Menü

Hasznos tudnivalók a lestyánról

A lestyán egy egyenes szárú, fűszer-szerű, évelő növény, mely a zellerfélék családjába tartozik, és mely elérheti az 1,8-2,5 méter magasságot is. Levelei rozettaszerűen helyezkednek el a száron. Gömbszerű ernyővirágzata a szár tetején fejlődik, 2-3 mm-es virágátmérővel rendelkezik. Késő tavasszal virágzik. Szára és levelei fényes zöldek, de sárgászöldek is lehetnek. Az alul elhelyezkedő néhány nagy levél akár a 70 cm hosszúságot is elérheti. A termelt „gyümölcs” száraz, két részből áll, 4-7 mm-es, és ősszel válik éretté.

Egyik nagyon előnyös tulajdonsága, hogy széleskörűen felhasználható. Leveleit tehetjük salátákba vagy levesbe, gyökerét pedig zöldségként fogyaszthatjuk, de ezt is bele lehet tenni a salátába. Íze és illata a zelleréhez hasonló. Magjai fűszerként használhatók az édesköményhez hasonlóan. Egyes országokban a petrezselyemnél és a kapornál is népszerűbb fűszer a levesek ízesítése során. A hollandok tradicionális, spárgával készült ételének ez az egyetlen, nem sós fűszerösszetevője.

Gyökere egyébként illóolaj-tartalmú és furanokumarint tartalmaz, ami fényérzékenységhez vezethet. Romániában szárított állapotban is használják, és adják hozzá savanyú káposztához vagy uborkához.

Vízhajtó hatása révén ajánlott teaként is fogyasztani, és javasolják méregtelenítésre is. Számos pozitív egészségügyi hatására létezik már tudományos bizonyíték is. Jótékony hatása van a bőrre, így felveszi a harcot a pattanásokkal szemben. Kivonata hatékony az E.coli és a Salmonella elleni harcban. A tüdőváladék felszakadozását is elősegíti, megkönnyíti a légzést. Emésztésjavító hatással bír, és az ízületi betegségek kezelésében is sikerrel alkalmazható, mivel nincsenek borzasztó mellékhatásai. Gyakori alkalmazása még a menstruációs ciklus megkönnyítését is szabályozza.

A valódi származásáról viták folynak a mai napig. Néhányan úgy gondolják, hogy inkább Európa nagy részén és Afrika délnyugati részén őshonos, mások szerint a mediterrán területek keleti része, Délkelet-Európa és Délnyugat-Ázsia lehet a hazája, és megint mások szerint pedig Ázsia délnyugati szakaszán, Iránban, Afganisztánban tekinthető őshonosnak.

Mindenesetre Európában nagyon régóta termesztik, és számunkra most az a lényeg, mennyi előnyös, pozitív hatással rendelkezik. Próbáljuk ki, ha eddig még nem tettük meg!

Forrás: en.wikipedia.org, www.globalhealingcenter.com

Nyári diákmunkák

Ahogy beköszönt a nyári szünet, a diákokra rászabadul a két és fél hónapnyi szabadidő, amivel olykor nem is tudnak mit kezdeni. A bulizás, nyaralás és fesztiválozás sokba kerül, így érdemes elgondolkodni azon, hogyan kereshetik meg a rávalót.

Néhány hiba, amit elkövetünk szépségápolásnál

Számtalan médiumban hallani-látni-olvasni arról, hogyan ápoljuk bőrünket, hajunkat, milyen kencéket, kozmetikumokat kenjünk magunkra, hogy sminkeljünk. De ritkán esik szó azokról a mindennapi szépségápolási szokásainkról, amelyek –valójában- káros hatással vannak ránk. Nézzünk néhány hibát, amit ilyenkor elkövethetünk.

Két ízletes étel zsenge zöldbabból

Ha van a kertedben zöldbab, vagy nincs, de szereted, akkor ideje, hogy pár új receptet is kipróbálj. Szerencsére rengeteg módon fel lehet használni, így a kreativitásodat most a konyhában is kiélheted.Recept tippek következnek...

...meg a kakaósat, a fahéjasat, a lekvárosat....

Édesen és sósan is fogyasztjuk. Számtalan verziója létezik. Elkészítése országonként más és más. A legkedveltebb töltelékek a kakaó, fahéj, túró, mák, különböző pudingok. Sós változata közül ismert: a hortobágyi húsos palacsinta, de gombával, és más zöldségekkel megtöltve is elkészíthető. Gyerekkorodban melyik volt a kedvenced?

Nyári túlélőcsomag, melyet érdemes mindig magunkkal vinni

A víz és a naptej, csak az alapkellék a táskába. Mit vigyünk még, ami akár életmentő is lehet?