Menü

Édességvágyunk rejtett okai- talán ez egy betegség jele?

Édességek karácsonyra. Édességek ünnepekre. Egyszerű édességek. Sütés nélküli édességek. Kedvenc desszertjeink. Nagymamáink házi süteményei. Diétás édességek. Cukormentes finomságok. Egészséges nassolnivalók. És így tovább. Még a gondolatra is hízom két kilót. Nem is szeretem fellapozni a magazinokat, s nem csodálkozom, hogy folyton az édességeken jár az eszem. De miért szeretjük ennyire a sütiket, miért kell az a csoki ebéd után és miért vagyunk néha képtelenek lemondani róla? A háttérben nem feltétlen akaratgyengeség áll.

A cukoréhség és a leküzdhetetlen édességvágy mögött nem biztos, hogy a saját gyenge ellenálló képességünk az ok. Ha gyakran érzünk szinte leküzdhetetlen vágyat a cukros élelmiszerek iránt, könnyen lehet, hogy rejtett probléma áll a háttérben. A testünk jelez számunkra. Figyeljünk ezekre a jelekre!

Milyen okai lehetnek a cukoréhségnek?

Policisztás ovárium szindróma. Így nevezik a petefészekben kialakult apró cisztákat, melyek gyakran vezetnek sürgető édességvágyhoz.

A PCOS tünetei: rendszertelen menstruáció, pattanásos, zsíros bőr, fokozott szőrnövekedés az arcon és a testen, leküzdhetetlen édességvágy, jellemzően hasi elhízás, medencetájéki fájdalom. Korszerű gyógyszeres terápia és a szakember által előírt diéta sikeres és teljes gyógyuláshoz vezet.

Vitamin- és nyomelem hiány is okozhat sütifalási rohamokat. Az ételeinkből nyert tápanyagok látnak el miket a nap folyamán energiával. A megfelelően összeállított szénhidrát-, fehérje- és zsírmennyiség, elegendő mennyiségű vitamin, ásványi anyag és nyomelem segíti az anyagcserénk normális működését. Ellenkező esetben, haszontalan táplálékokból csupán hízáshoz vezető „üres” kalóriákat raktározunk, miközben szervezetünk éhezik.

Candidiázis a másik egészségügyi probléma neve, ami kiválthat édesség utáni sóvárgást. A „candida albicans” nevű élesztőgomba természetes körülmények között is megtalálható a szervezetben. Akkor okoz panaszokat, ha mértéktelenül elszaporodik. Tünetei: krónikus fáradékonyság, bőrviszketés, erős cukoréhség, puffadás, izomfájdalmak, ingerlékenység. A finomított élelmiszerek, a tartósítószerek fokozzák a kockázatot.

Nagyon sok probléma, betegség oka mai világunkban a depresszió, a stressz és a szorongás. Gyakran eszünk stressz, bánat, öröm, izgalom, csalódás miatt. Stressz oldó technikák, pihenés, pszichoterápia hatékony megoldást kínálhat.

Ha felfedezzük az említett betegségekre jellemző panaszokat, semmiképp ne ijedjünk meg, és ne essünk pánikba, de ne is hanyagoljuk el a problémát, mielőbb igyekezzünk orvoshoz fordulni és szakember segítségével megtalálni a megoldást jelentő kezelést, diétát, életmódot!

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.