Menü

Rászokunk az egészségtelen élelmiszerekre

Miért nehéz áttérni és megtartani az egészséges életmódot? Mert az egészségtelen ételek gyakorlatilag "etetik magukat", nagyon könnyű rászokni ezekre. Például azért, mert könnyebben elérhetőek a mindennapok során - és mert olyan ingadozó vércukorszintet eredményeznek, amivel még jobban kívánjuk ezeket az ételeket.

Jártunkban-keltünkben nehéz tartani az egészséges táplálkozást. Ha valamilyen gyorsan falatozható ennivalót szeretnénk, akkor szinte csak az egészségtelen ételpalettáról válogathatunk. Legalábbis nagyon kevés jobb alternatíva létezik. Az egészséges életmódot követőek is tudják ezt, így igyekeznek felkészülni: szendvicset és dobozban ebédet csomagolnak maguknak, bármerre is járnak, valamint megkeresik a jobb nasi-alternatívákat. De kevesen vitatják, hogy az almachips finomabb a legtöbbek számára, mint a burgonyachips. És ez nem véletlen...

Az egészségtelen élelmiszerek sok esetben tele vannak ízfokozókkal, színezőanyagokkal és más olyan élelmiszeripari adalékanyagokkal, amik stimulálják az ízlelőbimbóinkat, és felelősek az ételek jobb állagáért és ízéért. Olyan ez, mint a fényképek esetén a Photoshop: az eredeti sosem annyira csillogó, mint a valóság, mégsem az a jó irány.

Nem csak az élelmiszeripar a probléma oka: a cukros, finomlisztes élelmiszerek "játszanak" a vércukorszintünkkel: az ilyen ételek fogyasztása esetén megemelik a vércukorszintet, majd annál inkább leesik rövid időn belül. Ilyenkor újra azt érezzük, hogy farkaséhesek vagyunk, és nagyon ennénk még. Az egészséges, rostdús ételek ezzel szemben sokkal kisebb kilengéseket okoznak, így hamarabb jól lakunk, és a teltségérzet is tartósabb.

Ez áll annak a hátterében, hogy nehezebb keveset enni a cukros-lisztes finomságokból, mint az egészséges ételekből. A természetes ízekhez, egészséges ételekhez hozzá kell szokni, és mindeközben "le kell jönni" a könnyű boldogságot adó, gyakorlatilag az egészségünkre káros ételekről. Azaz helyre kell tenni a szervezetünket és átszoktatni egy másfajta étkezési metódusra.

Nemrégiben érdekes témát vetettek fel az életmódszakértők: képzeld el, hogy mit vennél le a polcról, ha azonnal hatással lenne a súlyodra, amit megeszel? Például a tönkölykenyér normál adagja nem hízlalna, a fehér kenyér miatt viszont híznál rögtön nyolc kilót. Ugye, mennyivel másabb lenne? Pedig a hatás hasonló, csak éppen nem azonnal jelentkezik.

Nyári túlélőcsomag, melyet érdemes mindig magunkkal vinni

A víz és a naptej, csak az alapkellék a táskába. Mit vigyünk még, ami akár életmentő is lehet?

Minden, ami a sírással kapcsolatos

Minden ember életében van olyan pillanat, amikor elérzékenyül és könnycseppek jelenek meg a szemében. A nevetés és a sírás szinte édes testvérek, és mind a kettő valamilyen hatással van az őket átélő személyre. Most vegyük sorra, hogy mit tesz velünk a sírás folyamata.

Ez zsír!

A zsír a barátunk. Hallani gyakran. Mondjuk én azért ezt így soha nem jelenteném ki, de tény, hogy bizonyos zsírsavak nagyon jótékony hatásúak számunkra, míg más zsírok igencsak kerülendők! Most akkor, hogy is van ez?

Grillszezon-nemcsak húsimádóknak!

Bár a kerti grillezés, tárcsán sütés összekapcsolódik nálunk a gondosan bepácolt húsokkal, szalonnasütéssel, ám nem feltétlen kell kizárólag húsos fogásokban gondolkodni, a vegetáriánusoknak is jutnak finom falatok egy kerti partin. Tűzzünk néhány vegetáriánus ételt a nyársra!

A zöld tea hatásai

A tea szerelmeseinek a zöld tea csak egy a sok közül, amelyet fogyaszthatnak többféleképpen. De, aki eddig nem fogyasztotta, annak is érdemes néha napján meginni egy csészével.