Menü

Érdekességek a grapefruitról

A magban rejlő erő

A grapefruitmag jótékony hatásait már ötezer éve is ismerték, az európai orvoslásban. Viszont húsz évvel ezelőtt egy floridai orvos fedezte fel újból, amikor arra lett figyelmes, hogy a magok az általa készített komposztban nem rohadnak el. Az azóta végzett kutatások nyomán a magból ma már kivonatot készítenek, amelyet számos dologra felhasználnak. Hatóanyagai a klinikai vizsgálatok szerint 800-féle vírus és baktérium, gomba, és bizonyos paraziták ellen is hatékonyak. Mellékhatást csak az okozhat, ha négyezerszeresen túllépi valaki a megengedett adagot. Sikeresen alkalmazzák már gyomor- és bélpanaszok esetén, torok, fogínygyulladás és a hüvelyfertőzés esetén is.

Tisztítókúra alkalmával

Hatása egyrészt a grapefruit rostok folyadékfelvevő képességén alapul, mivel azok a gyomorban megduzzadva teltségérzetet okoznak. Továbbá képes a zsírok, az állati zsírok lebontására, ezért módon koleszterinszintre is kedvezően hat. A grapefruit májtisztító hatását is kiemelik, mégpedig a keserű íze miatt. Ez a káliumban dús gyümölcs a vérünket is megszabadítja a lerakódástól. A savas vért lúgosabbá teszi, így az egész szervezet a gyógyulás útjára tér és megtisztul. A citrancs hat a szív működésére, a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik. Ha tisztítókúránk alkalmával grapefruitot is fogyasztunk, igyuk a gyümölcs levét. Ha nagyon savanyú, hígíthatjuk vízzel, de ne tegyünk bele cukrot, vagy mézet.

Az egyik legtöbb vizet tartalmazza a gyümölcsök közül. A grapefruitnak 92%-a vízből tevődik össze. Ha sokszor elfelejtesz inni, akkor fogyaszd minél többször ezt a Barbadosról származó finomságot!

Segít a cukorbetegség megelőzésében. Ha cukorbetegségre hajlamos vagy, bátran fogyaszd, hiszen a glikémiás indexe rendkívül alacsony! Tudósok kimutatták, hogy a grapefruit keserű ízéért felelős naringenin antioxidáns ugyanazt a hatást képes kifejteni, mint a 2-es típusú diabétesznél használt két gyógyszer (Fenofibrate és Rosiglitazone) együttese.

A sebeket hamar begyógyítja. Pattanásokra, sebekre és horzsolások borogatására is gyakran alkalmazzák a grapefruit levét a magas C- vitamin tartalmának köszönhetően, ami segít összehúzni a sebeket és csökkenti a gyulladást.

Vásárláshoz szánt ötletek

Csak olyan gyümölcsöt válassz a boltban, aminek hibátlan a külseje. Érezned kell rajta, ha megszagolod a citrusos illatot. Ugyanis a grapefruit a szüretelés után már nem érik tovább. Hűtőszekrényben tárolva azonban sokáig eláll, és emiatt nagyobb mennyiséget is vásárolhatsz belőle. Remekül illik tengeri herkentyűkhöz, szárnyasokhoz, halételek elkészítéséhez is.

Gyógyszer mellé adagolva

Meglepő módon egy pohár grapefruit lé elfogyasztása akár háromszorosára növelheti a rák kialakulásának kockázatát a szív-, koleszterin- vagy éppen fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése mellett fogyasztva! Orvosok szerint a narancs és a lime is tartalmaz hasonló anyagokat, amelyek reakcióba léphetnek számos medicinával. Kutatók szerint veszélyes lehet, ha megfázásunkat a gyógyszerek szedése mellett grapefruit fogyasztásával kúráljuk. A korábban kizárólag pozitív hatásairól ismert gyümölcs ugyanis meglepő módon akár árthat is.

Aki gyógyszermentes életet él tehát nyugodtan fogyassza, hiszen remek nap indító, üdítően hat a szervezetre, sőt az anyagcserét is felpörgeti.

Szerző: Udvari Fanni

Mit egyen a gyerek, ha sportol?

Fociedzés vége, este fél hét: a fiam farkaséhesen esik be a kocsiba, bizonyára sok szülőnek ismerős ez a szitu. Köztudott, hogy a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitele egy sportoló gyerek életében mennyire fontos.

Levesek – amelyek lehetnének népszerűbbek

Egyes kultúrákban levest enni sem szokás. A franciák például leginkább valami könnyű salátát esznek előétel gyanánt. Mi viszont élünk-halunk az ízletes levesekért, sőt, újabb és újabb variációkat találunk ki, amelyeket elkészíthetünk. Pedig vannak hagyományos levesek, melyek a megérdemeltnél kisebb figyelmet kapnak. Belőlük láthatunk egy rövidebb összeállítást.

Betegek világnapja: sok népbetegség megelőzhető lenne helyes korai táplálással

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére. 1993 óta február 11-én tartják a betegek világnapját, amelynek alkalmából az Első 1000 Nap elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immun erősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Stevia a diétázók kedvenc édesítőszere

A stevia egy nullkalóriás, természetes élelmiszer, ami hazánkban is nagyon elterjedt. A fogyókúra idejében hatalmas megerőltetést okozna, ha ki kellene teljesen iktatni az édes ízt. A következőkben be szeretném mutatni ezt a sokunk által kedvelt különleges növényt.

Lennél vegán?

Mi a különbség a vegán és vegetáriánus étrend között? Kipróbálnád a vegán életmódot, vagy túl szélsőségesnek találod? A növényi alapú étrendnek kétségtelenül számos előnye is van, érdemes tenni egy próbát és megfigyelni mi történik, azonban a megfelelő körültekintés és a tudatos tápanyag összeállítás ennél az irányzatnál is nagyon fontos.