Menü

Az alkohol és a depresszió kapcsolata

Az italproblémákkal küszködők depressziós tünetei gyakran a túlzott alkoholbevitel fogyasztása után alakulnak ki. Sajnálatos módon nagyon sokakat érint manapság ez a téma. Nem is beszélve arról, hogy egy bulit sem tudunk már elképzelni legalább két pohár ital nélkül.

Szervezetre gyakorolt hatása

A közvélekedés szerint sokan azért isznak, mert nincs rendben a lelkiállapotuk. A szakértők régóta tudják, hogy a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás átmeneti depressziós epizódokat eredményezhet – a jelenség „szer miatti depresszió” néven ismert a szakirodalomban. Viszont csak akkor jelentkeztek ilyen jellegű panaszok, amikor nagy mennyiségben fogyasztottak alkoholt. A nemzetközi adatok szerint világszerte 205 milliónál is több az alkoholisták száma, és az italozás nagyjából tíz évvel rövidíti meg élettartamunkat. Nincs olyan szervrendszerünk, melyre ne lenne hatással az alkoholfogyasztás. Sok kutatást olvastam arról, hogy egy pohár vörösbor milyen jót tesz az egészségünknek, ez azonban tényleg csak akkor igaz, ha naponta kevesebb, mint 2 decit iszunk (a hölgyeknek ennél kevesebb ajánlott).

A nagy mennyiségű alkoholos italt fogyasztóknak sokkal rossz a keringése, ugyanis az ereik falán úgynevezett plakkok gyűlhetnek össze, melyek lassítják a vér szabad áramlását, sőt akár meg is gátolhatják azt. Az alkoholisták között rendkívül magas az öngyilkosságot kísérlők száma. Az alkoholt a szervezetünk többek között olyan vegyületekre bontja, melyek rendkívül roncsolják a sejtjeinket és gyengítik az immunrendszerünket. Ennek következménye, az akut és krónikus betegségek rizikófaktorának növekedése. A nagyivók nemcsak az influenzát kapják el könnyebben, de a különböző daganatos betegségeket is, mint például a hasnyálmirigy-, a máj-, a nyelőcső- és az emlőrák.

Ha valaki alkoholistává válik, akkor megváltozik az élete, természete és ezáltal az életkörülményei is. A legtöbb alkoholista agresszívan kezd el viselkedni, általában rosszkedvű, legalábbis közömbös, vagy semmivel nem törődik. Egyre több negatív gondolata támad, és már a sok alkohol után sem lesz derűs. Inkább otthon pihen és iszik, sokáig alszik, és egyre nehezebben viseli a másnaposságot. A tevékenységeiben romlik a koncentrációs képessége és a figyelemközpontja is. A munkahelyek többsége a rosszul elvégzett munkát nem tolerálja, ami motiválatlansághoz vezethet. Továbbá a családtagokra is negatívan hat, nem beszélve a kapcsolatok minőségbeli romlásáról. Hiába él együtt az alkoholista házastársával, családjával, az agresszív megnyilvánulás miatt félni kezdenek tőle, és elkerülik a vele való találkozást. Így a magára maradt alkoholista az alkoholban és másban sem talál vigaszt. A reménytelenség és az állandó szomorúság, célvesztettség az élete részévé válik.

Ha baráti körünkben, családunkban látunk ilyen jellegű esetet, akkor tegyük félre minden ellenszenvünket, és az elutasítás ellenére is próbáljuk meg szakemberhez küldeni az illetőt. Alkoholra, semmi esetre se adjunk kölcsönbe pénzt, hiszen ezzel csak rontanánk a helyzeten.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.