Menü

Már megint influenzajárvány

Egy korábbi cikkben volt szó arról, hogyan lehet hatékonyan megelőzni az influenza kialakulását, vagy ha már elkaptuk, akkor gyorsítani a lefolyását. Cikkünket eléri itt.

Most lássuk mi is az influenza, milyen fajtái vannak, milyen típusai ellen tudunk védekezni.

Az influenza vírus egy kevéssé fajspecifikus vírus és az úgy nevezett Orthomyxoviridae családba tartozik. Ezen belül beszélünk különböző nemzetségekről, amik a már ismert influenza A, B és C.

Az influenza B embert fertőz és általában kisebb, helyi járványokért felelős. Az influenza C szintén egy enyhébb változata a betegségnek, leginkább gyermekközösségekben terjed. Védőoltás nincs is, csak az A és a B változatok ellen – Magyarországon pontosan 1961 óta - ,azonban ezeknek is napra késznek kell lenniük, mivel a vírus törzsek is nagyon változékonyak és alkalmazkodók. Általában a nagyobb járványokért az influenza A felelős, védőoltást is erre szoktak kínálni járványok idején. Ha egy új, mutálódott influenzatörzs fertőzi meg azt, aki már korábban kapott védőoltást, akkor is képes lehet a vírus megbetegíteni az egyént, viszont ilyenkor a betegség lefolyása jóval enyhébb, mint a korábbi változat esetében.

Vannak olyan törzsek is, melyek állatról emberre terjednek, viszont emberről emberre nem. Ilyen az annak idején nagy hangot kapott Madárinfluenza is, pontos megnevezésén H5N1.A legtöbb influenzavírus, amitől tartanunk kell, emberről emberre terjedő változatok.

A 2009-es H1N1 influenzajárvány ellen kifejlesztett vakcinák például hatásosak a spanyolnátha ellen. A spanyolnátha 1918-ban okozott komoly járványt. Magas mortalitása nem csak az akkori, világháború utáni állapotok miatt volt, hanem bakteriális felülfertőződés és a védettség hiánya is közrejátszott. A védettség hiánya alatt jelen esetben azt kell érteni, hogy akkor még nem találkoztak a H1 altípussal. Az influenzának a leggyakoribb szövődménye a tüdőgyulladás, ezért is fontos, hogy komolyan vegyünk és felismerjük, hogy nem egy szokásos megfázásról van szó.

Az influenza leggyakoribb tünetei a láz, izomfájdalom, hidegrázás, fejfájás, rossz közérzet és borzongás. Ezek önmagukban nem jelzik egyértelműen, hogy egyszerű nátháról vagy influenzáról van-e szó, azonban az influenza tünetei hirtelen jelentkeznek, míg a nátha tünetei lassan rosszabbodnak. Ezen kívül a náthánál nem jellemző a magas láz és az izomfájdalom, inkább fáradtság és hőemelkedés szokott előfordulni.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.