Menü

Megbetegít, ha nem alszunk eleget

A legtöbb embernek hét-nyolc óra alvásra van szüksége naponta. Hogy a kevés, nem elegendő alvás nem tesz jót, azt már hallottuk, de hogy beteggé tehet, azt még talán nem gondoltuk eddig, pedig az alváshiány sok problémát okozhat.

Pihentető 7-8 órás éjszakai alvásra mindenkinek szüksége van, mint kisgyerekes anyuka, tudom, hogy a huzamosabb ideig tartó éjszakázások, a nem elegendő alvás teljesen kizökkenti az embert a munkából, koncentrációból, napi teendőkből. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a krónikus alváshiány betegségeket okozhat, például Alzheimer-kór is kialakulhat.

Szakemberek szerint az alváshiány növeli az agyban az úgynevezett béta-amiloid plakk jelenlétét, s amikor ez a plakk felhalmozódik az agyban, nagymértékben romlik az agysejtek és az idegsejtek kommunikációja. Ha pedig jól alszunk, csökken ennek a plakknak a mennyisége és kisebb lesz a kockázata a neurodenegeratív betegségek kialakulásának, mint az Alzheimer-kór, vagy a demencia.

A huzamosabb ideig fennálló alváshiány egészségügyi gondokat is okozhat, például szív-és érrendszeri betegségeket, elhízást, cukorbetegséget, rossz vérnyomást.

A férfiak esetében még nagyobb a kockázat. Az alváshiány, valamint az alvási apnoe bizonyítottan növeli a férfiaknál a szívbetegség és a halál kockázatát.

Az alváshiány és a cukorbetegség közötti kapcsolat összetett, mert a cukorbetegség összefüggésbe hozható az elhízottsággal is, amelyet visszavezethetünk az alváshiányhoz.

A szakemberek gyakran emlegetik, hogy a tartós alváshiány a teljesítőképesség csökkenéséhez, túlsúlyhoz, memóriavesztéshez és csontritkuláshoz is vezethet.

Ha pedig nem ezeket a betegségeket sorolnám fel, akkor elég lenne abba belegondolni, milyen amikor valaki álmosan autóba ül, vagy felelősségteljes munkát végez.

A kevés alvásnak a betegségeke kívül más egyéb komoly következményei is várhatóak, például korai öregedés, ugyanis ez a folyamat felgyorsul.

Egy 2013-as kutatás bizonyította, hogy a túl kevés alvás a bőr idő előtti öregedését okozza.

A nem elegendő alvás összefügg az agykárosodással, stroke kialakulásával. A krónikus alváshiány bizonyítottan visszafordíthatatlan károsodásokat okoz az agyban.

Gyengült immunrendszer, stresszkezelés, csontritkulás. Az alváshiány ezekért is felelőssé tehető, mert szervezetünk nem tud regenerálódni.

Több daganatos betegség rizikóját is az alváshiánnyal hozták összefüggésbe. Akik hat órát vagy annál kevesebbet alszanak éjjelente, megnő a bélrendszeri, illetve prosztatadaganatok kialakulásának esélye.

Nem elegendő alvás esetén meghízhatunk, ugyanis az étvágyat szabályozó hormonok egyensúlya felborul, így gyakoribbá válhatnak a késő esti nassolások. Akik keveset alszanak, több hizlaló ételt, rágcsálnivalót, édességet fogyasztanak.

Talán a fentiek tükrében nem túlzás kijelenteni, hogy az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.