Menü

A szelfi diszmorfia önbizalom romboló hatása

  • Dátum: 2019.02.20., 11:05

Diszmorfia

A diszmorfiás zavar egy olyan állapot, amikor torz testkép alakul ki az érintett személy fejében, vagyis teljesen máshogy látja magát, mint amilyen a valóságban. Az olyan fotószerkesztő filterek, mint a Facetune, a Snapchat és az Instagram azt a képzetet keltik az emberekben, hogy elérhetik a fizikai “tökéletesség” állapotát. Egyre többen vannak, akik plasztikai műtétnek vetnék alá magukat, csak, hogy úgy nézzenek ki, mint a különböző szelfi-szerkesztő applikációkkal készített torz önarcképeik. Ennek oka többek között a digitális világban eltöltött túl sok idő, és persze a rengeteg eszköz és applikáció amikkel az alapvonásainkat megtartva a lehető legelőnyösebb arcunkat mutathatjuk meg a közösségi média felületeken.

Sajnos ezeket az alkalmazásokat nagyon sokan használják, ezért nem csoda, ha bizonyos esetekben súlyosan torzul az énkép. Ezek az emberek extrém módon elégedetlenek magukkal, a sok filter és átdolgozás pedig csak még inkább felerősíti az önbizalomhiányt. Ez egy ördögi kör és nagyon komoly pszichés problémákat okozhat. Arról nem is beszélve, hogy mennyire megváltozik az érintett személy valósághoz való viszonyulása. A szűrők gyönyörű tökéletes bőrt, hibátlan arcszínt és üde kinézetet adnak. Olyat, amilyennel valójában még senki sem találkozott. Bárki elérheti, hogy nagyobb legyen a szeme, hosszabb a szempillája és még sorolhatnám.

Veszélyei:

torzítja az énképünket

pszichésen is megbetegíthet

befolyásolja az emberi kapcsolatainkat

függőséget okozhat

jobban fókuszálunk a hibákra

Megoldás

A legelső lépés az lehet, hogy a jövőben nem a virtuális világtól várjátok a visszajelzéseket. Nem vagyunk egyformák, se tökéletesek, sőt ezek apró különbségek tesznek minket egyedivé. Fontos, hogy felismerjétek mi a reális, és mi az irreális. A szelfi teljesen más képet mutat az arcunkról, mint egy normál, másik ember által elkészített felvétel, ami mivel közelebbről készül, hangsúlyosabbá teszi például az orrot. Szokjatok le tehát a rendszeres szelfizésről!

Mozogjatok, éljetek egészségesen, alakítsatok ki minőségi szociális életet és töltsetek rengeteg időt szeretteitekkel. Ha harmóniában vagytok magatokkal, nem lesz szükségetek az online világ megerősítésére. Figyeljetek oda a serdülő gyermekeitekre! Ők a leginkább érintett korosztály e probléma kapcsán, megfelelő kommunikációval, odafigyeléssel sokat tehettek azért, hogy egészséges legyen az önbecsülésük.

Töltsetek kevesebb időt a tükör előtt! Foglalkozzatok az élet valós és fontos dolgaival. Fejlesszétek magatokat, belülről és kívülről is egyaránt!

Szerző: Udvari Fanni

Színek, illatok, élmények - mi segít a tanulásban?

A környezetünk nagyon sok mindent befolyásol az életünkben. A tanulás és elsajátítás is olyan dolgok, melyekre nemcsak a saját befogadóképességünk van hatással, hanem a magunk körül tapasztalt jelenségek is. Mi minden teheti könnyebbé a tanulást a környezetünkben?

Miért gondolunk néha olyan dolgokat, amelyek ránk nem jellemzőek?

Igen, néha a legangyalibb kisgyerek is belegondol, hogy milyen lenne az uzsonnáját egy az egyben hozzávágni a tanító nénihez. És ez a gondolat a felnőttekben ugyanígy megfogalmazódik, ha nem is ilyen kontextusban. „Mi lenne, ha ahelyett, hogy átadom a helyemet a buszon, elkiáltanám magam, hogy én fáradt vagyok, és hagyjon engem mindenki békén?” És ez még az egyik legszolidabb verzió volt. De honnan jönnek ezek?

A kiégés ismertető jelei

A burnout nemcsak a munkamániások iszonyatos betegsége, mindenkit fenyeget, aki a magánélete és munkája között nem találja meg a harmóniát. A kiégés gyógyítása nehezebb, mint a megelőzése.

Miért olyan nehéz bocsánatot kérni?

Lelki egészségünkre a konfliktusok kifejezetten ártalmasak, mégis nehezen tudjuk elkerülni és lezárni azokat. Pedig olykor egy-két szón múlna csak. De bocsánatot kérni és megbocsátani egyaránt nagyon nehéz.

Miért van szükségünk sematikus dolgokra az életünkben?

A körülöttünk lévő világ teli van átlagos, megszokott jelenségekkel. Ugyanaz a boldog befejezés a könyvekben, ugyanaz a kettősség a filmekben, ugyanúgy botladozó emberek a mozivásznon, és ugyanazok a tipikus életutak a barátaink között. A biztos pontokra épülő történeteknek pedig általában van keletje, s ezek sokszor az életünkben is megjelennek. De miért szeretjük a sémákat?