Menü

Biokertet mindenkinek!

A kertészkedés csodálatos tevékenység, amit a mai civilizált társadalomban már kevesebben tapasztalnak meg. Pedig teljesen más olyan ételt enni, amit mi neveltünk, mi gondoztunk... Valamint lélekemelő figyelni, ahogy a kezünk alatt növekszenek a növényeink. Akkor is, ha csak egy kis cserépben, és akkor is, ha nagy területen nevelgetjük a növényeket a konyhakertben.

"Bio zöldség" - a kifejezésre az első gondolatunk az lehet, hogy mindez nagyon drága. A biopiacok esetenként valóban borsos áron kínálják portékáikat, jobban járunk hát, ha megismerkedünk személyesen olyan termelőkkel, akik maguk ültetik és nevelik, valamint adják is el a zöldségeket-gyümölcsöket. De saját magunk is megvalósíthatunk egy kisebb biokertészetet néhány okos ötlettel.


Egy nagy kerttel sok a munka, bár sok finomságot is terem

A május erre kiváló dátum lehet, hiszen itt a jó idő, szívesen tartózkodunk a szabadban, kellemes friss levegőn, és az időpont sok növény elültetéséhez kedvez. Eltehetünk ilyenkor például paradicsom-, uborka- és paprikapalántákat, vagy akár bazsalikomot is. Főleg a délutáni órák javasoltak erre a tevékenységre, amikor már felmelegszik az idő. Az ültetés előtt pár nappal készüljünk fel: néhány flakonba vagy kannába tegyünk vizet, és hagyjuk állni a lakásban. Így később nem hideg vízzel kell majd locsolnunk az elültetett palántákat. A vízbe áztathatunk csalánt is.

Igen, nem tévedés, a biokertészkedés egyik fontos összetevője a bio permetlé. Csalánlevél, pásztortáska, valamint hagymahéj ázhat vízben napokon át. Ne lepődjünk meg, a növényes keverékünk kissé be fog büdösödni, de éppen ezért hasznos a kártevők ellen. Ezt virágspriccelűvel, kézzel, seprűvel, vagy klasszikus permetezővel is szórhatjuk a növényekre a kertünk méretétől függően.


A mulcsozás akár a virágoskertben, akár a konyhakertben is hasznos lehet

Szintén hasznos ötlet lehet, hogy a növényeink alját mulccsal, azaz biotakaróval védjük a kiszáradás és a hőingadozás ellen. Ez azt jelenti, hogy pl. a levágott füvet hasznosítjuk ily módon.

Ha nem családi házban, magánházban élünk, hanem társasházban, de van kisebb erkélyünk, akkor már megvalósíthatunk egy minikertet néhány cserép, vagy éppen balkonláda segítségével.


Az erkélyen nem csak dísznövényeket, hanem termő növényeket is nevelgethetünk

Sokan esztétikai szempontból nem választják a kertészkedést, mert úgy vélik, ez nem illene a rendezett-gondozott udvarukhoz. Parcellás kertészkedéssel ez a probléma is megoldódik, mutatjuk:


Nemhogy ront a kert képén a parcellás kert, hanem nagyon mutatósak a körbekerített kertszigetek


Egymás mellé is rendezhetjük a szigeteket. Elegánsabb, ha a járóterületet faaprítékkal szórjuk be

Nos, Ön is kedvet kapott a tavaszi kerti növény-ültetéshez...?

A gall kakas nyomában 1. rész

A világ első számú turisztikai célpontja Franciaország. A híres konyhával, kultúrával és történelemmel bíró ország mindennel rendelkezik, ami szem-szájnak ingere. Szerencsémre megjártam már nagy részét munkavállalóként és turistaként is. A tapasztalatokat csokorba szedtem, hogy mindenki felkészülten kellhessen útra.

Álvilág vagy hasznos virtuális tér?

Egy felmérés szerint az emberek manapság attól félnek legjobban, hogy megszakad a kapcsolódásuk a külvilággal, hogy nem tudnak a megszokott módon kommunikálni. Hogy leáll az internetkapcsolat, hogy meghatározatlan időre megszűnik számukra a virtuális közeg. Vajon függőséget okozó álvilág, vagy hasznos virtuális tér a közösségi oldalak felülete?

Anya, ne dobd ki!

Egy kisebb lakás berendezése mindig nagy kihívást jelent, de néha csak egy kis tértisztítás, szelektálás és ötletesség kell ahhoz, hogy otthonunkban mindig rend legyen.

Flandria ékkövei

Belgium multikulturális jellege közismert. Egyszerre példaértékű és megmosolyogtató. Remek partik, magával ragadó építészet és kiadós sült krumplis menük otthona. Mielőtt elmennének a környező nagyvárosokba, nézzünk egy kicsit az északi turisztikailag felkapott kis kincsei (Brugge, Gent) után.

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Görögök

A görögök nem nagy számban élnek itt, ők is nagyjából egyetlen településen és környékén. Noha ma már legtöbben magyarul is ugyanúgy, vagy jobban beszélnek, mint görögül, a konyhaművészetükben megőrizték az anyaország ízeit. Ebből következik egy kis válogatás.