Menü

Terhesség és székrekedés

Akik a címben magukra ismernek, tudják, hogy egyáltalán nem csip-csup dologról van szó és bizony sok mindenre kihat, ha a terhesség alatt székrekedéssel küzdünk. Hasznos tanácsokat hoztunk, melyeket természetesen nem csak a várandósok figyelmébe ajánlunk!

A puffadás, a székrekedés kihat a közérzetünkre, s akár az egész napunkat is elronthatja, főleg, ha elhúzódó, vagy gyakran ismétlődő, rendszeres problémáról van szó.

A terhesség alatt előforduló székrekedés és puffadás egyik legfőbb oka a progeszteron hormon, mely a terhesség megtartásáért felel. A hormon a bélrendszer simaizomzatát lazítja, relaxálja, emiatt gyakoribb lesz a gázképződés, a puffadás, a székrekedés. A terhesség előrehaladása során a panaszok sajnos fokozódnak.

Ami megoldást nyújthat az a táplálkozás és – ha megengedett - némi testmozgás, ez természetesen nem általánosítható, kinek mi fér bele, egy könnyű séta, vagy akár a terhességnek megfelelő torna és társai. Ezek felpörgetik kissé az anyagcserét és segítik kiküszöbölni a székrekedés problémáját.

Nagyon fontos a bő folyadékfogyasztás, a magzatvíz szempontjából is mindenképp, de a székrekedés sem orvosolható, ha nem viszünk be elég folyadékot.

A terhesség alatt a szénhidrátok fogyasztására érdemes kiemelt figyelmet fordítani, csökkenteni kell a bevitelüket, megválogatni a „jó” szénhidrátokat, melyek lassan szívódnak fel, nem emelik meg hirtelen a vércukrot és nem okoznak falásrohamokat. A puffasztó ételeket messzire kell kerülni, úgy, mint a káposztát, a babot, s a hagymát is ajánlott kerülni.

Ha többször eszünk kevesebbet, s lassan, jól megrágva nyeljük le az ételt, a gázképződés is csökken, kevesebb levegőt nyelünk.

Sajnos terhesség alatt a vaspótlás erősen megnehezíti a székrekedés elkerülésére tett erőfeszítéseinket, azonban nálam jül bevált módszert jelentenek az aszalt gyümölcsök, különösen az aszalt szilva, a jó minőségű és magas gyümölcs tartalmú szilvalekvár, a rostbevitel. Reggelente egy teáskanál bambuszrostot, vagy útifűmaghéjat langyos, citromos vízben elkeverve éhgyomorra felhajtva bizony egy órán belül megoldja a gondokat, s a napi rostbevitel fedezése is letudva.

A jól működő emésztés érdekében kerülnie kell a kismamáknak (és természetesen ajánlott másoknak is csökkenteni az alábbiak fogyasztását): cukorral édesített ételek, italok (helyette használjanak mézet), a félkész és készételek, levesporok, salátaöntetek, a magas sótartalmú fűszerkeverékek, húspácok, konzervek, mustár, sós kekszek, chipsek, ropi.

Italok szempontjából a legjobb a tiszta víz (1,5-2 liter naponta), a frissen facsart gyümölcslevek, zöldséglevek, gyümölcsteák.

Martinka Dia

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.