Menü

A szelfi diszmorfia önbizalom romboló hatása

  • Dátum: 2019.02.20., 11:05

Diszmorfia

A diszmorfiás zavar egy olyan állapot, amikor torz testkép alakul ki az érintett személy fejében, vagyis teljesen máshogy látja magát, mint amilyen a valóságban. Az olyan fotószerkesztő filterek, mint a Facetune, a Snapchat és az Instagram azt a képzetet keltik az emberekben, hogy elérhetik a fizikai “tökéletesség” állapotát. Egyre többen vannak, akik plasztikai műtétnek vetnék alá magukat, csak, hogy úgy nézzenek ki, mint a különböző szelfi-szerkesztő applikációkkal készített torz önarcképeik. Ennek oka többek között a digitális világban eltöltött túl sok idő, és persze a rengeteg eszköz és applikáció amikkel az alapvonásainkat megtartva a lehető legelőnyösebb arcunkat mutathatjuk meg a közösségi média felületeken.

Sajnos ezeket az alkalmazásokat nagyon sokan használják, ezért nem csoda, ha bizonyos esetekben súlyosan torzul az énkép. Ezek az emberek extrém módon elégedetlenek magukkal, a sok filter és átdolgozás pedig csak még inkább felerősíti az önbizalomhiányt. Ez egy ördögi kör és nagyon komoly pszichés problémákat okozhat. Arról nem is beszélve, hogy mennyire megváltozik az érintett személy valósághoz való viszonyulása. A szűrők gyönyörű tökéletes bőrt, hibátlan arcszínt és üde kinézetet adnak. Olyat, amilyennel valójában még senki sem találkozott. Bárki elérheti, hogy nagyobb legyen a szeme, hosszabb a szempillája és még sorolhatnám.

Veszélyei:

torzítja az énképünket

pszichésen is megbetegíthet

befolyásolja az emberi kapcsolatainkat

függőséget okozhat

jobban fókuszálunk a hibákra

Megoldás

A legelső lépés az lehet, hogy a jövőben nem a virtuális világtól várjátok a visszajelzéseket. Nem vagyunk egyformák, se tökéletesek, sőt ezek apró különbségek tesznek minket egyedivé. Fontos, hogy felismerjétek mi a reális, és mi az irreális. A szelfi teljesen más képet mutat az arcunkról, mint egy normál, másik ember által elkészített felvétel, ami mivel közelebbről készül, hangsúlyosabbá teszi például az orrot. Szokjatok le tehát a rendszeres szelfizésről!

Mozogjatok, éljetek egészségesen, alakítsatok ki minőségi szociális életet és töltsetek rengeteg időt szeretteitekkel. Ha harmóniában vagytok magatokkal, nem lesz szükségetek az online világ megerősítésére. Figyeljetek oda a serdülő gyermekeitekre! Ők a leginkább érintett korosztály e probléma kapcsán, megfelelő kommunikációval, odafigyeléssel sokat tehettek azért, hogy egészséges legyen az önbecsülésük.

Töltsetek kevesebb időt a tükör előtt! Foglalkozzatok az élet valós és fontos dolgaival. Fejlesszétek magatokat, belülről és kívülről is egyaránt!

Szerző: Udvari Fanni

8 ok, hogy miért menj táncházba egy sima buli helyett

Szórakozni mindenki szeret. Ennek vannak közismert, szűk körben ismert, és egészen sajátos módjai is. Kevesen tudnak ellenállni egy jó lagzinak, ahol élő zene és hangulatos díszítés biztosítja a táncos jókedvet. És ezt a hangulatot sok más buli is igyekszik megtartani. De ha valami újra vágysz, akkor mindenképpen próbáld ki a táncházat! Íme, nyolc érv, hogy miért.

Okok arra, hogy az egyedüllét jót tesz neked

Sokak rettegnek az egyedül töltött idő gondolatától. Bár a tartós magányról már kiderült, hogy több betegség, így a demencia kockázatát is megnöveli, az időnkénti egyedüllét számos egészségügyi előnnyel jár.

Hogyan befolyásolhatják a fogaink az önbecsülésünket?

A fogaink egészségi állapota valóban befolyásolja az önbizalmunkat. Hogy valaki mennyit mosolyog, mutatja az elégedettségi szintjét is.

Hogyan segíthetsz, ha valaki depressziós a környezetedben?

A depresszió egy aktívan terjedő mentális megbetegedés. Sokszor nehéz beismerni (vagy felismerni), mivel is állunk szemben, és ez a férfiaknak gyakran nagyobb problémát jelent, mint a nőknek.

Hogyan (ne) viselkedjünk konditeremben?

Néhány egyszerű illemszabály betartásával mindenki kellemesebben és családias légkörben érezheti magát az edzőteremben, mely dolgokra figyeljünk oda, ha a sportnak ezt a fajtáját választjuk?