyérzèkeny szem okai

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.