Menü

Az alkohol és a depresszió kapcsolata

  • Dátum: 2019.02.11., 09:00

Az italproblémákkal küszködők depressziós tünetei gyakran a túlzott alkoholbevitel fogyasztása után alakulnak ki. Sajnálatos módon nagyon sokakat érint manapság ez a téma. Nem is beszélve arról, hogy egy bulit sem tudunk már elképzelni legalább két pohár ital nélkül.

Szervezetre gyakorolt hatása

A közvélekedés szerint sokan azért isznak, mert nincs rendben a lelkiállapotuk. A szakértők régóta tudják, hogy a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás átmeneti depressziós epizódokat eredményezhet – a jelenség „szer miatti depresszió” néven ismert a szakirodalomban. Viszont csak akkor jelentkeztek ilyen jellegű panaszok, amikor nagy mennyiségben fogyasztottak alkoholt. A nemzetközi adatok szerint világszerte 205 milliónál is több az alkoholisták száma, és az italozás nagyjából tíz évvel rövidíti meg élettartamunkat. Nincs olyan szervrendszerünk, melyre ne lenne hatással az alkoholfogyasztás. Sok kutatást olvastam arról, hogy egy pohár vörösbor milyen jót tesz az egészségünknek, ez azonban tényleg csak akkor igaz, ha naponta kevesebb, mint 2 decit iszunk (a hölgyeknek ennél kevesebb ajánlott).

A nagy mennyiségű alkoholos italt fogyasztóknak sokkal rossz a keringése, ugyanis az ereik falán úgynevezett plakkok gyűlhetnek össze, melyek lassítják a vér szabad áramlását, sőt akár meg is gátolhatják azt. Az alkoholisták között rendkívül magas az öngyilkosságot kísérlők száma. Az alkoholt a szervezetünk többek között olyan vegyületekre bontja, melyek rendkívül roncsolják a sejtjeinket és gyengítik az immunrendszerünket. Ennek következménye, az akut és krónikus betegségek rizikófaktorának növekedése. A nagyivók nemcsak az influenzát kapják el könnyebben, de a különböző daganatos betegségeket is, mint például a hasnyálmirigy-, a máj-, a nyelőcső- és az emlőrák.

Ha valaki alkoholistává válik, akkor megváltozik az élete, természete és ezáltal az életkörülményei is. A legtöbb alkoholista agresszívan kezd el viselkedni, általában rosszkedvű, legalábbis közömbös, vagy semmivel nem törődik. Egyre több negatív gondolata támad, és már a sok alkohol után sem lesz derűs. Inkább otthon pihen és iszik, sokáig alszik, és egyre nehezebben viseli a másnaposságot. A tevékenységeiben romlik a koncentrációs képessége és a figyelemközpontja is. A munkahelyek többsége a rosszul elvégzett munkát nem tolerálja, ami motiválatlansághoz vezethet. Továbbá a családtagokra is negatívan hat, nem beszélve a kapcsolatok minőségbeli romlásáról. Hiába él együtt az alkoholista házastársával, családjával, az agresszív megnyilvánulás miatt félni kezdenek tőle, és elkerülik a vele való találkozást. Így a magára maradt alkoholista az alkoholban és másban sem talál vigaszt. A reménytelenség és az állandó szomorúság, célvesztettség az élete részévé válik.

Ha baráti körünkben, családunkban látunk ilyen jellegű esetet, akkor tegyük félre minden ellenszenvünket, és az elutasítás ellenére is próbáljuk meg szakemberhez küldeni az illetőt. Alkoholra, semmi esetre se adjunk kölcsönbe pénzt, hiszen ezzel csak rontanánk a helyzeten.

Szerző: Udvari Fanni

A közös vacsora fontosabb, mint gondolnánk

A közös vacsorák nem az evésről szólnak. Nem a háromfogásos családi lakomákat értjük alatta. Az esti közös együttléttől boldogabb és kiegyensúlyozottabb gyerekeink is lehetnek.

7 mód, hogy krízisben lelkesíts egy barátot (vagy magadat)

Amikor Sheryl Sandberg (írónő) elveszítette a férjét, azt mondta, senki nem tudta, hogyan szóljon hozzá. Az emberek furán érezték magunkat körülötte, és nem tudták, mit mondjanak. Új könyvének (angolul Option B) célja az volt, hogy ne csak arról írjon, hogyan legyünk ellenállóak, amikor kihívásokkal kell szembenéznünk, de hogyan tudjuk támogatni a barátainkat szükséghelyzetekben.

Amit nem mondtak el Neked az életmódváltásról

Mindenki az életmódváltás pozitív hozadékait hangoztatja, azt viszont nem szokás reklámozni, ami nem kellemes, ami áldozattal és lemondással jár. A diéta egy valóságos aknamező. Miért is?

A túlzásba vitt fehérjefogyasztás következményei

A túlzott fehérjebevitel máj- vagy vesekárosító hatása ma nem kellően alátámasztott, de dehidrációt, fáradékonyságot, ingerlékenységet és más kedvezőtlen jelenségeket valóban előidézhet, látens vagy tekintetbe nem vett ismert vesebetegségek esetén pedig ez a probléma is felszínre kerülhet. De ezek a feltételezések tényleg igazak, vagy csak mendemondák

Ételek pajzsmirigy- alulműködésére

A pajzsmirigy nem megfelelő működésének terápiája a gyógyszeres kezelés, viszont igen sokat tehetünk érte egy kellően összeállított étrenddel is.