Menü

Lehet, hogy Önnek is vashiánya van?

Érdekes módon a fejlett országokban a vashiányos betegek száma elérheti a lakosság akár 60-80%-át is, de legalábbis az emberek több, mint fele legalább egyszer találkozik vele élete során. Általában a mai felgyorsult és mesterséges táplálkozásban keresendő a probléma gyökere, de fontos, hogy a bevitt vas mennyisége-e a gond, vagyis jelen esetben a hiánya, vagy valamilyen felszívódási folyamat hibája akadályozza a vas megfelelő hasznosítását a szervezetben. Olyan is előfordul, hogy a bevitt vas mennyisége és annak felszívódása is látszólag rendben van, mégis vashiányos tüneteket észlelünk. Ez akkor lehetséges, ha a szervezetnek valamiért megnövekedett a vas igénye, mint ahogy ez történik például csecsemőknél vagy gyermekkorban a hirtelen fejlődés következtében. Ha még mélyebbre ásunk, azt találjuk, hogy a növekedéssel és hirtelen fejlődéssel megnövekedett hemoglobin szükséglet jár, ehhez pedig a szervezetnek több vasra van szüksége. Ilyen megnövekedett hemoglobin és vas szükséglet lép fel egyébként a terhesség és a menstruáció során is.

A vashiány általános tünetei között a fáradékonyság, gyengeség, fejfájás, szédülés és sápadtság szerepel. Ezen kívül nem ritka a torokszorítás, vagyis amikor olyan érzésünk van, mintha egy gombóc lenne a torkunkban, ezzel pedig sokszor együtt jár a nyelési probléma. A már régebb óta fennálló vashiány okozhat hajhullást is és a terhelhetőség drasztikus csökkenését.

Bár említettük, hogy az okok különbözőek lehetnek, viszont van néhány olyan életmódbeli szokás, amikre, ha figyelünk, akkor máris sokat tettünk annak érdekében, hogy kizárjuk a legegyszerűbb kiváltó tényezőket. Mivel az esetek többségében a B2-, B6, B12- és C-vitamin hiány áll a háttérben, valamint fontos szerepet játszanak az ásványi anyagok, nyomelemek, folsav és pantoténsav is, érdemes ezeket rendszeresen bevinni a szervezetbe pezsgő tabletta, multivitamin, vagy ezekben gazdag ételek fogyasztásával.

A túl sok finomított étel, zsír és tartósítószerek fogyasztása gátolhatja a vas felszívódását, így ezeket tanácsos kerülni, persze itt is aranyszabály a kiegyensúlyozott étrend. Nem kell különleges diétára gondolnunk egyből, mivel rengeteg ételben található meg viszonylag nagy mennyiségben vas.

Ilyen például a gyümölcsök közül a málna, birsalma, csipkebogyó, ribiszke, egres és cseresznye is, de a magok közül a dió, mogyoró és mandula is jó vas forrás. Igaz, szokták mondani, hogy a belsőségek fogyasztása is jót tesz vashiány esetén, de ha valaki nem rajongana a húsért, vagy a belsőségeket nem szívesen eszi meg, rengeteg vegetáriánus fogáshoz illő alapanyag közül válogathat.

mák
paraj
sóska
paraj
sütőtök
spárga
karalábé
brokkoli
káposzta
kukorica
hüvelyesek

A tejtermékek közül a tejföl, kefír, aludt tej, joghurt és juhsajtok fogyasztása ajánlott, halak közül a lazac, hering és tőkehalat javasolják esszenciális zsírsavtartalmuk miatt, húsokból pedig a bárány, nyúl, liba és kacsa, vagyis a kevésbé zsíros fajták szerepelnek a listán.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.