Menü

Érdekességek a grapefruitról

A magban rejlő erő

A grapefruitmag jótékony hatásait már ötezer éve is ismerték, az európai orvoslásban. Viszont húsz évvel ezelőtt egy floridai orvos fedezte fel újból, amikor arra lett figyelmes, hogy a magok az általa készített komposztban nem rohadnak el. Az azóta végzett kutatások nyomán a magból ma már kivonatot készítenek, amelyet számos dologra felhasználnak. Hatóanyagai a klinikai vizsgálatok szerint 800-féle vírus és baktérium, gomba, és bizonyos paraziták ellen is hatékonyak. Mellékhatást csak az okozhat, ha négyezerszeresen túllépi valaki a megengedett adagot. Sikeresen alkalmazzák már gyomor- és bélpanaszok esetén, torok, fogínygyulladás és a hüvelyfertőzés esetén is.

Tisztítókúra alkalmával

Hatása egyrészt a grapefruit rostok folyadékfelvevő képességén alapul, mivel azok a gyomorban megduzzadva teltségérzetet okoznak. Továbbá képes a zsírok, az állati zsírok lebontására, ezért módon koleszterinszintre is kedvezően hat. A grapefruit májtisztító hatását is kiemelik, mégpedig a keserű íze miatt. Ez a káliumban dús gyümölcs a vérünket is megszabadítja a lerakódástól. A savas vért lúgosabbá teszi, így az egész szervezet a gyógyulás útjára tér és megtisztul. A citrancs hat a szív működésére, a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik. Ha tisztítókúránk alkalmával grapefruitot is fogyasztunk, igyuk a gyümölcs levét. Ha nagyon savanyú, hígíthatjuk vízzel, de ne tegyünk bele cukrot, vagy mézet.

Az egyik legtöbb vizet tartalmazza a gyümölcsök közül. A grapefruitnak 92%-a vízből tevődik össze. Ha sokszor elfelejtesz inni, akkor fogyaszd minél többször ezt a Barbadosról származó finomságot!

Segít a cukorbetegség megelőzésében. Ha cukorbetegségre hajlamos vagy, bátran fogyaszd, hiszen a glikémiás indexe rendkívül alacsony! Tudósok kimutatták, hogy a grapefruit keserű ízéért felelős naringenin antioxidáns ugyanazt a hatást képes kifejteni, mint a 2-es típusú diabétesznél használt két gyógyszer (Fenofibrate és Rosiglitazone) együttese.

A sebeket hamar begyógyítja. Pattanásokra, sebekre és horzsolások borogatására is gyakran alkalmazzák a grapefruit levét a magas C- vitamin tartalmának köszönhetően, ami segít összehúzni a sebeket és csökkenti a gyulladást.

Vásárláshoz szánt ötletek

Csak olyan gyümölcsöt válassz a boltban, aminek hibátlan a külseje. Érezned kell rajta, ha megszagolod a citrusos illatot. Ugyanis a grapefruit a szüretelés után már nem érik tovább. Hűtőszekrényben tárolva azonban sokáig eláll, és emiatt nagyobb mennyiséget is vásárolhatsz belőle. Remekül illik tengeri herkentyűkhöz, szárnyasokhoz, halételek elkészítéséhez is.

Gyógyszer mellé adagolva

Meglepő módon egy pohár grapefruit lé elfogyasztása akár háromszorosára növelheti a rák kialakulásának kockázatát a szív-, koleszterin- vagy éppen fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése mellett fogyasztva! Orvosok szerint a narancs és a lime is tartalmaz hasonló anyagokat, amelyek reakcióba léphetnek számos medicinával. Kutatók szerint veszélyes lehet, ha megfázásunkat a gyógyszerek szedése mellett grapefruit fogyasztásával kúráljuk. A korábban kizárólag pozitív hatásairól ismert gyümölcs ugyanis meglepő módon akár árthat is.

Aki gyógyszermentes életet él tehát nyugodtan fogyassza, hiszen remek nap indító, üdítően hat a szervezetre, sőt az anyagcserét is felpörgeti.

Szerző: Udvari Fanni

Amit nem mondtak el Neked az életmódváltásról

Mindenki az életmódváltás pozitív hozadékait hangoztatja, azt viszont nem szokás reklámozni, ami nem kellemes, ami áldozattal és lemondással jár. A diéta egy valóságos aknamező. Miért is?

A túlzásba vitt fehérjefogyasztás következményei

A túlzott fehérjebevitel máj- vagy vesekárosító hatása ma nem kellően alátámasztott, de dehidrációt, fáradékonyságot, ingerlékenységet és más kedvezőtlen jelenségeket valóban előidézhet, látens vagy tekintetbe nem vett ismert vesebetegségek esetén pedig ez a probléma is felszínre kerülhet. De ezek a feltételezések tényleg igazak, vagy csak mendemondák

Ételek pajzsmirigy- alulműködésére

A pajzsmirigy nem megfelelő működésének terápiája a gyógyszeres kezelés, viszont igen sokat tehetünk érte egy kellően összeállított étrenddel is.

Húsvét vegetáriánus szemmel

A húsvéti időszak joggal a tavasz egyik tetőpontja. A ragyogó időt az ünnepi hangulat és egy kis munkaszünet is megkoronázza, a vallási háttér mellett. A hagyományok széles tárházát vonultathatjuk fel, ami az ünnepi menüben is megmutatkozik. De nem megy ez ilyen könnyen, ha vegetáriánus vagy.

Tipikus hibák, amelyekre nem figyelsz oda diéta során

Nem megy úgy, ahogy eltervezted? A fogyás akkor sem könnyű, ha „mindent” jól csinálunk, de sajna, akaratunkon kívül is, elkövethetünk hibákat, melyek még inkább megnehezítik a súlyvesztést. Most megtudhatod, mik a leggyakoribb fogyókúra hibák, és hogyan lehet ezeket tudatosan elkerülni.