Menü

Mi is az a kombucha?

Mennyei italnak, az örök élet italának, sőt a halhatatlanság teájának is nevezték a Távol-Keleten, ahol elméletben az első írásos feljegyzések születtek. Körülbelül 221-ből vannak az első feljegyzéseink arról, hogy milyen erőt tulajdonítottak ennek az italnak, de ezek csak feltételezések. Egész biztosra, nem mondható meg az ital származása.

Én először a televízión keresztül értesültem a kombucha létezéséről, viszont akkor egy teljesen más témában mutatták be, ugyanis táskát készítettek belőle. Érdekelni kezdett, hogy hogy is lehet gombából táskát készíteni (végül kiderült, hogy nem is gomba) és elkezdtem utána olvasni. Viszont egy teljesen másik témába csöppentem bele. A táskakészítésről szó sem volt, és minden második cikk csodaszerként mutatta be a kombucha-t, de mint tea.

Mi a kombucha?

Szinte minden elnevezése tartalmazza a gomba szót, viszont ezzel ellentétben nem az. Egy alga és egy gomba szimbiózisa, tehát egy zuzmóról beszélünk. A kombucha cukros oldaton érzi jól magát. De hogyan lesz ebből az egészségünkre nézve pozitív hatású tea? Az oldatot otthon is elkészíthetjük. Vizet forralunk, majd 10 percig ázni hagyunk benne, fekete vagy zöld teafiltert, ezt követően pedig cukrot keverünk hozzá, majd hagyjuk kihülni. Erre ráhelyezzük a gombát, illetve oltóanyagot is helyezünk mellé, ami már egy előtte kiforrott kombucha tea. Szövettel letakarjuk és addig várunk, míg a teát meg nem savanyítja. Fontos az is, hogy kerámia edénybe készítsük el, és ne műanyagban vagy fémben. Ha pedig úgy látjuk, hogy elkészült a teánk, akkor sem kell megválnunk a gombánktól, hiszen ha egy kis lében és befőttesüvegben a hűtőbe helyezzük, akkor legközelebb bármikor elővehetjük. Szinte elpusztíthatatlan.

A kombucha kultúrát több baktérium és különféle élesztőgombák alkotják. Az egyes tenyészetek között vannak eltérések egyes fajokban és azok arányában. Az érlelés során szén-dioxid, ecetsav és egy kevés alkohol és tejsav keletkezik. Így ha autóvezetésen gondolkodunk, akkor nem ajánlatos az ital fogyasztása. Emellett több szerves vegyület is keletkezik a teában, így akár B-vitaminokat is tartalmaz. A tea enyhén szénsavas, savanykás ízű ital. Az élelmiszerboltokban elérhető kombucha italok pasztörizálva vannak, ezért élőflórát nem tartalmaznak. A házilag készített kombucha-ban viszont az elkészítés után is folytatódik az érés. Hűtőben tárolandó.

Hatása a szervezetünkre

Fontos leszögeznünk, hogy hatását a szervezetünkre nagyon kevesen vizsgálták és laboratóriumi körülmények között, így csak a népi gyógymód hatásában hihetünk, illetve az őseink tapasztalataira hagyatkozhatunk. Viszont azt tartják, hogy számtalan pozitív hatása lehet. Ilyen például, hogy megakadályozza a kopaszodást, erősíti a hajat, visszaszínezi az ősz hajszálakat. Méregtelenít, csökkenti a koleszterinszintet, jó a székrekedésre, enyhíti az érgyulladás fájdalmait. Segíti a bélbolyhok helyreállítását, melynek következménye, hogy minden könnyebben és gyorsabban felszívódik. Oldja a stresszt, tisztítja a vért és csökkenti a ráncok képződését. És még oldalakon keresztül sorolhatnám, hogy mennyi mindenre hatással lehet. Van, aki nagyon hisz benne, viszont van, aki humbugnak tartja.

Fogyasztása

Amikor elkezdjük fogyasztani, akkor figyeljünk arra, hogy fokozatosan növeljük az adagot, mivel hirtelen nagy mennyiség fogyasztása esetén hasmenést okozhat. Csak az első néhány napon, vagy héten kell fokozottan odafigyeljünk a kis mennyiség fogyasztására, mihelyst megszokja a szervezetünk, onnantól emelhetjük az adagot. Illetve figyeljünk arra is, hogy savanyúra érjen és ne legyen édes, mert az édes kombucha problémát is okozhat.

A kúra alatt fogyasszunk sok vizet, hogy a méreganyagok könnyebben távozzanak a szervezetünkből. Több fogyasztási javaslatot is kapunk az interneten vagy a könyvből attól függően, milyen céllal kezdtük el fogyasztani.

Feltehetjük magunknak azt a kérdést, hogy ha élő baktériumokat tartalmaz, akkor egyszer megiszom, de minek többet inni? Először is nem szereti a testhőmérsékletünket, neki ez már túl meleg, illetve kiürül a szervezetünkből. Ezt követően pedig elpusztul.

Én úgy gondolom, hogy mielőtt belevágunk ebbe a kalandba, feltétlenül olvassunk utána, hogyan kell elkészíteni házilag a teát, milyen javaslatok vannak a fogyasztására és milyen kommentek érkeznek a fogyasztók részéről. Fontosnak tartom az eszmecserét, tapasztalat cserét az ilyen témákban.

/Szerző: Kohajda Wentholin Loretta/

/2.kép forrása:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kombucha_In_G%C3%A4rgl%C3%A4sern.jpg/

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.