Menü

Türelem, már nem sok van hátra a suliból!

Nagyjából 25 tanítási nap van még hátra az iskolából. Ilyenkorra mindenki elfárad a mókuskerékben: elsősorban a gyerekek, de a szülők és a pedagógusok is. Próbáljunk meg kitartani és megkeresni magunkban a türelemraktárak utolsó morzsáit!

Igazán nehéz lehet ez az időszak mindannyiuk számára, hiszen ahhoz, hogy kellő számú osztályzatuk legyen, eldőljenek a kétes jegyek, valamint hogy minél több tananyag leadásra kerüljön, hajtás van májusban. Az időjárás már kezd kegyesebbnek mutatkozni, mindenki vágyna ki a napsütötte szabadba, mégis most kell a legjobban tanulni és tanítani, valamint odafigyelni a gyermekre.

Könnyen lehetséges, hogy sokan vágják már a centit, mégis szükség van a láthatatlan erőforrásokra. Íme néhány ötlet, amely segíthet energetizálni a résztvevőket ebben a rövid, mégis hosszúnak tűnő időszakban!

* Próbáljunk többet aludni, mint máskor, és a gyermeket is időben parancsoljuk ágyba azzal a biztatással, hogy hamarosan itt a nyári szünet, amikor már tovább is fent lehet maradni!

* Figyeljünk oda az étkezésre és együnk rostdús, a vércukorszint-ingadozást csökkentő ételeket! Tévedés, hogy a csokoládé vagy a cukrozott kakaópor és a gabonapehely energetizálna. Sajnos ezek hatása csak rövid, majd aztán annál súlyosabb fáradtságérzetet tapasztalhatunk. Reggelizzünk minden nap, és ha kell, ebben a kis időszakban fizessünk iskolai menzát, tízórait, hogy megkönnyítsük a dolgunkat! Igaz, az egészséges táplálkozást nehéz a menzán keresztül megvalósítani.

* Ne akarjunk mindent egyszerre és ezt a gyermekkel is beszéljük meg! Lehetséges, hogy erre a kis időtartamra szükség van rá, hogy inkább a tanulásra koncentráljon, és csökkentse a baráti találkozók számát - hamarosan mindent bepótolhatnak. De túlzott szigor helyett inkább a konstruktív, ésszerű és barátságos megbeszélésekre törekedjünk.

* Ha rendszeresen bevontuk a házimunkába a gyerekeket, akkor adjunk most nekik egy kis türelmi időt, nyártól aztán úgyis több idejük van részt venni az otthoni feladatok teljesítésében. Így legalább érezhetik, hogy megértjük: most sok a dolguk, és kapnak cserébe valamit, hogy erre az időszakra nem kultiváljuk a legnagyobb baráti házibulikat.

Kitartás, a visszaszámlálás elindult, és lassan elég a kéz- és lábujjunk, hogy megszámláljuk a hátralévő tanítási napokat!

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.