Menü

Újabb titokra derült fény a krónikus fáradtság szindrómával kapcsolatban

A legújabb kutatási eredmények szerint a krónikus fáradtság szindróma (angol rövidítése alapján csak CFS) kapcsolatban állhat azzal, ha az immunrendszer túl aktívan dolgozik. A kutatások alapján ez úgy nézhet ki, hogy az immunrendszer túlzott aktivitása idézi elő a hosszantartó, legyőzhetetlennek tűnő fáradtságot.

A vizsgálatok során 55 embert követtek, akik interferon-alfa terápiában részesültek, amelyet a hepatitis C kezelésre alkalmaznak. A páciensek közül néhányan CFS-hez hasonló tüneteket mutattak, amelyek akár hat hónapig is eltartottak. Ez azonban remek lehetőség volt a tudósok számára, hogy megpróbálják meghatározni azokat a tényezőket, amelyek kialakíthatták az állapotot.

A CFS mint diagnózis sajnos gyakran rendkívül későn születik meg, mivel a kiváltó ok pontos meghatározása bonyolult. A legtöbb esetben azonban leírják, hogy maga az állapot valamilyen más, nagyobb fertőzést követően jelentkezik. Ebből kiindulva a kutatók az immunrendszeri markert, valamint a fáradtság szintjét is vizsgálták a kezelések előtt, alatt és után is.

Az 55, kutatásba bevont páciens közül 18 mutatott CFS-szerű tüneteket. A vizsgálatok során fény derült arra, hogy ezen páciensek immunválasza jóval erősebbnek bizonyult a többiekéhez képest, már a kezelés megkezdése előtt. A CFS-re jellemző tünetek megjelenése után azonban az immunrendszeri markerek szintje visszatért a normális szintre. Ez alapján a kutatók joggal feltételezik, hogy az erősebb immunrendszerrel bíró páciensek hajlamosabbak lehetnek a krónikus fáradtság szindrómára.

A CFS-sel élő emberek azonban semmilyen mértékű immunrendszeri változást nem mutatnak, ami alátámasztja a hipotézist, miszerint a kapcsolatot valahol a folyamat elején kell keresni. Ebből a célból a kutatócsoport összehasonlította 54, diagnosztizáltan CFS-sel élő, valamint 57 egészséges ember immunrendszerének aktivációját.

„Szükséges jobban megértenünk a CFS kialakulása mögött rejlő biológiát, hogy segíthessünk a betegeken, akik ettől a legyengítő állapottól szenvednek. Persze a tesztek még hosszú időt igényelnek, az eredményeink mégis az első lépés afelé, hogy meg tudjuk mondani, kiket érinthet a betegség, és azt a meghatározó kezdeti stádiumban el tudjuk csípni.” – nyilatkozta Carmine Pariante professzor.

A kutatás jelenleg a legrészletesebb vizsgálat, amely a CFS-szerű tünetek és az immunrendszer között fennálló kapcsolatot vizsgálja. További vizsgálatok szükségesek, hogy megértsük, ezek a felfedezések egy az egyben összefüggésbe hozhatóak-e a CFS-sel, valamint mely faktorok azok, amelyek az immunrendszer túlzott aktivitását okozzák.

Forrás: www.iflscience.com

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.

A fènyérzèkeny szem okai

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!