Menü

Biokertet mindenkinek!

A kertészkedés csodálatos tevékenység, amit a mai civilizált társadalomban már kevesebben tapasztalnak meg. Pedig teljesen más olyan ételt enni, amit mi neveltünk, mi gondoztunk... Valamint lélekemelő figyelni, ahogy a kezünk alatt növekszenek a növényeink. Akkor is, ha csak egy kis cserépben, és akkor is, ha nagy területen nevelgetjük a növényeket a konyhakertben.

"Bio zöldség" - a kifejezésre az első gondolatunk az lehet, hogy mindez nagyon drága. A biopiacok esetenként valóban borsos áron kínálják portékáikat, jobban járunk hát, ha megismerkedünk személyesen olyan termelőkkel, akik maguk ültetik és nevelik, valamint adják is el a zöldségeket-gyümölcsöket. De saját magunk is megvalósíthatunk egy kisebb biokertészetet néhány okos ötlettel.


Egy nagy kerttel sok a munka, bár sok finomságot is terem

A május erre kiváló dátum lehet, hiszen itt a jó idő, szívesen tartózkodunk a szabadban, kellemes friss levegőn, és az időpont sok növény elültetéséhez kedvez. Eltehetünk ilyenkor például paradicsom-, uborka- és paprikapalántákat, vagy akár bazsalikomot is. Főleg a délutáni órák javasoltak erre a tevékenységre, amikor már felmelegszik az idő. Az ültetés előtt pár nappal készüljünk fel: néhány flakonba vagy kannába tegyünk vizet, és hagyjuk állni a lakásban. Így később nem hideg vízzel kell majd locsolnunk az elültetett palántákat. A vízbe áztathatunk csalánt is.

Igen, nem tévedés, a biokertészkedés egyik fontos összetevője a bio permetlé. Csalánlevél, pásztortáska, valamint hagymahéj ázhat vízben napokon át. Ne lepődjünk meg, a növényes keverékünk kissé be fog büdösödni, de éppen ezért hasznos a kártevők ellen. Ezt virágspriccelűvel, kézzel, seprűvel, vagy klasszikus permetezővel is szórhatjuk a növényekre a kertünk méretétől függően.


A mulcsozás akár a virágoskertben, akár a konyhakertben is hasznos lehet

Szintén hasznos ötlet lehet, hogy a növényeink alját mulccsal, azaz biotakaróval védjük a kiszáradás és a hőingadozás ellen. Ez azt jelenti, hogy pl. a levágott füvet hasznosítjuk ily módon.

Ha nem családi házban, magánházban élünk, hanem társasházban, de van kisebb erkélyünk, akkor már megvalósíthatunk egy minikertet néhány cserép, vagy éppen balkonláda segítségével.


Az erkélyen nem csak dísznövényeket, hanem termő növényeket is nevelgethetünk

Sokan esztétikai szempontból nem választják a kertészkedést, mert úgy vélik, ez nem illene a rendezett-gondozott udvarukhoz. Parcellás kertészkedéssel ez a probléma is megoldódik, mutatjuk:


Nemhogy ront a kert képén a parcellás kert, hanem nagyon mutatósak a körbekerített kertszigetek


Egymás mellé is rendezhetjük a szigeteket. Elegánsabb, ha a járóterületet faaprítékkal szórjuk be

Nos, Ön is kedvet kapott a tavaszi kerti növény-ültetéshez...?

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

BPA, a káros műanyag – ezért figyelj rá

Az élelmiszerek, italok csomagolása során a legkézenfekvőbbek jelenleg a műanyag dobozok és üvegek. Nem csak rengeteg nehezen vagy egyáltalán nem lebomló szemetet termelünk vele, de ha BPA-t tartalmaznak, az egészségünkre komoly káros hatással lehet.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.