Menü

Öt dolog, amiért érdemes epret fogyasztani a szezonban

Április végétől június közepéig a legtöbb piacon és zöldségesnél megtaláljuk a földiepret, mint a tavaszi gyümölcsök királynőjét. Ha elég napfény éri, akkor szép lesz a színe, és édesebb lesz. De miért érdemes megvenni és elfogyasztani?

1) Mert rendkívül sok antioxidánst tartalmaz, például mangánt. Az antioxidánsok szerepe a szervezetünk védekező mechanizmusában nagyon fontos. Az eper segít csökkenteni a szív- és érrendszeri megbetegedések valószínűségét, valamint egyes rákfajták kialakulását is meggátolják.


2) Mert kevés kalóriát tartalmaz. Bár a fogyókúrázók sokszor ódzkodnak az édes gyümölcsök fogyasztásától, az eper a tévhitekkel ellentétben a szervezet egészséges működéséhez szükséges cukormennyiség csupán egy részét tartalmazza. Tehát az eperben megtalálható cukrok elfogyasztása szükséges is. A földieper az egészséges és egyben kellemes módja a fruktóz és glükóz bevitelnek. Ráadásul rendszeres fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.


3) Mert sokféleképpen lehet felhasználni. Aki nem annyira rajong a friss gyümölcsért, az készíthet belőle mártást, levest vagy lekvárt. Aki a modern konyháért rajong, az eperpürébe pácolhatja a húst, ezáltal friss, savas ízeket kölcsönözve neki. De belekeverhetjük friss joghurtba, müzlibe, zabkásába – csak az ízlésünk és a kreativitásunk szabhat határt.


4) Mert savanyú. És ez nem az íz miatt fontos, bár az sem elhanyagolható; az aszkorbinsav-tartalom adja az eper savanyú ízét. Mit jelent ez? Hogy a földieper C-vitamin tartalma igen magas, tehát ennek a vízben oldódó vitaminnak a napi bevételét is fedezni tudjuk vele.


5) Mert a rosttartalma segíti az emésztőrendszer egészséges működését.

Tehát az eper sokrétű felhasználása és rendszeres fogyasztása nagyban megkönnyíti az életünket, ráadásul igen finom formája az egészséges tápláléknak. Amíg szezonja van, mindenképpen bátran fogyaszthatjuk, hiszen termelőktől igazi magyar epret vásárolhatunk.

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.

Te mit tudsz a ginzengről?

Sokszor halljuk a ginzeng nevét, főleg, ha a keleti orvoslásról beszélünk. A ginzeng egy igazi csodanövény, számos jótékony hatással.