Menü

Házi sajtok reneszánsza

Újra elterjedni látszanak a kézműves, házi készítésű élelmiszerek. Napról napra több termelői és biopiac jelenik meg, és már olyan vásárokban is árulni kezdik portékáikat a készítők, ahol jó ideig csak kínai termékeket lehetett kapni. Ez azt jelzi, hogy nő a felvevőkör, ami nem is csoda, hisz egyre nagyobb a szakadék a bolti és a saját készítésű termékek között. Az élelmiszeripar mára olyan mértéket öltött, hogy a vásárlók elborzadva olvassák a termékek összetevőlistáját. Persze a piac részben a vásárlói igényekre reflektál, no és persze elsődleges cél a profit. Legtöbbek friss(nek látszó), mégis sokáig eltartható élelmiszereket keresnek, hiszen az időnk kevés (például hogy minden nap friss termékeket vásároljunk, amit aztán gyorsan elfogyasztunk), azonban az elvárásaink megmaradtak.

A tudatos vásárlók viszont - persze kis túlzással - , azt állítják: a bolti termékek nagy része szinte "műanyag". Az egészségre törekvők igényeit nehezen elégíti ki a nagyüzemi, ipari gyártás, hiszen a most leírt célzatú, hasznot hozó, de sokáig eltartató és állagát megőrző élelmiszerek gyártásra vannak berendezkedve. De mégis, azon vásárlók száma egyre szaporodik, akik odafigyelnek rá, hogy mit tesznek a kosarukba és mit esznek. Ők már kevés olyan terméket találnak az átlagos boltok polcain, amik megfelelnek az igényeiknek. Ezért lehet az, hogy néha már a nagy áruházláncok is helyet adnak az őstermelőknek, készítőknek. Ha nem is a sorok között, de külön standokon vásárolhatunk házi savanyúságot, vagy éppen sajtot és más tejterméket.

Az ipari élelmiszereket fogyasztva szép lassan elfelejtettük a klasszikus ételek valódi ízét és állagát. Nem tűnik fel, hogy a vaj színe világosabb, a tejföl krémesebb és folyékonyabb, a sajt kevésbé rugalmas, ha házilag készül. Az ízük viszont sokkal érdekesebb, valódibb. Azt is mondhatnánk, hogy finomabb, de ezzel nem ért egyet mindenki - például az ízfokozókon nevelkedett fiatal generáció sok tagja. Meglepődnénk, ha ismernénk az eljárásbeli különbségeket. A bolti "füstölt" sajtokat például nem füstölik a valóságban, hanem például füstaromában áztatják.

Tény és való, hogy ha házi készítésű élelmiszereket szeretnénk fogyasztani, akkor másfajta vásárlási és felhasználási üzemmódra kell berendezkedni. A sajtok példájánál maradva a házi sajtok íze az érési folyamattal változik, s persze hamarabb megromlanak, mint a tartósítószerrel készült bolti társaik. Persze minden megoldható, például ha többet szeretnénk vásárolni, de nem tudunk mindent felhasználni, akkor a többit lefagyaszthatjuk, s csak egy nappal előbb elővesszük a mélyhűtőből. Higgyük el, megéri változtatni szokásainkon az egészségünk érdekében! Testünk ugyanis jól érzékeli, hogy "tiszta" élelmiszereket fogyasztunk-e.

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Horvátok

A Magyarországon élő nemzetiségek közül a következő, amelynek konyhájával megismerkedhetünk, a horvátoké. A népszerű ételeket a legtöbben ismerik, de nem árt, ha ezeket otthon is el tudjuk készíteni.

Ha nyár, akkor leves

A kánikulában mi sem esik jobban, mint egy hűsítő, jéghideg ital, viszont enni is kell valamit. Miért is ne lehetne mindkettőt egyszerre?

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Görögök

A görögök nem nagy számban élnek itt, ők is nagyjából egyetlen településen és környékén. Noha ma már legtöbben magyarul is ugyanúgy, vagy jobban beszélnek, mint görögül, a konyhaművészetükben megőrizték az anyaország ízeit. Ebből következik egy kis válogatás.

Egészséges édesség

Ki ne álmodna egy olyan nassolnivalóról, amely egészséges, gyógyító hatása van, finom is és még édességnek is nevezheti? Az édességek igen csábítóak tudnak lenni, az emberek pedig olykor-olykor el is csábulnak, és a kosarukba teszik vásárlás közben a nyalánkságokat.

Ellenségünk a szénhidrát?

A zsír után most új ellenséget választott a fitneszipar. Igen, megint az ételek egyik fő összetevőjét, a szénhidrátot tesszük felelőssé minden egészségügyi problémáért. Lássuk csak, hogy is van ez!