Menü

Mi árthat a fogainknak?

Először is nézzük meg, miből épülnek fel a fogaink. A dentin adja az alapvázat, ami egy különleges csontszövet. Ebben futnak az erek és az idegek is. Ezt védi az íny felett a korona, ami fogzománcból áll, az ínyen belül pedig a gyökér, amit pedig a cement alkot. A fogzománc rendkívül erős védelmet nyújt, azonban ha megsérül, nem tud regenerálódni, mivel nem tartalmaz sejteket.

Ilyen sérülés például az, ha a fog szuvasodni kezd. Ilyenkor minél hamarabb menjünk fogorvoshoz, hogy kezeljék a problémát, ugyanis ha a dentin rész a felszínre kerül, az nagyon gyorsan elkezd romlani. Ha pedig eléri a lyuk a fogbelet, akkor elég erős fogfájással kell szembenéznünk.

Az egyik leggyakoribb ok a szuvasodás kialakulásánál: az esti fogmosás elhanyagolása. Ilyenkor tökéletes az alkalom a baktériumoknak a szaporodásra. Az elszaporodott baktériumok anyagcseréjük során különböző savakat termelnek, a savak pedig mint köztudott, károsítják a fogzománcot. De nem csak a baktériumok által termelt savak lehetnek károsak fogainkra, hanem az önként elfogyasztottak is. Éppen ezért figyeljünk oda, hogy a következőkből minimálisat fogyasszunk: gyógyteák, sportitalok, fehérbor és ecet. Persze nem csak a savtartalom fontos, hanem az is, hogy mennyi ideig fogyasztjuk. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ha gyorsan lehajtunk egy pohár bort, akkor az nem árt a fogaknak. Inkább étkezés közben fogyasszunk bort, vagy igyunk meg egy-egy pohár vizet borozgatás közben. Így egyrészt pótoljuk az alkohol által a szervezetünkből elvont vizet, másrészt közömbösítjük a savakat.

Alternatíva lehet a gyümölcsteák helyett, a fekete és zöld tea. Ezek nem csak helyettesítik a károsabb társaikat, de egyenesen a fogszuvasodás ellen hatnak. A zöld tea antioxidáns hatása miatt csökkenti a fogszuvasodás kockázatát, a fekete tea pedig, a plakkok kialakulását gátolja.

Sokszor nem a helytelen életmód miatt alakulnak ki fogászati problémák. A cukorbetegek és a terhes nők körében nagyon gyakori az ínyvérzés, ínygyulladás. A terhes nőknél a megváltozott hormonműködés okozza az íny érzékenységét, ami miatt pedig hamarabb begyullad, ha nem fordítunk kellő figyelmet a szájhigiéniára. A cukorbetegeknél egész más az ok. Náluk a csökkent nyálelválasztás miatt kialakult savasabb pH-érték a felelős. A már korábban említett baktériumok könnyen elszaporodhatnak savas környezetben, ezzel pedig csak még inkább növelik a fogszuvasodás kockázatát.

Tudnivalók a telített és a telítetlen zsírokról

Az ember által felhasznált zsírok alkotóelemei a hosszú szénláncú zsírsavak és a glicerin. A köztük lévő különbségek alapja a szénlánc alakja és hossza, valamint a szénatomokhoz köthető hidrogénatomok száma. Az egészségtudatos táplálkozásnál fontos tudni mennyit vigyünk be ezekből a szervezetünkbe.

A bemelegítés elengedhetetlen fontossága

Miért kell bemelegíteni edzés előtt? Hogyan kell ezt végezni? Mit veszítesz, ha kihagyod? Remélem ez a cikk segítséget fog nyújtani abban, hogy ne ész nélkül kezdj neki az edzésnek.

Az edzés utáni étkezés szabályai

Sokakban felmerül a kérdés edzés után, hogy vajon mit, mikor és mennyit szabad enni? Mindenképpen próbálj ki több lehetőséget, idővel úgyis meglátod melyik az, ami számodra a legjobb, leghasznosabb. Íme, néhány ehhez kapcsolódó praktika, melyeket érdemes a jövőben elsajátítanod a fejlődésed érdekében.

Nátha kezelése gyorsan

Tél van, és a változékony időjárás ellenére többnyire hideget tapasztalhatunk a napi sétáink során. Amivel semmi gond nincs, egészen addig, míg meg nem jelenik az ismerős vörös folt az arcunkon, amit az orr folyás okoz, és el nem kezd rázni a hideg a fűtött szobában is. A téli náthán mindenki szeretne minél hamarabb túlesni. Mutatunk pár örök érvényű tippet.

Memóriajavító táplálékaink nyomában

Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.