Menü

Transz-zsírsavak és tévhitek

Ugye szinte mindenki evett már szendvicset, ami meg volt kenve vajjal/margarinnal? Vagy egy kis kekszet, ha édeset vagy sósat kívánt? Nézzük, mi a közös ezekben az élelmiszerekben!

A transz-zsírsavak a növényi olajok hidrogénezése során keletkeznek. A növényi olajok ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak egészséges, úgynevezett telítetlen zsírsavakat. Ezek - amikor hidrogénezik - átalakulnak kedvezőtlen élettani hatású transz-zsírsavakká. A hidrogénezést azért végzik, hogy megváltoztassák az olajok tulajdonságait, például így könnyebben kezelhetőbbek, kevésbé avasodnak, tovább állnak el és jobban bírják a fagyasztást.

A telítetlen és telített zsírsavak között a hidrogénkötések számában van a különbség. A hosszú szénláncon, ha már egy kettős kötés is szerepel két szénatom között – azaz kevesebb hidrogén van a szénláncon – akkor telítetlen zsírsavról beszélünk. Felfoghatjuk úgy is, hogy a lehető legtöbb hidrogén helyezkedik el a zsírsavmolekulán – ez esetben beszélünk telítettről - vagy annál kevesebb.

A transz-zsírsavak, ahogy a nevében is benne van, transz-, azaz átellenes kettős kötést tartalmaznak, ami a hidrogénezés hatására jött létre.

Káros élettani hatásuk abban nyilvánul meg, hogy növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mint például a szívinfarktus vagy agyvérzés. Ezen kívül emelik a rossz koleszterin-szintet (LDL) és csökkentik a jó koleszterin szintjét (HDL). Ezekről annyit kell tudni, hogy az LDL, vagyis alacsony sűrűségű lipoprotein a májból a sejtekhez szállítja a koleszterint, a HDL, vagyis magas sűrűségű lipoprotein pedig a felesleges koleszterint szállítja a vérből a májba. Ha az LDL-ből sok van, a HDL-ből pedig kevés, sokkal több koleszterin szállítódik a sejtekhez, mint amennyire szükségünk van, így az lerakódik az érfalon. A kevés HDL miatt pedig nem tud a felesleges koleszterin visszajutni a májba lebontásra.

További egészségkárosító tulajdonsága még a gyulladáskeltő és érfalkárosító hatása. Az érfalat az előbb említett koleszterin lerakódással károsítja, ami érelmeszesedéshez vezet.

Mik is azok az élelmiszerek, amiket érdemes kerülni transz-zsírsav tartalmuk miatt?

Ilyenek a részlegesen hidrogénezett növényi zsiradékok – zsírok, olajok – de az ezekkel készült élelmiszerek is, mint például bizonyos szaloncukrok, krémmel töltött kekszek, sütemények, levesporok és zacskós szószok.

A csomagoláson feltüntetik, hogy az adott élelmiszer „részlegesen hidrogénezett zsír, olaj vagy zsiradék” felhasználásával készült-e, illetve tartalmaz-e ilyet. Ezeket az élelmiszereket érdemes kerülni, de általában véve az iparilag előállított kekszeket, süteményeket és bevonó masszával készült édességeket is, ha a fentiekre figyelni szeretnénk.

Szerző: Balogh Emese

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.