Menü

Mi is az a kombucha?

Mennyei italnak, az örök élet italának, sőt a halhatatlanság teájának is nevezték a Távol-Keleten, ahol elméletben az első írásos feljegyzések születtek. Körülbelül 221-ből vannak az első feljegyzéseink arról, hogy milyen erőt tulajdonítottak ennek az italnak, de ezek csak feltételezések. Egész biztosra, nem mondható meg az ital származása.

Én először a televízión keresztül értesültem a kombucha létezéséről, viszont akkor egy teljesen más témában mutatták be, ugyanis táskát készítettek belőle. Érdekelni kezdett, hogy hogy is lehet gombából táskát készíteni (végül kiderült, hogy nem is gomba) és elkezdtem utána olvasni. Viszont egy teljesen másik témába csöppentem bele. A táskakészítésről szó sem volt, és minden második cikk csodaszerként mutatta be a kombucha-t, de mint tea.

Mi a kombucha?

Szinte minden elnevezése tartalmazza a gomba szót, viszont ezzel ellentétben nem az. Egy alga és egy gomba szimbiózisa, tehát egy zuzmóról beszélünk. A kombucha cukros oldaton érzi jól magát. De hogyan lesz ebből az egészségünkre nézve pozitív hatású tea? Az oldatot otthon is elkészíthetjük. Vizet forralunk, majd 10 percig ázni hagyunk benne, fekete vagy zöld teafiltert, ezt követően pedig cukrot keverünk hozzá, majd hagyjuk kihülni. Erre ráhelyezzük a gombát, illetve oltóanyagot is helyezünk mellé, ami már egy előtte kiforrott kombucha tea. Szövettel letakarjuk és addig várunk, míg a teát meg nem savanyítja. Fontos az is, hogy kerámia edénybe készítsük el, és ne műanyagban vagy fémben. Ha pedig úgy látjuk, hogy elkészült a teánk, akkor sem kell megválnunk a gombánktól, hiszen ha egy kis lében és befőttesüvegben a hűtőbe helyezzük, akkor legközelebb bármikor elővehetjük. Szinte elpusztíthatatlan.

A kombucha kultúrát több baktérium és különféle élesztőgombák alkotják. Az egyes tenyészetek között vannak eltérések egyes fajokban és azok arányában. Az érlelés során szén-dioxid, ecetsav és egy kevés alkohol és tejsav keletkezik. Így ha autóvezetésen gondolkodunk, akkor nem ajánlatos az ital fogyasztása. Emellett több szerves vegyület is keletkezik a teában, így akár B-vitaminokat is tartalmaz. A tea enyhén szénsavas, savanykás ízű ital. Az élelmiszerboltokban elérhető kombucha italok pasztörizálva vannak, ezért élőflórát nem tartalmaznak. A házilag készített kombucha-ban viszont az elkészítés után is folytatódik az érés. Hűtőben tárolandó.

Hatása a szervezetünkre

Fontos leszögeznünk, hogy hatását a szervezetünkre nagyon kevesen vizsgálták és laboratóriumi körülmények között, így csak a népi gyógymód hatásában hihetünk, illetve az őseink tapasztalataira hagyatkozhatunk. Viszont azt tartják, hogy számtalan pozitív hatása lehet. Ilyen például, hogy megakadályozza a kopaszodást, erősíti a hajat, visszaszínezi az ősz hajszálakat. Méregtelenít, csökkenti a koleszterinszintet, jó a székrekedésre, enyhíti az érgyulladás fájdalmait. Segíti a bélbolyhok helyreállítását, melynek következménye, hogy minden könnyebben és gyorsabban felszívódik. Oldja a stresszt, tisztítja a vért és csökkenti a ráncok képződését. És még oldalakon keresztül sorolhatnám, hogy mennyi mindenre hatással lehet. Van, aki nagyon hisz benne, viszont van, aki humbugnak tartja.

Fogyasztása

Amikor elkezdjük fogyasztani, akkor figyeljünk arra, hogy fokozatosan növeljük az adagot, mivel hirtelen nagy mennyiség fogyasztása esetén hasmenést okozhat. Csak az első néhány napon, vagy héten kell fokozottan odafigyeljünk a kis mennyiség fogyasztására, mihelyst megszokja a szervezetünk, onnantól emelhetjük az adagot. Illetve figyeljünk arra is, hogy savanyúra érjen és ne legyen édes, mert az édes kombucha problémát is okozhat.

A kúra alatt fogyasszunk sok vizet, hogy a méreganyagok könnyebben távozzanak a szervezetünkből. Több fogyasztási javaslatot is kapunk az interneten vagy a könyvből attól függően, milyen céllal kezdtük el fogyasztani.

Feltehetjük magunknak azt a kérdést, hogy ha élő baktériumokat tartalmaz, akkor egyszer megiszom, de minek többet inni? Először is nem szereti a testhőmérsékletünket, neki ez már túl meleg, illetve kiürül a szervezetünkből. Ezt követően pedig elpusztul.

Én úgy gondolom, hogy mielőtt belevágunk ebbe a kalandba, feltétlenül olvassunk utána, hogyan kell elkészíteni házilag a teát, milyen javaslatok vannak a fogyasztására és milyen kommentek érkeznek a fogyasztók részéről. Fontosnak tartom az eszmecserét, tapasztalat cserét az ilyen témákban.

/Szerző: Kohajda Wentholin Loretta/

/2.kép forrása:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kombucha_In_G%C3%A4rgl%C3%A4sern.jpg/

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.