Menü

Génmódosított! - 3. rész

E cikk két részes előzményeként (1, 2) leírtuk, hogy a GMO sokszor több, mint egy plusz DNS-darab és egy kicsivel több fehérje. Így van ez egy GM-sikertörténet, az aranyrizs esetében is.

Az aranyrizst egy bakteriális gén és egy, a sárga nárciszból származó gén rizsnövénybe történő beültetésével hozták létre. E két gén egy, a rizsszemekben jelen lévő előanyagból béta-karotint állít elő, amely a rizsszemeknek sárgás színt kölcsönöz. A béta-karotin tehát egy újabb minőségű anyag a beültetett DNS-darabok és az ezekről íródott fehérjék mellett, amelyet nevezzünk egyéb génterméknek. Az, hogy ez az új géntermék jelen van a rizsben, egészen célszerű.

2005-ös adatok szerint akkor a világon 190 millió gyermek és 19 millió várandós nő szenvedett krónikus A-vitamin hiányban. A világon 2005 előtt évente 1-2 millió elhalálozás és újabb félmillió végleges látásvesztés oka is az A-vitamin hiánya volt. A béta-karotin viszont az emberi szervezetben A-vitaminná alakul. Az aranyrizs tehát egy ideális megoldás lehet e probléma megelőzésére úgy, hogy a rizstermelő országok továbbra is rizst termelnek, ahogyan addig.

A GM technológiát tehát számos okos dologra lehet majd használni, de minden új és ismeretlen dolog veszélyt jelenthet a fogyasztók számára. Éppen ezért egy-egy új GMO létrehozásakor olyan alaposan vizsgálják meg annak élettani (és ökológiai) hatásait, mint a gyógyszeripar új molekuláit. (Ha nem alaposabban, mert GM-lobbiról még nem tudunk.) Az aranyrizsről először 2000-ben számoltak be a Science c. tudományos folyóiratban. Az első nagyszabású vetési kísérletek 2004-ben kezdődtek, az első eredmények az aranyrizs emberi fogyasztásával kapcsolatban viszont csupán megjelenésétől számított 9 évvel később, 2009-ben láttak napvilágot. Ezek szerint az aranyrizsben található béta-karotin az emberi szervezetben sikeresen átalakul A-vitaminná - jelentette az American Journal of Clinical Nurtition. Az American Society for Nutrition szerint napi egy csészényi aranyrizs fogyasztása az A-vitamin ajánlott napi bevitelének felét fedezi.

A fenti példa alapján beláthatjuk, hogy ha keresünk, a génmódosításra is találunk pozitív konkrét példát. Felmerül a kérdés, hogy mi lesz az aranyrizs fogyasztóival 10, 20, 40 év múlva. Szakmai meggyőződésem az, hogy nem kell tartaniuk az A-vitamin hiánytól és egyéb ismeretlen GM-nyavalyától sem. Az aranyrizs ugyanis rizs, egy kicsit hosszabb DNS-szállal, és egy kicsit nagyobb fehérjetartalommal (ezek mennyisége persze elhanyagolható). Plusz béta-karotin, pont mint a répában, amely nagyrészt A-vitaminná alakul át.

Következő cikkünkben megnézzük, milyen hatásai vannak a GM élőlények jelenlétének az ökológiai egyensúlyra.

forrás: wikipedia: golden rice

Könnyű nyári fogások

Hőség van a lakásunkban, mégis ennénk valamit? Könnyű, egyszerűen elkészíthető, kímélő ételeket keresünk? A következő receptek hűsítően hatnak a szervezetre és még egészségesek is!

A gall kakas nyomában 1. rész

A világ első számú turisztikai célpontja Franciaország. A híres konyhával, kultúrával és történelemmel bíró ország mindennel rendelkezik, ami szem-szájnak ingere. Szerencsémre megjártam már nagy részét munkavállalóként és turistaként is. A tapasztalatokat csokorba szedtem, hogy mindenki felkészülten kellhessen útra.

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Horvátok

A Magyarországon élő nemzetiségek közül a következő, amelynek konyhájával megismerkedhetünk, a horvátoké. A népszerű ételeket a legtöbben ismerik, de nem árt, ha ezeket otthon is el tudjuk készíteni.

Ha nyár, akkor leves

A kánikulában mi sem esik jobban, mint egy hűsítő, jéghideg ital, viszont enni is kell valamit. Miért is ne lehetne mindkettőt egyszerre?

Anya, ne dobd ki!

Egy kisebb lakás berendezése mindig nagy kihívást jelent, de néha csak egy kis tértisztítás, szelektálás és ötletesség kell ahhoz, hogy otthonunkban mindig rend legyen.