Menü

Az alkohol és a depresszió kapcsolata

  • Dátum: 2019.02.11., 09:00

Az italproblémákkal küszködők depressziós tünetei gyakran a túlzott alkoholbevitel fogyasztása után alakulnak ki. Sajnálatos módon nagyon sokakat érint manapság ez a téma. Nem is beszélve arról, hogy egy bulit sem tudunk már elképzelni legalább két pohár ital nélkül.

Szervezetre gyakorolt hatása

A közvélekedés szerint sokan azért isznak, mert nincs rendben a lelkiállapotuk. A szakértők régóta tudják, hogy a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás átmeneti depressziós epizódokat eredményezhet – a jelenség „szer miatti depresszió” néven ismert a szakirodalomban. Viszont csak akkor jelentkeztek ilyen jellegű panaszok, amikor nagy mennyiségben fogyasztottak alkoholt. A nemzetközi adatok szerint világszerte 205 milliónál is több az alkoholisták száma, és az italozás nagyjából tíz évvel rövidíti meg élettartamunkat. Nincs olyan szervrendszerünk, melyre ne lenne hatással az alkoholfogyasztás. Sok kutatást olvastam arról, hogy egy pohár vörösbor milyen jót tesz az egészségünknek, ez azonban tényleg csak akkor igaz, ha naponta kevesebb, mint 2 decit iszunk (a hölgyeknek ennél kevesebb ajánlott).

A nagy mennyiségű alkoholos italt fogyasztóknak sokkal rossz a keringése, ugyanis az ereik falán úgynevezett plakkok gyűlhetnek össze, melyek lassítják a vér szabad áramlását, sőt akár meg is gátolhatják azt. Az alkoholisták között rendkívül magas az öngyilkosságot kísérlők száma. Az alkoholt a szervezetünk többek között olyan vegyületekre bontja, melyek rendkívül roncsolják a sejtjeinket és gyengítik az immunrendszerünket. Ennek következménye, az akut és krónikus betegségek rizikófaktorának növekedése. A nagyivók nemcsak az influenzát kapják el könnyebben, de a különböző daganatos betegségeket is, mint például a hasnyálmirigy-, a máj-, a nyelőcső- és az emlőrák.

Ha valaki alkoholistává válik, akkor megváltozik az élete, természete és ezáltal az életkörülményei is. A legtöbb alkoholista agresszívan kezd el viselkedni, általában rosszkedvű, legalábbis közömbös, vagy semmivel nem törődik. Egyre több negatív gondolata támad, és már a sok alkohol után sem lesz derűs. Inkább otthon pihen és iszik, sokáig alszik, és egyre nehezebben viseli a másnaposságot. A tevékenységeiben romlik a koncentrációs képessége és a figyelemközpontja is. A munkahelyek többsége a rosszul elvégzett munkát nem tolerálja, ami motiválatlansághoz vezethet. Továbbá a családtagokra is negatívan hat, nem beszélve a kapcsolatok minőségbeli romlásáról. Hiába él együtt az alkoholista házastársával, családjával, az agresszív megnyilvánulás miatt félni kezdenek tőle, és elkerülik a vele való találkozást. Így a magára maradt alkoholista az alkoholban és másban sem talál vigaszt. A reménytelenség és az állandó szomorúság, célvesztettség az élete részévé válik.

Ha baráti körünkben, családunkban látunk ilyen jellegű esetet, akkor tegyük félre minden ellenszenvünket, és az elutasítás ellenére is próbáljuk meg szakemberhez küldeni az illetőt. Alkoholra, semmi esetre se adjunk kölcsönbe pénzt, hiszen ezzel csak rontanánk a helyzeten.

Szerző: Udvari Fanni

Az autofágia fiatalító hatása

Az autofágia egy sejtszinten történő, természetes regenerációs folyamat, melynek hatására csökken bizonyos betegségek kialakulásának az esélye, ezen kívül az életet is meghosszabbítja.

Milyen fehérjét egyek, ha nem eszem húst?

Szerencsére nem vagyunk egyformák. Van, aki húst hússal eszik, s fogja a fejét a vegetáriánusok, esetleg vegánok elvein. A növényi étrend követői pedig zöldséget, gyümölcsöket, gabonákat, magvakat esznek. Az azonban biztosan közös bennük, hogy fehérjére mindenkinek szüksége van.

Glutén hatása a pajzsmirigyre

Tudósok úgy gondolják, hogy amikor egy lisztérzékeny elfogyasztja a gluténnak nevezett búzafehérjét, amely ma már sok feldolgozott élelmiszerben megtalálható, az illető bélrendszere nem tudja azt rendesen feldolgozni.

Szervezetünk kálium forrásai

A kálium a szervezetünk számára egyik legfontosabb mikrotápanyag. Ez a 10 alapanyag segít abban, hogy sose szenvedj hiányt belőle!

Most már buktuk a nyári formát

A nyári alak télen készül, mégis vannak azonban, akik az utolsó mentsvárként még belefognak egy-két nullkalóriás rettenetbe, nulla szénhidrátos őrületbe, vagy víznapokba. Gyors megoldásnak tűnik, azonban csak újabb melléfogások a sok sikertelen próbálkozás listáján.