Menü

Hogyan vásároljuk és tároljuk az élelmiszereinket?

A minőségi élelmiszerek kiválasztása a vásárlásnál kezdődik. Fontos, hogy az ételeink alapanyagát megbízható helyről vásároljuk, nézzük meg a csomagolást, s ellenőrizzük a termékek frissességét.

Aki diétázik, pontosan tudja, hogy elengedhetetlen elolvasni az adott élelmiszer összetevőit, beleértve minden apró betűs részt. A fittnek, diétásnak, egészségesnek kikiáltott joghurtok, szörpök, reggelizőpelyhek, kekszek és csokoládék, úgy mint a light majonéz vagy akár a különböző salátaöntetek sokszor tele vannak hozzáadott cukorral, adalékanyagokkal, vagy mesterséges, egészségtelen édesítőszerekkel.

Ha húsokat vásárolunk, különös tekintettel kell lenni a szavatosságra, mindig nézzük meg a lejárati dátumot, azokat a termékeket ne vegyük meg, aminek már a boltban furcsa a külleme, vagy a csomagolása sérült.

A friss hal bőre kemény és rugalmas. Pikkelyei csillogóak, kopoltyúi élénk színűek, alaposan nézzük meg, mielőtt megvásároljuk.

Tejtermékek vásárlásánál szintén alapvető fontosságú megnézni a csomagoláson feltüntetett lejárati dátumot, a termék küllemét, diétában az adott tejtermék zsírtartalmát, hozzáadott cukortartalmát.

A tojás egyik leggyakoribb ételünk, ám mielőtt a kosarunkba kerül, feltétlenül nézzük meg a lejárati dátumot, ha közeli szavatosságú a termék, csak akkor vegyük meg, ha még aznap elkészítjük. Alapvetően hűvös helyen tárolva, kb. 30 napig tartható el a tojás. A frissesség ellenőrzésére kiváló trükk, ha vízbe tesszük, s amennyiben a tojás az edény alján marad, akkor friss. Ha feljön a víz tetejére és lebeg, akkor már ne használjuk fel. Jó módszer az is, ha a fülünkhöz tartva megrázzuk: ha "lötyög", akkor nem friss a tojás.

A vásárlás után a tárolásra is alaposan ügyelnünk kell.

A halak még hűtőben sem tárolhatók sokáig, ezért a halakat készítsük el mihamarabb vagy a megfelelő módon fagyasszuk le a felhasználásig.

A nyers húsokat, zöldséget és tojást a többi élelmiszertől elkülönítve kell tárolni, a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztás előtt mindig alaposan meg kell mosni. A szeletelt vagy megmosott zöldséget, például a sárgarépát vagy a zellert, de a fejes salátát is hosszú ideig frissen tarthatjuk a hűtőben, ha befőttes üvegekbe tesszük, amelyek aljába egy kis vizet öntünk.

A zöldségeket nem kell feltétlenül zárt helyen tárolnunk. Megfelelő szellőzéssel fa vagy műanyag dobozokban gyakorlatilag bárhol eláll.

A tea és a kávé hosszú ideig megtartja aromáját, ha az eredeti csomagolást jól zárt alufóliával borítjuk be, vagy megfelelően zárható edénybe tesszük.

Az elkészített ételeket sem szabad huzamosabb ideig szobahőmérsékleten tárolni, két órát meghaladó szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet, tegyük hűtőbe, mégpedig lehetőleg lefedve, zárható dobozokban. A készétel hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan. Ez vonatkozik a felbontott konzervekre is.

A hűtőszekrényt tisztítása is elengedhetetlen! Hetente töröljük át a hűtőszekrényünket szódabikarbónás vagy ecetes vízzel.

A hűtő hőmérséklete 0-5°C közé legyen beállítva, a fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen. Nem ajánlott túlzsúfolni a hűtőszekrényt, ha nagyon tele van, akkor érdemes alacsonyabbra venni a hőfokot.

Fontos odafigyelni tehát a vásárlásra és a megfelelő tárolásra, a hűtő tisztán tartására. Az alapvető élelmiszer-biztonsági szabályok betartásával elkerülhetőek az élelmiszer okozta megbetegedések.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.