Menü

10. 000 lépés naponta az egészség kulcsa?

A napi tízezer lépés koncepció eredetileg egy tévedésből alakult ki. A japánok a hatvanas években dobtak piacra egy lépésszámlálót „manpo-kei” néven, ami nyersfordításban annyit tesz „tízezer lépést számláló”. A japánoknál hamar népszerű lett a termék, és viselői a 10.000 lépést tűzték ki céljuknak, így a japán egészségügyi szervezetek pontos képet kaptak a tízezer lépés egészségre kifejtett hatásáról. Bár a japánok közt a lépésszámláló előtt is voltak sétáló csoportok, újabbak szerveződtek és az egyébként sem rossz fizikai állapotú felhasználók vitális paraméterei javultak. Mivel a 10.000 lépés koncepció átlagos lépéshossz és sebesség esetén egybecseng az amerikai, napi fél óra ajánlással, így a didaktikai szempontból jobbnak tűnő 10. 000 lépést ajánlásaikba átvették

A koncepció térhódítása óta végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a 10. 000-re emelt lépésszám egészségügyi előnyök megjelenésével jár.

Az egyik vizsgálat szerint azon nőknél, akik emelték a napi lépésszámukat az ajánlott mennyiségre, 24 hét múlva vérnyomáscsökkenést regisztráltak. Egy másik vizsgálatban ezen mennyiségű lépésszámra növelt aktivitású túlsúlyos nőknél a vércukor szintben találtak javulást.

Ennek ellenére a hivatalos ajánlások szerint heti 150 perc min. közepes intenzitású testmozgás az, ami szükséges az egészségünkhöz. Ez így már figyelembe veszi azokat az edzéseket is, amik inkább erőnléti edzések, de lépésszámot nem növelnek, mint például a súlyzózás, talajtorna, stb. Persze ehhez még hozzájöhet a megfelelő lépésszám is. A kettő jól összefésülhető. Mindazonáltal a tízezer nem egy kőbe vésett szám. Bár célnak minden egészséges felnőttnek jó érték! Azonban edzettségi állapotunk, általános állapotunk, szükségleteink nagyon különbözőek lelhetnek.

Ahogy az étrendet, ezt is egyénre kell szabni kezdők esetében, vagy például betegség utáni felépülés időszakában sem sokkolhatjuk a szervezetet, nem erőltethetjük meg magunkat egyből. Eleinte kevesebb lépéssel kezdjünk. Nézzük meg, hogy hány lépést teszünk naponta a szokásos napi rutinunkkal (munka, torna, bevásárlás, stb.) , ez a szám lesz az alapszámunk, a kiindulási pont. Minden héten ezerrel emeljük ezt a számot, ez lesz a napi lépésszámunk. Tehát, ha most 3000 lépést teszünk naponta, jövő héten a napi lépésszámunk legyen 4000, azután pedig 5000, majd így emeljük aztán egészen 10.000-ig. A 7-8.000 körüli érték már egész jónak számít! Egy átlagos európai városlakó 2-3000 lépést tesz csupán naponta.

Egyszer mindenkinek érdemes megmérnie, hogy mennyit is megy naponta. Ehhez vásárolhatunk lépésszámlálót, vagy különböző okos-eszközöket (órát, karkötőt), melyekbe beépített lépésszámláló is van. Legmegbízhatóbbnak az okos-karkötők és órák méréséi. A legegyszerűbben hozzáférhetőek pedig a telefonra letölthető alkalmazások. Bizonyos típusoknál erre sincs szükség, a telefonban gyárilag beépített lépésszámláló funkció is van. Nagyon jó ez önkontrollra. Sokan azt hiszik, hogy nagyon sokat járkálnak, de valójában csupán 3-4000 lépést tesznek meg.

Más célok, más lépésszám megtételével érhetőek el. Ahogy egy felépülési időszakban nem kell feltétlenül teljesíteni a 10. 000-t, úgy egyes esetekben akár (pl. bizonyos mennyiségű fogyás elősegítése érdekében) ezt meghaladó lépésszámra lehet szükség. A célunk legyen, hogy eddigi aktivitásunkat növeljük, lépjük át komfortzónánk határait.

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.