Menü

Magyarország-szerte terjed a chi futás

Rohanó világunkban újabb és újabb edzésformákkal találkozhatunk, miközben mi csak sietünk tovább a mindennapokban, és talán ha olvasunk is az opciókról, nem szorítunk időt arra, hogy kipróbáljuk őket. Álljunk meg most egy percre, és vessünk egy pillantást a chi futásra!

A chi futást egy egyszerű, de erőteljes formaként írhatjuk le, ami segít abban, hogy fittek maradjunk, és még a mozgás is biztos örömet okozzon. Tökéletes azoknak, akik fogyni vagy erősödni szeretnének, esetleg egy sérülés után kell felépülniük.

Röviden a chiről

A chi a kínai gyakorlatban az éltető energiát jelenti, amely egyesíti a testet, az elmét és a lelket. A chi alapú mozgásformák a tai chi-ből is vettek kölcsön mozgási elemeket. Ezek segítségével csökkentik a sérülések kialakulási esélyeit, miközben maximalizálják az éber mozgás és az egészséges élet előnyeit. A szépség az egészben, hogy elméletben ezekről semmit sem kell tudnunk ahhoz, hogy a gyakorlat valóban működjön.

A gyakorlatban

Chi futáson kívül chi gyaloglás is létezik, ami lényegében véve ugyanazt a mozgásformát jelenti lassítva. A chi futás gyakorlását úgy kezdjük, hogy álljunk meg egy helyben függőlegesen, kezeinket emeljük behajlítva törzsünk mellé. Felkarunk a törzsünk mellett helyezkedjen el. Felsőtestből kezdjünk el előre hajolni addig a pontig, amikor már úgy érezzük, előredőlnénk. Ez az a testtartás, amelyben a futást végeznünk kell. Mozgás közben figyeljünk arra, hogy a könyökünk ne nagyon menjen hátra törzsünk vonala mögé, illetve sarkainkat emeljük magasabbra a szokásosnál.

Ez a forma tehermentesíti a csípőnket, illetve a lábszárainkat, amelyek egyébként futás közben kifejezett megerőltetésnek vannak kitéve.

A chi futás előnyeiről röviden:

- Csökkenti a rád nehezedő terhet.
- Fájdalommentes – hiszen a futásnak és úgy alapvetően a sportnak nem kell fájnia.
- Önbizalommal telve futhatsz.
- Remek mód arra, ha csak most kezded a futást.
- A sprintek közé iktatott chi futás intervallumokkal növelheted az aerobik-kardio kapacitásodat.
-Javíthatod a tartásodat, az erődet, és használhatod a gravitációt a futás megkönnyítéséhez.
- Megtanulhatod, hogyan használd a törzsizmaidat is a lábizmaid mellett.

Kutatási eredmények bizonyítják, hogy az aktív futók 70%-a szerez valamilyen sérülést évente a futás következményeként. A chi futás segítségével a futási programunk teljesen sérülésmentessé alakítható.

Rengeteg tapasztalatot, leírást, segítő videót lehet már az interneten találni. Induljunk el ezek mentén, és próbáljuk ki ezt a mozgásformát!

Felhasznált irodalom: www.chirunning.com

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.

Hidegterápia, a fagyos egészség

Te hogyan bírod a hideget? Na, és a hideg zuhanyt? Na, és ha azt mondom, hogy sokkold a tested fagyos hideggel? Pedig kimondottan jó hatással lehet az egészségünkre. Íme a tudnivalók.

Hogyan vásároljunk tudatosan?

Különböző marketingfogásokkal, reklámokkal és akciókkal irányítanak bennünket vásárlás közben, akár a termék új és tetszetős csomagolásával, akár azzal, hogy melyik polcra tették, akár esetleges akciókkal, így, ha nem követjük szigorúan a listánkat, bizony könnyen elcsábulhatunk és a végeredmény: a tervezett vásárlási összeg sokszorosa a pénztárnál.

Kik azok a digitális nomádok?

A digitális nomád, mint életforma már a 2000-es évek elején megjelent, de a számuk a Covid–19-járvány idején kezdett igazán megnövekedni, amikor sok munkahely bezárta a kapuit.